Open Close

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε προτεραιότητα ο νέος γεωγραφικός χάρτης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Έχει ήδη ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος, όπου ο γεωγραφικός χάρτης των ΑΕΙ, των Ανώτατων Ιδρυμάτων, είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Σε ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι τμήματα τα οποία φαίνονται ότι είχαν όλα τα εχέγγυα και την παράδοση να λειτουργούν και τα οποία είτε συγχωνεύτηκαν είτε πρόκειται να κλείσουν το 2018. Της Καρδίτσας είναι ανάμεσα σε αυτά.  

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, σχετικά με την παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ αναφερόμενη στις συγχωνεύσεις τμημάτων που ήδη έχουν γίνει τόνισε:

-Είδαμε, βέβαια, και την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ το 2010, όπου αξιολογούσε πάρα πολύ θετικά το εν λόγω Τμήμα.

-Το Τμήμα αυτό ξαφνικά αυτό καταργείται και συγχωνεύεται με το Τμήμα Καρπενησίου.

-Εδώ μπαίνει ένα μείζον ζήτημα.

-Πώς συγχωνεύεται με το Τμήμα Καρπενησίου; Για ποιο  λόγο; Δεν έχουμε καμία αιτιολογία.

-Δεν έχω βρει εγώ καμία αιτιολογία που να δικαιολογεί με ακαδημαϊκά, με κτηριακά ή με οποιοδήποτε άλλα κριτήρια αυτήν τη συγχώνευση.

-Έχουμε ακούσει πολύ τον τελευταίο καιρό για κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, για πελατειακό κράτος και διάφορα τέτοια. Εάν πάρουμε τον ακαδημαϊκό χάρτη, αν πάρουμε το χάρτη των ανώτατων ιδρυμάτων και δούμε τι έγινε από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, εκεί θα καταλάβουμε τι σημαίνει κομματικό κράτος, τι σημαίνει πελατειακό κράτος και τι σημαίνουν όλα αυτά.

 ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Η Αναπληρώτρια υπουργός, άσκηση σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, σχετικά με τον τρόπο ίδρυσης των τμημάτων , υπογραμμίζοντας τα εξής:

Α. Εάν πάρουμε τον ακαδημαϊκό χάρτη, αν πάρουμε το χάρτη των ανώτατων ιδρυμάτων και δούμε τι έγινε από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, εκεί Θα καταλάβουμε, επίσης, τον παραλογισμό, την κατασπατάληση χρήματος και τι σημαίνουν όλα αυτά, αν καθίσουμε να δούμε πως πήγαν να διορθωθούν με την ίδια προχειρότητα, αλλά και με τον ίδιο πελατειακό τρόπο, τα προβλήματα που δημιούργησε μία αλόγιστη και απολύτως πρόχειρη κατακερματισμένη κατανομή τμημάτων και σχολών πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά την επικράτεια.

Β. Θα διαπιστώσουμε ότι από το 1990 και μέχρι το 2003 ξεφυτρώνουν ξαφνικά Τμήματα στη μέση του πουθενά παντού. Από το 2003 μέχρι την κρίση ξεφύτρωσαν ακόμα περισσότερα Τμήματα. Ελάχιστα απ’ αυτά πληρούσαν ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και άλλα κριτήρια, που πρέπει να έχει ένα πανεπιστημιακό τμήμα ή τμήμα των ΤΕΙ.

Γ. Οι λόγοι που δημιουργήθηκαν αυτά τα Τμήματα είναι ανεξερεύνητοι. Ξέρουμε, δηλαδή, γιατί τώρα μαθαίνουμε, όπως βλέπουμε τον χάρτη. Και τότε ξέραμε, αλλά θα ήταν μία τεράστια συζήτηση.

Δ. Τι έγινε από την κρίση και μετά; Εν μία νυκτί με τον ίδιον πρόχειρο τρόπο συγχωνεύθηκαν Τμήματα, καταργήθηκαν Τμήματα, χωρίς να παρθεί κανένα κριτήριο.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Για το τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας που καταργείται η κ. υπουργός το χαρακτήρισε   εμβληματική περίπτωση και τόνισε

-  Είδαμε, κατ’ αρχάς, ότι το εν λόγω Τμήμα έχει όλες τις κτηριακές υποδομές, όχι μόνο για να καλύπτει την ακαδημαϊκή του λειτουργία, αλλά και τη φοιτητική μέριμνα.

