Open Close

Πως να βρεις υποτροφίες «φτιαγμένες και ραμμένες» για εσένα;

Πως να βρεις υποτροφίες «φτιαγμένες και ραμμένες» για εσένα;

Ως σπουδαστής που ενδιαφέρεται για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές με στόχο το εξωτερικό, μια από τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες σας είναι να εκτιμήσετε το κόστος σπουδών αλλά και φοίτησης. Θα πρέπει να σκεφτείτε διαφορετικές μεθόδους πληρωμής και χρηματοδότησης για την πανεπιστημιακή σας εκπαίδευση.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή των σπουδών είναι το γεωγραφικό μέρος. Διαλέγοντας μια χώρα καθορίζει τον αριθμό υποτροφιών που δίνονται είτε από ιδιωτικούς φορείς είτε από κρατικούς φορείς σε μελλοντικούς σπουδαστές πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Παίρνοντας σαν παράδειγμα την Γερμανία, ένας σπουδαστής θα ανακαλύψει ότι έχει μεγάλη πρόσβαση σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες υποτροφιών, οι οποίοι προέρχονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Αντίστοιχα, εταιρείες, τοπικές ή διεθνείς, προσφέρουν την βοήθειά τους με την μορφή υποτροφίας, καλύπτοντας μέρος των εξόδων των φοιτητών και υποστηρίζοντάς τους ως προς τον κλάδο που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν.

Κοιτώντας το ακαδημαϊκό πρόγραμμα και τον κλάδο που μας ενδιαφέρει, μπορεί να μας οδηγήσει σε υποτροφίες που δεν είχαμε βρει κατά την διάρκεια της αναζήτησής μας. Συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών αλλά και κλάδοι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από τους σπουδαστές τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στην κάλυψη εξωτερικών εσόδων.

Για παράδειγμα, αν διαλέξετε να σπουδάσετε χημεία ή βιολογία, λαμβάνοντας κάποιο ποσοστό υποτροφίας για τα αναλώσιμά ή για τον εξοπλισμό, θα είναι πολύ χρήσιμο για να καλύψετε μέρος των αναγκών σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέρος της υποτροφίας θα πρέπει να καλυφθεί με ώρες εργασίας μέσα στο Πανεπιστήμιο ή με εθελοντική εργασία σε κάποια δραστηριότητα, που έχεις ως αποτέλεσμα την αποκόμιση εργασιακής εμπειρίας, διασυνδέσεων και φυσικά πληρωμένης πρακτικής σε μεταγενέστερη φάση.

Τέλος, ο μεγαλύτερος αριθμός υποτροφιών χορηγούνται με βάση την αξία και τις ικανότητες, που ένας σπουδαστής επιδεικνύει κατά την διάρκεια της εισαγωγικής αίτησης. Η χρηματοδότηση σπουδών έχει ως βάση την ακαδημαϊκή επίδοση ενός σπουδαστή αλλά και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας ή του ιδίου εάν εργάζεται. Τέτοιου είδους υποτροφίες είναι αρκετά ανταγωνιστικές καθώς ο αριθμός υποψηφίων αυξάνεται. Το τι κάνει έναν σπουδαστή ανταγωνιστικό στην διαδικασία εισαγωγής; Θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο καθώς το μεγαλύτερο προτέρημα θα ήταν η πολύ καλή προετοιμασία!

Σύνταξη: Βούλα Ντούσκου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας 

Comments are closed.