Open Close

Γιατί είναι σημαντική η διαχείριση χρόνου για τους μαθητές και τις μαθήτριες;

Διαχείριση χρόνου και πρόγραμμα μελέτης

Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου έχει να κάνει με την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ των καθηκόντων, της ζωής στο σχολείο και του ελεύθερου χρόνου. Η οργάνωση της εβδομάδας και των ημερών σας θα αποβάλλει στοιχεία άγχους και θα διασφαλίσει ότι θα είστε παραγωγικοί. Οι γενικές συμβουλές διαχείρισης χρόνου για μαθητές και μαθήτριες, όπως ο καλός ύπνος, ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων, είναι σημαντικές και μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα. Απαιτείται, όμως, μια πιο στρατηγική προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση του χρόνου που διαθέτει ο άνθρωπος σε μια ημέρα.

Γιατί η διαχείριση του χρόνου είναι σημαντική για τους μαθητές και τις μαθήτριες;

  • Σας επιτρέπει να πετύχετε τους στόχους σας γρηγορότερα. Η κατάλληλη διαχείριση του χρόνου κάνει κάποιον πιο αποτελεσματικό.
  • Σας επιτρέπει να ιεραρχείτε τις εργασίες σας. Όταν δημιουργείτε ένα χρονοδιάγραμμα, ιεραρχείτε και οργανώνετε τις βασικές εργασίες που χρειάζονται άμεση προσοχή.
  • Σας επιτρέπει να κάνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Το να αφιερώσετε συγκεκριμένο χρόνο σε μια συγκεκριμένη εργασία σας βοηθά να επικεντρωθείτε σε αυτήν.
  • Μειώνει τα επίπεδα άγχους. Η ιεράρχηση των εργασιών και η ύπαρξη αρκετού χρόνου για την εκπλήρωση αυτών των εργασιών σημαίνει μειωμένα επίπεδα άγχους.
  • Σας βοηθά να γίνετε πιο αποδοτικοί. Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σας βοηθά να είστε πιο συγκεντρωμένοι στο σχολείο, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητά σας.

Πώς μπορούν λοιπόν οι μαθητές/μαθήτριες να μάθουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τον χρόνο;

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις καλύτερες συμβουλές διαχείρισης χρόνου για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ώστε να νικήσουν την αναβλητικότητα, να παραμείνουν συγκεντρωμένοι/ές και να γίνουν πιο παραγωγικοί/ές.

Χρησιμοποιήστε ένα πρότυπο ημερήσιου προγράμματος για να προγραμματίσετε την ημέρα σας.

Είναι σημαντικό να έχετε το δικό σας πρόγραμμα. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι, από τον Elon Musk μέχρι τον Bill Gates, είναι το «time blocking». Το time blocking είναι η δημιουργία ενός προτύπου για το πώς σκοπεύετε να περάσετε κάθε λεπτό της ημέρας σας.

Καταλάβετε πώς ξοδεύετε αυτή τη στιγμή τον χρόνο σας (και πού τον χάνετε).

Το πρόγραμμα θα σας προσφέρει μια ιδανική εκδοχή της ημέρας σας, αλλά πρέπει πρώτα να αναλύσετε πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας τώρα, για να αναπτύξετε καλύτερες συνήθειες.

Ορίστε σωστούς στόχους για να μετρήσετε την πρόοδό σας.

Οι στόχοι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έχετε κίνητρο να κάνετε τις σχολικές σας εργασίες. Επικεντρωθείτε λοιπόν στο τι πρέπει να κάνετε για να πετύχετε αυτόν τον στόχο, εστιάζοντας στη συνεχή πρόοδο και στην ανάπτυξη καλύτερων συνηθειών.

Χωρίστε τα μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα, εφαρμόσιμα.

Μέρος της σωστής στοχοθεσίας είναι να διαχωρίζετε τους μεγάλους στόχους από τα μικρότερα καθημερινά καθήκοντα. Κάνοντάς το αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι και θα σας σταματήσει από το να αναβάλλετε.

Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το χρόνο που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε μια εργασία.

Μόλις αρχίσετε να προγραμματίζετε τις εργασίες σας για κάθε ημέρα, μπορεί να γίνετε υπερβολικά αισιόδοξοι για το πόσα μπορείτε να πετύχετε. Οι ψυχολόγοι έχουν κι ένα όνομα γι’ αυτό, «Η πλάνη του προγραμματισμού».

Δώστε προσοχή στα φυσικά ενεργειακά υψηλά και χαμηλά επίπεδα του σώματός σας.

Όλοι έχουμε στιγμές μέσα στην ημέρα που είμαστε πιο ενεργητικοί και σε εγρήγορση. Με απλά λόγια, οι μαθητές/μαθήτριες πρέπει να προγραμματίζουν έντονες εργασίες κατά τη διάρκεια των υψηλών επιπέδων ενέργειας και να προγραμματίζουν παθητικές δραστηριότητες όταν το σώμα βρίσκεται στο φυσικό του χαμηλό.

Κάντε διαλείμματα τη σωστή στιγμή.

Αλλά πότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε ένα διάλειμμα; Ο ερευνητής ύπνου Nathaniel Kleitman αναφέρει: «το μυαλό μας αποζητά φυσικά διαλείμματα μετά από κάθε 90 λεπτά έντονης εργασίας. Ακόμη και αν δεν έχετε χρονοδιακόπτη σε λειτουργία, το σώμα σας θα σας ενημερώσει ότι χρειάζεστε διάλειμμα με το να νυστάζετε, να ταλαντεύεστε, να πεινάτε ή να χάνετε τη συγκέντρωσή σας».

Απομακρύνετε τους περισπασμούς.

Όταν έρθει η ώρα να ασχοληθούν με το διάβασμα, μαθητές και μαθήτριες πρέπει να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και να αποσυνδεθούν από τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αποφύγετε το Multitasking.

Όσο περισσότερο προσπαθεί κανείς να τα κάνει όλα ταυτόχρονα, τόσο περισσότερο χρόνο παίρνει η κάθε δραστηριότητα. Αντίθετα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η βαθιά εστίαση σε μία εργασία κάθε φορά μπορεί να είναι περίπου 500% πιο παραγωγική.

Δημιουργήστε καλύτερες ρουτίνες και συνήθειες για μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Είμαστε αυτό που κάνουμε κατ’ επανάληψη. Μια από τις καλύτερες στρατηγικές διαχείρισης χρόνου είναι να αναπτύξετε ρουτίνες και συνήθειες που υποστηρίζουν το είδος των ενεργειών που θα θέλατε να κάνετε περισσότερο, για παράδειγμα, εξασφαλίστε ότι η βραδινή σας ρουτίνα σας προετοιμάζει για μια αποτελεσματική επόμενη μέρα, θέτοντας τους στόχους και τα προγράμματά σας το προηγούμενο βράδυ.

Συμπεράσματα

Η διαχείριση του χρόνου για μαθητές και μαθήτριες είναι ιδιαίτερα αγχωτική, ειδικά όταν έχετε πολλά πράγματα να κάνετε. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα, καθώς αναμένεται να τα πάτε καλά και να φέρετε αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα χειρίζεστε την πίεση των σχολικών εργασιών, των εργασιών για το σπίτι και την κοινωνική ζωή. Ωστόσο, με τη λίστα με τις συμβουλές μας για τη διαχείριση του χρόνου, είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να βρείτε τον τρόπο που θα διασφαλίζει ότι κάθε μέρα θα είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγική.

Για να κάνετε την ημέρα σας πιο αποτελεσματική, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Παρακολουθώντας ένα σεμινάριο ή με μια ατομική συνεδρία διαχείρισης χρόνου στην Employedu, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας, με τους εξειδικευμένους μας συμβούλους θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε τα βασικά εργαλεία διαχείρισης χρόνου ως στρατηγικό εργαλείο για τον μετασχηματισμό της χρονιάς σας.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Employedu, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας.

Comments are closed.