Open Close

ΕΠΑΛ: Γιατί να το επιλέξεις ένας μαθητής;

Επαγγελματικό Λύκειο

Το Επαγγελματικό Λύκειο τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια σταθερά αυξανόμενη προτίμηση για πολλούς μαθητές, οι οποίοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν σε τεχνικές δεξιότητες και να λάβουν Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η φοίτηση τους ξεκινά είτε ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση τους στο Γυμνάσιο οπότε εισάγονται στην Α΄ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, είτε ολοκληρώνοντας την φοίτηση τους στην Α΄ Τάξη του Γενικού Λυκείου οπότε εισάγονται σε αυτή την περίπτωση στην Β΄ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου και επιλέγουν τον τομέα που επιθυμούν.

Με το πέρας της φοίτησης τους, οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να λάβουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου τέσσερα (4) του εθνικού πλαισίου προσόντων στο <<Δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών>>, με το <<Μεταλυκειακό έτος-τάξη Μαθητείας>>, και να λάβουν πτυχίο ειδικότητας πέντε (5) του εθνικού πλαισίου προσόντων. Παράλληλα, μπορούν να διεκδικήσουν και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε συγκεκριμένα τμήματα στον τομέα τους.

Το Μεταλυκειακό έτος-τάξη Μαθητείας, είναι προαιρετικό, ανήκει στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση και κατόπιν επιτυχούς εξέτασης πιστοποίησης των αποφοίτων της οδηγεί σε τίτλο επιπέδου πέντε(5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ. Η συνολική του διάρκεια είναι έντεκα(11) μήνες, αρχίζει από την 1η Σεπτέμβριου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους .Η κατανομή μεταξύ του εργαστηριακού μαθήματος και προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο, καθορίζεται στον Οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Με την ολοκλήρωση του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας χορηγείται στον απόφοιτο από την σχολική μονάδα Β.Ε.Κ., ύστερα από αξιολόγηση στο εργαστηριακό μάθημα και στο πρόγραμμα μάθησης στον εργασιακό χώρο. η Β.Ε.Κ. είναι προ απαιτούμενη για την συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων και απόκτησης διπλώματος επαγγελματικής εκπαίδευσής και κατάρτισης επιπέδου πέντε (5), που διεξάγεται από τον Ε.Ο.Π.Ε.Π.

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των Ι.Ε.Κ., με απαλλαγή από τα μαθήματα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί ή να κατατάσσονται σε εξάμηνο πέραν του Α΄ και σε συναφείς ειδικότητες των ΙΕΚ. Οι πιστοποιημένοι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., κατατάσσονται στους ίδιους κλάδους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του π.δ 50/2001 (Α 39), με τους διπλωματούχους επαγγελματικής κατάρτισης Ι.Ε.Κ., με βάση τη συνάφεια των ειδικοτήτων, η οποία καθορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.

Τέλος, οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας που κατόπιν επιτυχούς εξέτασης πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμο τίτλο, δύνανται να κατατάσσονται σε τμήματα Α.Ε.Ι συναφούς ειδικότητας με αυτή του ανωτέρω διπλώματος. Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται αποκλειστικά με την επιμέλεια των Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο με τις κλασσικές κατακτήτριες εξετάσεις και αφορούν στην εξέταση σε τρία (3) μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής. Ο ανώτερος αριθμός αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας , που μπορούν να καταταχθούν ανά πρόγραμμα σπουδών α΄ κύκλου των Τμημάτων υποδοχής των Α.Ε.Ι., ορίζεται σε ποσοστό του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα Α.Ε.Ι , και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5%.

Στην ερώτηση λοιπόν γιατί ένας μαθητής να επιλέξει την φοίτηση του στο ΕΠΑ.Λ θα απαντούσαμε ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου τέσσερα (4), το οποίο τους παρέχει συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα μέσω των οποίων μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις , μπορούν ακόμη να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Μεταλυκειακό έτος-τάξη Μαθητείας, όπως επίσης να συνεχίσουν στο 3ο εξάμηνο των ΙΕΚ σε ειδικότητα που αντιστοιχεί στον τομέα αποφοίτησης τους από το ΕΠΑ.Λ, καθώς και να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για της εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύνταξη: Κουμανδέρη Μαρία, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

 

Comments are closed.