Open Close

Εισήγηση Τζούφη επί του ν/σ του ΥΠΑΙΘ

Εισήγηση Τζούφη επί του ν/σ του ΥΠΑΙΘ

Το video της ομιλίας: https://youtu.be/Fo5yyrimGmc

«Αφού δεν καταφέρατε να ιδρύσετε ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίνετε τώρα τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να μπουν όχι από το παράθυρο, αλλά από την πόρτα στο Δημόσιο» είπε μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι παρακάμπτει το Άρθρο 16 του Συντάγματος.

Συνεχίζοντας, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «επικαλείστε το Ενωσιακό Δίκαιο, αλλά ουσιαστικά κρύβεστε πίσω από αυτό. Η ρύθμιση σας είναι πιο »προωθημένη» από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και η ρύθμιση αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησής σας».

Αναφερόμενη στο άρθρο 50, το οποίο προβλέπει ότι τα πτυχία από τα ιδιωτικά κολέγια θα γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ για διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ότι επαναφέρει το μνημονιακό καθεστώς του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης αποφοίτων στο δημόσιο και το εκπαιδευτικό σύστημα με τίτλους σπουδών από «χαμηλού κύρους, μέτρια ή άγνωστα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής».

Υπογράμμισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το καθεστώς με το που η χώρα βγήκε από το μνημονιακό πρόγραμμα και εν όψει των 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Στο νόμο 4589/2019 αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η πολιτική επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το εν λόγω άρθρο, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα Πανεπιστήμια.

Όσον αφορά το νέο μοντέλο χρηματοδότησης των ΑΕΙ
, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως η κυβέρνηση εισάγει για πρώτη φορά ανταποδοτικά, ιδιωτικο-οικονομικά και τιμωρητικά κριτήρια, οδηγώντας τα ιδρύματα στον οικονομικό στραγγαλισμό και τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 20%.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης σχετικά με την απόφαση της επ” αόριστο αναστολής των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας. «Δε σέβεστε τα Πανεπιστήμια, τους χιλιάδες φοιτητές και τους νέους ερευνητές. Την ίδια στιγμή δημιουργείτε πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια και λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών κολεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση«.

Σημειώνετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστική ψηφοφορίας για τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου:

  • 16: χρηματοδότηση ΑΕΙ
  • 33: αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων ΑΕΙ
  • 50: κολέγια

Comments are closed.