Open Close

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις μετεγγραφές

Η πιθανότητα που έχει ένας υποψήφιος να μετεγγραφεί από τη σχολή που διεκδικεί είναι σημαντικό κριτήριο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Το σχέδιο νόμου του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ που βρίσκεται σε διαβούλευση φέρνει νέα δεδομένα. Το πλαφόν των θέσεων από μετεγγραφή αυξάνεται από 10% που όριζε ο αρχικός σχεδιασμός σε 15%. Επίσης το δικαίωμα μετεγγραφής επεκτείνεται σε όλα τα έτη εκτός από το τελευταίο.

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις ανακοινώνονται την Τρίτη και οι μαθητές έχουν προθεσμία μέχρι τις 7 Ιουλίου για να κλειδώσουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Η ιεράρχηση με την οποία δηλώνουν τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν μπορεί να κρίνει την επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια η αυξανόμενη και σε αρκετές περιπτώσεις αιφνίδια αδυναμία των οικογενειών να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών μακριά από την οικογενειακή εστία έχει αναδείξει σε μείζονα των γεωγραφικό παράγοντα. Οι υποψήφιοι αναγκάζονται να δηλώσουν σχολές με κριτήριο το πόσο κοντά βρίσκονται στον τόπο κατοικίας τους και λιγότερο δυστυχώς το τι επιθυμούν να σπουδάσουν.

Έτσι η δυνατότητα που έχει ένας υποψήφιος να μεταφέρει τη θέση που κατέλαβε μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σε άλλο είναι καθοριστική παράμετρος στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Το άρθρο του σχεδίου νόμου του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. που ρυθμίζει συνολικά το θέμα των μετεγγραφών δικαιολογημένα λοιπόν είναι το δεύτερο σε δημοφιλία στη δημόσια διαβούλευση. Εως το απόγευμα της Κυριακής είχε συγκεντρώσει 193 σχόλια.

Μετά από χρόνια παλινωδιών, νομοθετικών ρυθμίσεων που άλλαζαν κάθε χρόνο και την απορρύθμιση που βίωσαν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το περασμένο Φθινόπωρο μετά την απελευθέρωση των μετεγγραφών, εισάγεται ένα σύστημα μοριοδότησης με συνυπολογισμό κριτηρίων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης

  • Για πρώτη φορά οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής σε κάθε έτος της κανονικής φοίτησης τους εκτός από το τελευταίο. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς η κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ανατρέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό συχνά αιφνιδιαστικά
  • Το πλαφόν των μετεγγραφών σε κάθε σχολή ανεβαίνει από το 10% στο 15% του αριθμού των εισακτέων κάθε χρονιάς
  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά σύστημα μοριοδότησης 9 κριτηρίων. Οι δικαιούχοι που πληρούν περισσότερες από μία προϋποθέσεις συγκεντρώνουν τον αντίστοιχο αριθμό μορίων με βάση τον οποίο διεκδικούν τη μετεγγραφή τους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σχολή με 100 εισακτέους μπορεί να δεχθεί μέχρι και 15 επιπλέον φοιτητές από μετεγγραφή οι οποίοι θα είναι οι 15 πρώτοι σε μόρια από το σύνολο των αιτούντων

  • Το οικονομικό κριτήριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος έχει τρεις κλίμακες με πλαφόν σε κάθε κλίμακα τα 3.000, τα 6.000 και τα 9.000 ευρώ. Όσο μεγαλώνει το ποσό μειώνονται τα μόρια που του αναλογούν
  • Συγκροτείται ειδική επιτροπή προκειμένου να εξετάζει αιτήματα για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών

Διαβάστε όλο το άρθρο στο 360pedia.gr

Comments are closed.