Open Close

Παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων 2024

Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education 2024

Η Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education 2024 περιλαμβάνει 1.904 πανεπιστήμια σε 108 χώρες και περιοχές. Ο πίνακας βασίζεται στη νέα μεθοδολογία WUR 3.0, η οποία περιλαμβάνει 18 προσεκτικά σταθμισμένους δείκτες επιδόσεων που μετρούν τις επιδόσεις ενός ιδρύματος σε πέντε τομείς: διδασκαλία, ερευνητικό περιβάλλον, ποιότητα έρευνας, βιομηχανία και διεθνείς προοπτικές.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για όγδοη συνεχή χρονιά, αλλά οι υπόλοιποι στην πρώτη πεντάδα έχουν δει αλλαγές στις θέσεις τους. Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, σπρώχνοντας το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην τέταρτη θέση. Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανεβαίνει δύο θέσεις στην τρίτη θέση φέτος. Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διολισθαίνει στην πέμπτη θέση, αφού πέρυσι βρισκόταν στην κοινή τρίτη θέση.

Η υψηλότερη νέα είσοδος είναι το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς της Ιταλίας, που κατατάσσεται στην κατηγορία 301-350. Ωστόσο, η πλειονότητα των ιδρυμάτων που εντάσσονται στην κατάταξη για πρώτη φορά φέτος βρίσκονται στην Ασία.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση συνολικά, με 169 ιδρύματα, και επίσης η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην πρώτη 200άδα (56). Με 91 ιδρύματα, η Ινδία είναι πλέον η τέταρτη χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, ξεπερνώντας την Κίνα (86).

Τέσσερις χώρες εισέρχονται στην κατάταξη για πρώτη φορά – όλες στην Ευρώπη. Η προσθήκη του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αρμενίας έρχεται σε αντίθεση με την περσινή τάση, όταν όλοι οι νεοεισερχόμενοι ήταν από την Αφρική.

Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ηγείται στον πυλώνα της διδασκαλίας, ενώ τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ έρχονται στην κορυφή για το ερευνητικό περιβάλλον. Στον πυλώνα της ποιότητας της έρευνας, που είναι ο πρόσφατα μετονομασμένος πυλώνας των αναφορών, το MIT βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Το Πανεπιστήμιο της Sharjah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημειώνει την υψηλότερη βαθμολογία στις διεθνείς προοπτικές, ενώ 28 ιδρύματα λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία 100 για τον πυλώνα της βιομηχανίας.

Από τα ελληνικά Πανεπιστήμια ψηλότερα όλων το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 501-600 στη γενική βαθμολογία, με τις επιστήμες Εκπαίδευσης και Υγείας να φιγουράρουν στις θέσεις 201-250 και 251-300 αντίστοιχα. Έπεται το Καποδιστριακό στην ίδια κατηγορία 501-600, ενώ ακολουθούν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Χαροκόπειο στις κατηγορίες 601-800. Τέλος στην κατηγορία 801-1000 βρίσκονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Επιμέλεια σύνταξης: Δρ. Παναγιώτης Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας EMPLOY EDU, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Comments are closed.