Open Close

Άνισες ευκαιρίες στους μαθητές λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών

Χιλιάδες μαθητές Δημοτικών στην Κρήτη δεν διδάσκονται ξένες γλώσσες.

Χιλιάδες μαθητές στην Κρήτη σχολούν νωρίτερα και στερούνται όχι μόνο τη διδασκαλία της β ξένης γλώσσας (Γαλλικά ή Γερμανικά), αλλά και συχνά και της α γλώσσας (Αγγλικά).  Η πραγματικότητα, όπως αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αυγενάκης οφείλεται στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία και συγκεκριμένα στις τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών και συγκεκριμένα σε 29 δημοτικά του νομού Ηρακλείου, 27 του νομού Ρεθύμνου και 21 του νομού Λασιθίου.

Οι ώρες διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, βάσει νόμου, δεν μπορούν να καλυφθούν από υπερωριακή απασχόληση των δασκάλων, όπως γίνεται, ώστε να καλύπτονται άλλα κενά πχ των γυμναστών.

Η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζει ο κ. Αυγενάκης, πέρα των προβλημάτων ανατροπής του οικογενειακού προγραμματισμού χιλιάδων εργαζόμενων γονέων που προκαλεί, δημιουργεί και προβλήματα άνισων ευκαιριών του μαθητικού δυναμικού της χώρας, όχι μόνο από σχολείο σε σχολείο, αλλά κάποιες φορές ακόμα και από τμήμα σε τμήμα μέσα στο ίδιο σχολείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 43ο Δημοτικό Ηρακλείου, όπου το ένα τμήμα της Ε τάξης διδάσκεται ξένη γλώσσα και το δεύτερο τμήμα της ίδιας τάξης σχολάει πρόωρα! Το πλέον σημαντικό είναι ότι δημιουργούνται σοβαρά παιδαγωγικά προβλήματα. Όταν ένα τμήμα της Ε τάξης δεν παρακολουθεί τη μια χρονιά μαθήματα Γαλλικών, πως θα είναι σε θέση να συνεχίσει σε προχωρημένο επίπεδο την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Αυγενάκης παραθέτει τα σχολεία όπου παρατηρείται έλλειψη εκπαιδευτικών και παράλληλα ζητά να μάθει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την κάλυψη των κενών, το χρόνο κάλυψης αλλά και το τι θα γίνει με τις χαμένες ώρες μαθημάτων.

Καλόγηρος Βασίλειος

[ Συνέχεια του άρθρου στο: News.gr ]

Comments are closed.