Open Close

Career stories | Χημικός Μηχανικός

Χημικός Μηχανικός

Ο Κωστής είναι χημικός μηχανικός και εργάζεται στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ κάνει MBA στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για να ανοίξει νέους δρόμους στη καριέρα του. Πως έφτασε όμως σε αυτή τη θέση;

Τι σπουδές έχεις κάνει;

Αρχικά τελείωσα το τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η διπλωματική μου είχε αντικείμενο τα υλικά και συγκεκριμένα τα κεραμικά. Το τμήμα είναι διεπιστημονικό και η εξειδίκευση ήταν απαραίτητη, γι αυτό έκανα μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο Κρήτης με αντικείμενο τη μηχανική πετρελαίου. Μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς στο αντικείμενο αυτό, ένιωσα την ανάγκη να κάνω και κάτι διαφορετικό που θα μου ανοίξει περισσότερες  πόρτες αλλά και θα με οδηγήσει σε ανώτερες θέσεις στην υπάρχουσα δουλειά μου. Σύντομα τελειώνω MBA στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

 Ποια είναι η επαγγελματική σου πορεία;

Όταν τελείωσα τη σχολή έκανα ιδιαίτερα μαθήματα χημείας σε μαθητές και αποφοίτους, όμως κατάλαβα ότι η διδασκαλία δεν ήταν αυτό που ονειρευόμουν. Το μεταπτυχιακό με βοήθησε να βρω γρήγορα δουλειά ως μηχανικός σε ενεργειακά πιστοποιητικά και αμέσως μετά δούλεψα στο χημείο ανάλυσης νερού στο δήμο της Κέρκυρας απ’ όπου κατάγομαι. Η προϋπηρεσία μου αυτή με οδήγησε στη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) στην οποία ασχολήθηκα με μελέτες φυσικού αερίου. Η εταιρία που εργάζομαι εδώ και αρκετά χρόνια είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια στην οποία έχω δουλέψει σε δύο τμήματα. Το πρώτο ήταν το τμήμα έρευνας υδρογονανθράκων και το δεύτερο είναι το τμήμα των Logistics. Το δεύτερο τμήμα με έκανε να σκεφτώ να προχωρήσω τις γνώσεις μου πάνω στα οικονομικά.

 Ποιες γνώσεις πιστεύεις ότι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να πετύχει στο επάγγελμα που κάνεις;

Η βάση για το επάγγελμα του χημικού μηχανικού είναι τα μαθηματικά, η φυσική και φυσικά η χημεία! Αν αγαπάς αυτά τα μαθήματα από το σχολείο τότε αξίζει να σπουδάσεις χημικός μηχανικός. Απαραίτητες όμως είναι οι γνώσεις Η\Υ αφού καθημερινά  χρησιμοποιείς πολλά προγράμματα στη δουλειά σου.

 Ποια άλλα προσόντα-στοιχεία του χαρακτήρα θα ήταν χρήσιμα;

Πιστεύω ότι η οργάνωση, η προσαρμοστικότητα, η αγάπη για διάβασμα αλλά και η ικανότητα να μαθαίνει κάποιος γρήγορα νέα πράγματα είναι στοιχεία χρήσιμα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα μου.

 Ποια συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά;

Η εμπειρία μου με έχει διδάξει να μη φοβάμαι να δοκιμάσω νέα πράγματα και να εκμεταλλεύομαι όποια ευκαιρία μου παρουσιάζεται. Αυτό συμβουλεύω και τα παιδιά!

 Διαπιστώνουμε ότι οι διεπιστημονικές σχολές ανοίγουν πολλούς ορίζοντες στους αποφοίτους τους και με την εξειδίκευση που προσφέρουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα ανοίγονται γρήγορα και εύκολα νέες επαγγελματικές ευκαιρίες! Το κλειδί της επιτυχίας είναι να ακολουθήσετε το δρόμο σας με θάρρος για νέες προκλήσεις!

 Μερικές πληροφορίες για τη σχολή Χημικών Μηχανικών

Υπάρχουν πολλοί κλάδοι με τους οποίους μπορεί να ασχοληθεί ένα χημικός μηχανικός όπως :

  • Στον τομέα της υγείας: νοσοκομεία σε τμήματα όπως Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Ορμονολογικό, Αιμοδοσίας, Αιματολογικό, Πυρηνικής Ιατρικής, Ανοσολογικό κτλ
  • Ιδιωτική ή δημόσια εκπαίδευση
  • Στη βιομηχανία τροφίμων στις πιστοποιήσεις, μελέτες και τέστ
  • Σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων όπως πλαστικά, λιπάσματα, πετρέλαιο, χαρτί κ.α
  • Ποτά(οινολόγος)
  • Φάρμακα, καλλυντικά (χημικός φαρμακολογίας)
  • Στον τομέα της ναυτιλίας: στη γνωμάτευση, πιστοποίηση, γραπτή εκτίμηση και έλεγχο επικίνδυνων υλικών και αερίων, να δίνει συμβουλές για θέματα ασφάλειας δεξαμενόπλοιων, δεξαμενών, να δίνει συμβουλές σε θέματα μεταφοράς και αποθήκευσης επικίνδυνων φορτίων να εκτιμά και να συμβουλεύει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Σύνταξη: Κόρσου Ελένη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Comments are closed.