Open Close

3+1 Συμβουλές για να διαχειριστείς τον χρόνο σου στις διακοπές των Χριστουγέννων

Συμβουλές Διαχείρισης Χρόνου

Ποτέ μη λες ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο. Έχεις ακριβώς τον ίδιο αριθμό ωρών ανά ημέρα που διέθεταν ο Παστέρ, ο Μιχαήλ Άγγελος, η Μητέρα Τερέζα, Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Τόμας Τζέφερσον και ο Αϊνστάιν.
H. Jackson Brown

Για αρκετά χρόνια της μαθητικής σας διαδρομής η περίοδος των διακοπών είχε σκέψεις χαλάρωσης, διασκέδασης, κάλαντα, ξεκούραση, οικογενειακά τραπέζια, βόλτες, επισκέψεις κ.ά.. Είναι αλήθεια ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων στη σκέψη των μαθητών, ειδικά της Γ λυκείου, φαντάζουν ως μία ευκαιρία να γίνουν κάποιες επαναλήψεις και να καλυφθούν τυχόν κενά που υπάρχουν. Φυσικά και οι αγαπημένοι καθηγητές των υποψηφίων φροντίζουν να τους υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η περίοδος των διακοπών, προκειμένου οι μαθητές να την αξιοποιήσουν για τις επαναλήψεις τους. Στα λόγια τους έρχονται να προστεθούν και αρκετές εργασίες που θα χρειαστεί να γίνουν την περίοδο αυτή και μην ξεχνάμε και τα επαναληπτικά διαγωνίσματα εφ΄ όλης της ύλης.

Κατανοούμε αρκετές φορές τη δυσκολία που μπορεί να έχει ένας μαθητής στο να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο του. Όλη η επιστημονική ομάδα της Employ Edu Σύμβουλοι εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε και στη διαχείριση του χρόνου μελέτης! Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σας δώσουμε 4 tips που αν τα αξιοποιήσετε θα νιώσετε αρχικά ικανοποίηση, χαρά και πιο κοντά στους αρχικούς σας στόχους.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

Η οργάνωση ξεκινά πριν την έναρξη των διακοπών

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί  να καταγράψετε για κάθε μάθημα  όλες τις υποχρεώσεις που έχετε γι’ αυτή την περίοδο. Θα σας ήταν αρκετά βοηθητικό να υπογραμμίσετε τα σημεία της ύλης-κεφάλαια ή υπο ενότητες-  που θα χρειαστούν μεγαλύτερη προσοχή από εσάς διότι «κάτι σας έχει ξεφύγει».  Σημαντικό είναι εδώ να σας  είναι ξεκάθαρο πόσο χρόνο -κατά μέσο όρο-απαιτεί η μελέτη σας π.χ. για την αφομοίωση μίας σελίδας ή για επίλυση μίας άσκησης.  Τέλος καλό είναι να δημιουργήσετε  ένα ημερολόγιο όπου αρχικά θα  καταγράψετε τα μαθήματα που τυχόν έχετε αυτή την περίοδο όπως και τα διαγωνίσματα που μπορεί να έχουν προστεθεί.

Η μελέτη ξεκινά από την πρώτη μέρα των διακοπών σας

Γνωρίζοντας τι ακριβώς  θα θέλαμε να κάνουμε όλα γίνονται πιο εύκολα και δεν πελαγώνουμε, εφόσον ο χρόνος δεν αποθηκεύεται για αργότερα.  Μην ανησυχείτε όταν λέμε από την πρώτη μέρα. Εννοούμε  ότι σε αυτή την πρώτη μέρα μπορείτε να εντάξετε ως μελέτη κάτι που σας είναι πιο ευχάριστο για αρχή, ώστε να αποφύγετε τα αρνητικά συναισθήματα χωρίς ταυτόχρονα να μειώνονται οι μέρες που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Θα  βοηθήσει η ιεράρχηση που θα χρειαστεί να γίνει στις δραστηριότητες σας, η οποία είναι πολύ σημαντική αλλά και  το κλειδί στην επίτευξη των αρχικών σας στόχων. Γνωρίζοντας τον χρόνο που απαιτεί κάθε τμήμα της ύλης θα εντάξετε στο ημερολόγιο σας ακριβώς πότε θα ασχοληθείτε με την κάθε ενότητα έτσι ώστε μέσα στο διάστημα  αυτών των διακοπών τίποτε να μην γίνεται στην τύχη.

