Open Close

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.)

Η ενίσχυση και η διεύρυνση του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνιστούν από κοινού ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο εθνικών διαστάσεων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών πολιτικών, με απώτερο σκοπό να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και διάχυση βέλτιστων εκπαιδευτικών προτύπων και πρακτικών σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και, με τον τρόπο αυτό, στη συνολική αναβάθμισή του.

Κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου 4692/2020 για την αναβάθμιση του σχολείου, που θεσπίστηκε τον Ιούνιο και καθορίζει, μεταξύ άλλων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.) και των Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΙ.Σ.), συγκροτείται η νέα Δ.Ε.Π.Π.Σ., ως ακολούθως:

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ του Σπυρίδωνος, καθηγητής πρώτης βαθμίδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια την ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΛΩΝΑΡΗ του Ιωάννη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως Αναπληρώτρια Πρόεδρος.
  • ΓΕΙΤΟΝΑ ΖΩΗ του Χρήστου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ι.Ε.Π., ως Αντιπρόεδρος, μετά από ορισμό του ΙΕΠ, όπως προβλέπεται στο νόμο, με αναπληρώτρια την ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ του Αναστασίου, Σύμβουλο Α΄ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ι.Ε.Π. ως αναπληρώτρια Αντιπρόεδρος.
  • ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ του Σπήλιου, μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αναπληρωτή τον ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΡΟΥΖΟ του Δημητρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως μέλη.
  • ΖΩΗ ΚΡΟΚΟΥ του Κωνσταντίνου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αναπληρωτή τον ΜΑΤΘΑΙΟ ΠΑΤΡΙΝΟΠΟΥΛΟ του Αναργύρου ως μέλη.
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΣΤΟΡΙΔΗΣ του Σπυρίδωνος, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αναπληρώτρια την ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ του Γεωργίου, ως μέλη.
  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ του Ιωάννη, εκπαιδευτικός, του Προτύπου Σχολείου 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας, με αναπληρωτή τον ΖΗΣΗ ΛΥΓΑΤΣΙΚΑ του Βασιλείου, εκπαιδευτικός του Προτύπου Σχολείου Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής ως μέλη.
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ του Δημητρίου, Διευθυντής, του Πειραματικού Σχολείου 1ο 12/Θ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), με αναπληρώτρια την ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΜΠΟΥΔΗ του Ιωάννη, Διευθύντρια του Πειραματικού Σχολείου 6/Θ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) ως μέλη.

Γραμματέας ορίζεται η ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΡΩΔΙΑΔΗ του Ιωάννη, αποσπασμένος εκπαιδευτικός κατηγορίας ΠΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή τον ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΕΛΑ του Κωνσταντίνου.

Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. ασκεί, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αρμοδιότητες σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 4692/2020:

  • μεριμνά για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στα Πρότυπα (Π.Σ) και Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.),
  • εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση, τον χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό ενός σχολείου ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ.,
  • συντονίζει ανά βαθμίδα σχολείου την εφαρμογή της διαδικασίας των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων και κλήρωσης για την εισαγωγή των μαθητών,
  • εγκρίνει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Ι.Ε.Π., την τροποποίηση του αναλυτικού και ωρολογίου προγράμματος των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., κατόπιν εισήγησης των οικείων Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠ.Ε.Σ.),
  • καθορίζει τον αριθμό των μαθητών που εισάγονται στην εισαγωγική τάξη των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. κάθε βαθμίδας, έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. ή του Διευθυντή ή Προϊσταμένου του Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ.,
  • εγκρίνει τις ερευνητικές δραστηριότητες των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. και τη συνεργασία τους με Α.Ε.Ι. ερευνητικούς φορείς και κοινωφελή ιδρύματα,
  • συνεργάζεται με Α.Ε.Ι., εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής και προωθεί διεθνείς συνεργασίες.

Ευχαριστούμε θερμά τον τέως Πρόεδρο κ. Γεώργιο Καλκάνη και τα μέλη της απελθούσας Επιστημονικής Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων για την ως σήμερα προσφορά τους. Η θητεία των νέων μελών της Δ.Ε.Π.Π.Σ. είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται με απόφαση Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Το έγγραφο σε μορφή pdf 

Comments are closed.