Open Close

Το κίνημα της χειροτεχνίας: Ήρθε για να αλλάξει την αγορά εργασίας;

Το κίνημα των εφαρμοσμένων τεχνών ως τάση στην παγκόσμια αγορά εργασίας

Η δυσαρέσκεια με την καθημερινότητα οδηγεί σε μια αναγέννηση των εφαρμοσμένων τεχνών. Καθώς οι βιομηχανοποιημένες οικονομίες τρίζουν, οι ειδικοί προβλέπουν την άνοδο μιας νέας οικονομίας. Στο βιβλίο Return of the Artisan, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022, ο ανθρωπολόγος Grant McCracken καταγράφει την ανάδυση ενός αμερικανικού βιοτεχνικού κινήματος το οποίο μετατοπίζεται από το περιθώριο σε επικρατούσα τάση. Με αφορμή τη μεταπανδημική δυσχέρεια, οι απογοητευμένοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν το ωράριο 9 με 5 για να γίνουν τυροκόμοι, αρτοποιοί, κοσμηματοποιοί και άλλα. Η βιοτεχνική ζωή και η χειρωνακτική εργασία, όπως φαίνεται, προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου και απελευθέρωσης, ενώ  ιστότοποι και εφαρμογές, όπως το Etsy [1], διευκολύνουν τη μετάβαση από την παράλληλη ενασχόληση στην επιχείρηση. Σε μια συνέντευξη στον Guardian, ο McCracken εκτιμά ότι δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας στην Αμερική οδηγούνται πλέον από το κίνημα της χειροτεχνίας και της χειρωνακτικής εργασίας.

Σε ένα άρθρο του Σεπτεμβρίου του 2022, η Vogue επισημαίνει επίσης αυτό το κύμα της νεοσύστατης μόδας, μάρκες δηλαδή που λανσάρονται από αρχάριους δημιουργούς κατά τη διάρκεια ή μετά την πανδημία. Αυτά περιλαμβάνουν χόμπι, όπως πλέξιμο με βελονάκι που εξελίχθηκε σε επιχείρηση πλήρους απασχόλησης (ItsMemorialDay) για την πρώην επαγγελματία του μάρκετινγκ Delsy Gouw, με χιλιάδες followers στο Instagram και πελάτισσες όπως τη Bella Hadid. «Λατρεύω την ελευθερία που συνοδεύει αυτό που κάνω», λέει η Gouw. «Μου αρέσει που μπορώ να κάνω μια βόλτα ή να πάω σε ένα πάρκο και να νιώθω έμπνευση, και δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό σε μια κανονική δουλειά γραφείου».

Η τάση αυτή δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον περασμένο Ιούλιο η εφημερίδα Morning Herald του Σίδνεϊ ανέφερε την αύξηση του ενδιαφέροντος στην Αυστραλία για τις χειροτεχνίες που βασίζονται σε μαθήματα που διδάσκουν δεξιότητες από την κατασκευή μαχαιριών έως την κεραμική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Νοέμβριο μια έκθεση της Metro Dynamics για το Amazon Handmade ανέφερε ότι οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν ήδη 4,8 δισεκατομμύρια λίρες (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στη βρετανική οικονομία από το 2020. Χωρίς αμφιβολία, σημειώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον, η Amazon Handmade έχει αρχίσει να παρουσιάζει τις δημιουργικές διαδικασίες των βιοτεχνικών της πωλητών σε μια νέα σειρά περιεχομένου βίντεο.

Γιατί είναι ενδιαφέρον όλο αυτό; Διότι αυτό που ξεκίνησε με την άνοδο των μικροεπιχειρηματιών πριν από δύο χρόνια εξελίσσεται τώρα σε μια νέα χειροποίητη οικονομία που θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο σπουδάζουμε, εργαζόμαστε και ψωνίζουμε. Όλοι όσοι, για παράδειγμα, είναι επιχειρηματικοί τύποι σε επίπεδο προσωπικότητας και καλλιτεχνικοί με φαντασία και δημιουργικότητα θα μπορούσαν δυνητικά να στραφούν σε σχετικές σπουδές και να τις εξελίξουν μετά σε επάγγελμα ή επιχείρηση. Μάρκετινγκ, Γραφιστική, Μηχανικοί Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, μερικά μόνο από τα αντικείμενα σπουδών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για διείσδυση σ’ αυτήν την παγκόσμια τάση και αγορά.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

[1] Η Etsy, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που επικεντρώνεται σε χειροποίητα ή vintage είδη και είδη χειροτεχνίας. Αυτά τα είδη εμπίπτουν σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, όπως κοσμήματα, τσάντες, ρούχα, διακόσμηση και έπιπλα σπιτιού, παιχνίδια, έργα τέχνης, καθώς και είδη χειροτεχνίας και εργαλεία.

Comments are closed.