Open Close

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς‏

Στον απόηχο του περσινού σεισμού που έπληξε το Ιόνιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς εξέδωσε την παρακάτω απόφαση, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές παραμένουν:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλλονιάς συζήτησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ένα χρόνο μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν το νησί και διαπιστώνει ότι υπάρχουν οξύτατα προβλήματα στην κτιριακή υποδομή των σχολείων, στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών. Επιπλέον, δεν αναπληρώθηκαν ποτέ οι περσινές απώλειες δύο μηνών σε ώρες διδασκαλίας, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν και φέτος, απουσιάζει η ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία, την ώρα που δεκάδες μαθητές είναι άστεγοι και μορφώνονται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Γι αυτό ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε και απαιτεί από την κυβέρνηση:
Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει για τις φετινές Γ΄ και Β΄ Λυκείου. Η ρύθμιση πρέπει να περιλάβει τις σχολές που είχαν εξαιρεθεί πέρσι (ΑΕΝ, στρατιωτικές, αστυνομικές) και να καλύψει όσους συμπληρώσουν μηχανογραφικό με το 10%.
Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο αυτό, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κεφαλονιά, το ζητάμε τώρα με ταυτόχρονη δρομολόγηση της εφαρμογή του από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.
Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο).
Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά.
Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
Δεκαπέντε νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Αργοστόλι

4/02/2015

Comments are closed.