Open Close

Προσλήψεις εκπαιδευτικών που έχουν Πιστοποίηση Braille και Νοηματικής

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ισχύει η κατά προτεραιότητα πρόσληψη σε κωφούς και βαρήκοους μαθητές αλλά όχι σε μαθητές με οπτική αναπηρία.

Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς ΕΒΠ που έχουν πιστοποίηση γραφής Braille και στη Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ); Τι ισχύει για τις προσλήψεις αναπληρωτών και τους διορισμούς;

Μεταξύ των δύο προκηρύξεων 1ΕΑ υπήρχε αυτή η διαφορά στη σημείωση που αφορά κωφούς και βαρήκοους μαθητές.

Προκήρυξη 1ΕΑ/2022

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την υποστήριξη κωφών και βαρήκοων μαθητών διορίζονται ή προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα τα μέλη ΕΒΠ που έχουν πιστοποιημένη επάρκεια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4589/2019 όπως ισχύει.

Προκήρυξη 1ΕΑ/2019

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την υποστήριξη κωφών και βαρήκοων μαθητών διορίζονται ή προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα τα μέλη ΕΒΠ που έχουν πιστοποιημένη επάρκεια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3699/2008 όπως ισχύει.

Τι ορίζει η νομοθεσία που αναφέρεται στις προκηρύξεις

Νόμος 4589/2019, άρθρο 60, παρ. 2: Η παράγραφος 3 του άρθρου 58 εφαρμόζεται αναλόγως και για τον διορισμό ή την πρόσληψη μελών Ε.Β.Π. που γνωρίζουν την Ε.Ν.Γ.

Άρθρο 57 παρ. 3. Για την εκπαίδευση μαθητών με προβλήματα όρασης ή κωφών και βαρήκοων μαθητών, διορίζονται ή προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί Ε.Α.Ε. οι οποίοι έχουν πιστοποιημένη επάρκεια στη γραφή Braille ή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3699/2008.

Νόμος 3699/2008, άρθρο 7, παράγραφος 2α (πρώην 3) 2αΣε σχολικές μονάδες, στις οποίες φοιτούν τυφλοί κωφοί μαθητές, διορίζονται ή προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π., με πιστοποιημένη γνώση της γραφής Braille και πιστοποίηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.).

Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοθεσία για το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ισχύει η κατά προτεραιότητα πρόσληψη σε κωφούς και βαρήκοους μαθητές αλλά όχι σε μαθητές με οπτική αναπηρία.

Μάριος Μαγιολαδίτης, εκπαιδευτικός

Πηγή: SpecialEducation.gr

Comments are closed.