Open Close

Ο «Δαίμονας» της Πανδημίας επηρεάζει μαθητές & υποψήφιους των πανελληνίων

Ο «Δαίμονας» της Πανδημίας επηρεάζει μαθητές & υποψήφιους των πανελληνίων

Με την πανδημία να αποτελεί -ακόμη- μια πραγματικότητα για όλους, μια πληθυσμιακή ομάδα που βιώνει εξίσου έντονα τις συνέπειες της υπάρχουσας κατάστασης είναι οι έφηβοι και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων.

Στις συγκεκριμένες ομάδες είναι ίσως που επι του παρόντος αλλά και στο προσεχές μέλλον θα εντοπίσουμε, όπως φυσικά και σε όλους τους υπολοίπους, τις επιπτώσεις του «Δαίμονα»! Το αρκτικόλεξο DEMON εύστοχα αποδίδεται σε σχετικό άρθρο από την Alisha Moopen, της Aster DM Healthcare και περιγράφει τους εξής κινδύνους:

D – Device Addiction, E – Eye strain, M – Mental health problems, O – Obesity, N – Neck and Back pain

Οι κίνδυνοι αυτοί, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών διευκόλυνε την εργασία και τη μελέτη αλλά η μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο από τον φυσικό κόσμο μας έχει κάνει να είμαστε όλο και περισσότερο εξαρτημένοι από τις οθόνες μας.

Δεν είναι τυχαίο πως η  «Nomophobia»  ο φόβος δηλαδή της απουσίας ή απώλειας της κινητής συσκευής, καθιερώθηκε στο παγκόσμιο λεξιλόγιο κατά τη διάρκεια του 2020 και αποτελεί πλέον μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες εξαρτήσεις! Ακόμη, συνέπεια του εθισμού στη συσκευή και του αυξημένου χρόνου οθόνης είναι η καταπόνηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε προβλήματα όρασης.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι πως οι μαθητές δεν μπόρεσαν να αλληλεπιδράσουν φυσικά με τους συνομηλίκους και τους δασκάλους τους γεγονός που προκαλεί άγχος για το μέλλον τους αλλά και δυσχέρειες στη διαχείριση του χρόνου και της μελέτης τους. Και φυσικά ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη από τις πολλές ώρες στην οθόνη, την έλλειψη άσκησης αλλά και της περιορισμένης κίνησης, είναι συχνό φαινόμενο όπως και η αυξανόμενη παχυσαρκία.

Όλα λοιπόν τα επιμέρους στοιχεία του DEMON, πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη είτε έχουν επίδραση σε μαθητές που επιβαρύνονται με το άγχος των εξετάσεων είτε σε εμάς τους υπολοίπους με τα καθημερινά προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

5 απλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση;

  1. Θετική Σκέψη, καθώς όπως όλα δείχνουν, αρχίζει να αχνοφαίνεται «φως στο τούνελ»!
  2. Σωστή Διαχείριση χρόνου και μελέτης. Μην αφήνεις όσα έχεις να κάνεις να συσσωρεύονται καθώς αυτό σε πιέζει και σου δημιουργεί άγχος αλλά οργάνωσε έξυπνα το χρόνο σου
  3. Καλός ύπνος, διατροφή και καθημερινή άσκηση
  4. Χτίσε μια ρουτίνα. Είναι σημαντικό να διατηρήσεις ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα οργανώσεις με βάση τις ανάγκες σου και θα αφορά κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
  5. Περιόρισε το χρόνο επί οθόνης. Βγες μια βόλτα, συνάντησε φίλους αλλά μην είσαι πάνω στην οθόνη.

Το σημαντικότερο; Σκέψου την επόμενη ημέρα, βάζοντας στόχους για το καλοκαίρι σου, την επόμενη χρονιά και το ακαδημαϊκό σου μέλλον.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και συμβουλευτική είναι μια διαδικασία που μπορεί να σε βοηθήσει να διώξεις όχι μόνο το «δαίμονα» αλλά και να σχεδιάσεις έξυπνα τα επόμενα σου βήματα, οποίες και αν είναι οι δυσχέρειές που καλείσαι να αντιμετωπίσεις!

Σύνταξη EMPLOY EDU ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ | https://employ.edu.gr

 

Comments are closed.