Open Close

Τέλος στην ομηρία των επιτυχόντων ΑΣΕΠ

Οι αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα είναι οι πρώτοι που θα απορροφηθούν μόλις δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Υπουργός και Αναπληρωτής δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το αν ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ θα περιλαμβάνει γραπτή εξέταση, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού κάτι που αποτελεί πάγια θέση και του κόμματος και των εκπαιδευτικών Oμοσπονδιών. Για την επόμενη σχολική χρονιά πάντως δεν προλαβαίνει να γίνει γραπτός διαγωνισμός.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της επόμενης σχολικής χρονιάς είναι, όπως φαίνεται, ότι θα διοριστούν κατά προτεραιότητα οι αδιόριστοι επιτυχόντες διαγωνισμών ΑΣΕΠ. Ο τελευταίος έγινε το 2008.

Είναι επίσης βέβαιο ότι δεν υπάρχει χρόνος για την διενέργεια νέου γραπτού διαγωνισμού ακόμη και αν αυτή καταλήξει να είναι η πολιτική επιλογή για τα επόμενα χρόνια. Ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε ξεκαθαρίσει, από το Φθινόπωρο, ότι για να γίνει διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί μέσα στον Ιανουάριο. Είχε εξαγγείλει μάλιστα διαγωνισμό για 10.000 μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών και πίεζε για εξαίρεση της παιδείας από την μνημονιακή δέσμευση: μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Τώρα ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ο χρόνος όχι μόνον δεν επαρκεί για νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ αλλά καθίσταται πλέον επείγον να διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο καθώς τα κενά θα ξεπεράσουν τις 15.000. Αν δεν ανοίξει η στρόφιγγα των μόνιμων διορισμών με αλλαγή της διαδικασία πρόσληψης θα πρέπει, τουλάχιστον για του χρόνου,  να επιστρατευθούν και πάλι χιλιάδες αναπληρωτές. Αυτό ωστόσο θα αποτελούσεσοβαρή υπαναχώρηση στις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Άμεσα λοιπόν η κυβέρνηση, δια των συναρμοδίων υπουργών, πρέπει να αποφασίσει:

  • Πόσες από τις πιστώσεις για 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο θα δοθούν στην Παιδεία
  • Με ποια διαδικασία θα γίνουν οι διορισμοί
  • Πως θα ξεπεραστεί η τελευταία απόφαση του ΣτΕ που θεωρεί παράνομες τις προσλήψεις αναπληρωτών από τους πίνακες προϋπηρεσίας

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο 360pedia.gr/telos-omhria-asep/

Comments are closed.