Αξιοποιήστε την μέρα σας ξεκινώντας από το πρωί

Όταν ξεκινήσετε νωρίς το πρωί  τη μελέτη σας, θα καταφέρετε να κάνετε μικρά διαλειμματάκια, ώστε να ξεκουράζεστε και να συνεχίζετε δυναμικά έχοντας αρκετό χρόνο στη διάθεση σας. Εδώ θα χρειαστεί προσοχή στους «κλέφτες του χρόνου» δηλαδή τα κινητά,  να τα έχετε σε λειτουργία πτήσης για να μην χάνετε τη συγκέντρωσή σας. Όταν είσαστε συγκεντρωμένοι  θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε πιο γρήγορα τη μελέτη σας και έτσι θα έχετε  επιπλέον χρόνο  να απολαύσετε στιγμές με τους δικούς σας ανθρώπους και με ό,τι σας ευχαριστεί. Εξάλλου όλοι έχουμε ανάγκη από τις «ανάσες» μας!!!

Το σίγουρο είναι ότι το ημερολόγιο σας θα έχει και τις ώρες εκείνες ή και την ημέρα που θα αφιερώσετε σε δραστηριότητες πέρα από το διάβασμά σας!

Γι’ αυτό  είπαμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους χρόνους μελέτης  που απαιτεί η κάθε ενότητα που θα έχετε να διαχειριστείτε ώστε στο διάστημα αυτό να γνωρίζετε ακριβώς πως θα μοιράσετε το χρόνο σας. Καλό είναι να ξεκινάτε με τη μελέτη της θεωρίας σας το πρωί με καθαρό μυαλό και στη συνέχεια να ασχοληθείτε με τη λύση ασκήσεων.

Βασικός σας στόχος η ουσιαστική αξιοποίηση του χρόνου μελέτης

Σίγουρα θα έχετε την επιθυμία να καταφέρετε να κάνετε μία καλή επανάληψη   σε όλα τα μαθήματα ή να καλύψετε όσα κενά τυχόν υπάρχουν. Μην ανησυχείτε εάν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει σε αυτό το διάστημα μην προσπαθήσετε να κάνετε ένα βιαστικό διάβασμα χωρίς στην ουσία να σας προσθέσει κάτι ουσιαστικό. Φροντίστε στον προγραμματισμό σας να εντάξετε όσες περισσότερες ενότητες μπορείτε και να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν δίνουμε τον Ιανουάριο εξετάσεις, επομένως θα έχετε την ευκαιρία να ολοκληρώσετε την επανάληψη σας και στις επόμενες μέρες. Αυτό εάν το έχετε κατά νου θα σας βοηθήσει να μειώσετε την αγωνία αλλά και το άγχος διότι αυτά που θα διαβάσετε θα τα έχετε κάνει «κτήμα» σας, οπότε θα απαιτούν και λιγότερο χρόνο στην επόμενη επανάληψη. Έτσι θα κερδίσετε στο μέλλον χρόνο που θα μπορέσετε να τον αξιοποιήσετε  κάθε φορά εκεί που θα έχετε περισσότερη ανάγκη.

Ένα καλό πρόγραμμα μελέτης με τη διαχείριση του χρόνου σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς σας δίνει τη δυνατότητα, να είσαστε πιο παραγωγικοί άρα και πιο αποτελεσματικοί!

Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας 

 

Comments are closed.