Open Close

#Exetastiki is coming! Χρήσιμα Tips και συμβουλές για όλους τους φοιτητές!

Πολύ σύντομα πλησιάζει αυτή η περίοδος στη φοιτητική ζωή που ξαφνικά θυμάσαι τους στόχους που είχες βάλει να παρακολουθήσεις και κανένα μάθημα σε αυτό το εξάμηνο, να κάτσεις να διαβάσεις επαρκώς, ώστε να πάρεις επιτέλους το πτυχίο και να μην σε κυνηγάνε αυτά τα υποχρεωτικά μαθήματα από το πρώτο έτος. Ναι, αναφέρομαι στην εξεταστική. Η χειρότερη περίοδος για τον φοιτητή θα έλεγα και η πιο κουραστική, αφού θα κληθείς να διαβάσεις βιβλία 500 σελίδων έκαστο εντός… μίας ημέρας ίσως ή νύχτας με την ύλη ενός εξαμήνου.

Εκ πείρας πλέον, είναι γνωστό ότι τα μαθήματα που είναι πιο δύσκολα ή αυτά που θέλεις να περάσεις με πιο καλό βαθμό είναι προγραμματισμένο να «πέσουν» το ένα μετά το άλλο, αν όχι την ίδια μέρα ή και ταυτόχρονα, έτσι για να μην ξέρεις με ποιο να πρωτοασχοληθείς. Επίσης, είναι πιθανό ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα δεις ορισμένα βιβλία πέρα από το εξώφυλλο.

Αναμφισβήτητα, είναι μια λίγο δύσκολη περίοδος για τους περισσότερους φοιτητές για διαφορετικούς λόγους. Είτε είναι πρώτη τους φορά, είτε χρωστάνε πλέον περισσότερα από όσα θυμούνται ή θέλουν έναν αξιοπρεπή βαθμό ή θέλουν απλώς να πάρουν πτυχίο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι χρήσιμες κάποιες συμβουλές επιβίωσης:

1. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι δεν θα πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα κάθε συμβουλή που διαβάζουμε, διότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν ταιριάζουν όλες οι συμβουλές σε όλους. Θα πρέπει να προσαρμόζουμε το διάβασμα και τον τρόπο μελέτης στον δικό μας χαρακτήρα και όχι το ανάποδο.

2. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Δεν θα πω να δημιουργήσετε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, μιας και εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να λειτουργήσω με πρόγραμμα τύπου «το πρωί διαβάζω αυτό, το απόγευμα αυτό». Το να ξεκινήσετε όμως από νωρίς να βλέπετε την ύλη, ποιες διαλέξεις σας λείπουν, ώστε να έχετε χρόνο να γεμίσετε τα κενά και να δείτε πόσο διάβασμα έχετε είναι κάτι που θα σας σώσει, ειδικά σε μαθήματα πολύ δύσκολα που δεν περνιούνται με τίποτα.

Αν είσαι Φοιτητής Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πιο σημαντικά φοιτητικά νέα, ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

3. Πότε συγκεντρώνεσαι καλύτερα; Προσάρμοσε το πρόγραμμά σου, ώστε τις ώρες που μπορείς να είσαι πιο συγκεντρωμένος, να έχεις και χρόνο να διαβάσεις. Αυτό μπορεί να είναι στις 6 το πρωί, για μένα ήταν από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Καθόλου βολική η δεύτερη επιλογή έχω να πω (όχι ότι τα αξημέρωτα είναι καλύτερα βέβαια), ωστόσο είναι οι ώρες που προσωπικά δεν είχα τίποτα να μου αποσπάσει τη προσοχή. Μόνο μουσική χαμηλόφωνα και πλήρης συγκέντρωση!

4. Επίσης, πού συγκεντρώνεσαι καλύτερα; Άλλοι τους αρέσει να κάθονται στο σπίτι, άλλοι προτιμούν τη βιβλιοθήκη. Καλό είναι να έχεις δοκιμάσει και τα δύο, ώστε να γνωρίζεις σε ποιο φτάνει η αποδοτικότητα στα ύψη. Γενικά, είναι καλό να είναι διαχωρισμένοι οι χώροι για κάθε δραστηριότητα. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να διαβάζει κανείς στο κρεβάτι, γιατί το συσχετίζουμε με τον ύπνο και, αν αρχίζουμε να διαβάζουμε μισοξαπλωμένοι, δεν θα μπορούμε ούτε να συγκεντρωθούμε καλά ούτε θα κοιμόμαστε απευθείας. Αν έχεις συνηθίσει να είσαι χαλαρός στο σπίτι, τότε καλύτερα δοκίμασε τη βιβλιοθήκη που δεν έχεις και πολλές επιλογές. Αν αποτύχεις στη συγκέντρωση, τουλάχιστον θα έχεις κάνει και καμιά γνωριμία.

Σε κάθε περίπτωση, ένας μήνας είναι, θα περάσει. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να μην θυμόμαστε την φοιτητική ιδιότητα μόνο στην εξεταστική και για τα φοιτητικά εισιτήρια, αλλά όλο τον καιρό. Έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε γνώση που αλλιώς δεν θα μπορούσαμε και να γίνουμε λίγο πλουσιότεροι (σε γνώσεις και σκέψεις πάντα). Ας το εκμεταλλευτούμε, μιας και σε ένα μήνα δεν χωράνε όλοι οι τύποι και οι θεωρίες του εξαμήνου…

[ Συνέχεια του άρθρου στο: Φοιτητικά Νέα ]

Comments are closed.