- Διαπιστώσαμε ότι επί τριάντα χρόνια που λειτουργεί, είχε συνέργειες με άλλα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

- Επίσης, είδαμε και την ανταποδοτικότητά του με την κοινωνία, την εξωστρέφειά του.

- Είδαμε, βέβαια, και την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ το 2010, όπου αξιολογούσε πάρα πολύ θετικά το εν λόγω Τμήμα.

- Το Τμήμα αυτό ξαφνικά αυτό καταργείται και συγχωνεύεται με το Τμήμα Καρπενησίου.

- Εδώ μπαίνει ένα μείζον ζήτημα. Πώς συγχωνεύεται με το Τμήμα Καρπενησίου; Για ποιο  λόγο; Δεν έχουμε καμία αιτιολογία.

- Δεν έχω βρει εγώ καμία αιτιολογία που να δικαιολογεί με ακαδημαϊκά, με κτηριακά ή με οποιοδήποτε άλλα κριτήρια αυτήν τη συγχώνευση.

- Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε να μην έχουμε δύο Τμήματα και εκεί και εδώ, αφού είναι ελάχιστα αυτά τα Τμήματα σ’ όλη την Ελλάδα και θα χρειαζόταν να υπάρχουν.

-Δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να δεσμευτώ και να σας πω ότι θα μπει στο μηχανογραφικό του 2016-2017, όχι γιατί θέλω να υπεκφύγω, αλλά γιατί τα μηχανογραφικά και το ποια τμήματα μπαίνουν ή δεν μπαίνουν, ορίζεται από τον Μάιο του προηγούμενου έτους.

- Δεν μπορεί, δηλαδή, αυτή τη στιγμή ένας Υπουργός να πει, «Εγώ βάζω αυτό το τμήμα έτσι».

- Ευελπιστώ, όμως, ότι σε εύλογο διάστημα, δηλαδή σε έναν με δύο μήνες, θα έχουμε μια πρώτη έκθεση που θα μας επιτρέπει να δούμε ειδικά αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι το Τμήμα της Καρδίτσας και θα μας επιτρέψει πριν φυλλορροήσει το Τμήμα και πριν εξαφανιστεί, να μπορέσουμε να το στήσουμε πάλι στα πόδια του.

- Αυτό μπορώ να σας πω προς στιγμή. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι δείχνουμε όλη μας τη μέριμνα. Και δεν είναι μόνο το Τμήμα της Καρδίτσας. Είναι και κάποια άλλα, στα οποία έχουν επενδυθεί εκτός από ανθρώπινους πόρους και υλική υποδομή, χρήματα σε εργαστήρια, σε όργανα κλπ., τα οποία μένουν έτσι και θα σαπίσουν.

-Αυτό, λοιπόν, που έχω να σας πω είναι ότι τέτοια τμήματα είναι σε άμεση προτεραιότητα. Θα δούμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε, ούτως ώστε να προλάβουμε να μην διαλυθούν αυτά τα τμήματα.

Η Βουλευτής

Η Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ της  Χρυσούλα  Κατσαβριά-Σωτηροπούλου που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση, είπε προς τους Βουλευτές, μεταξύ άλλων τα εξής:

Στην Καρδίτσα λειτουργεί το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος από το 1983, καθώς και άλλα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας: το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων καθώς και το Τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σας υποβάλλω αυτήν την ερώτηση, καθώς η σκανδαλώδης και χωρίς καμία τεκμηρίωση μεταφορά στο Καρπενήσι του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δημιουργεί σοβαρό ακαδημαϊκό έλλειμμα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και στην κοινωνία της Καρδίτσας με την οποία το Τμήμα είναι στενά συνδεδεμένο τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.

Εφιστώ την προσοχή σας στην ιστορικότητα, την πληρότητα των υποδομών, την ακαδημαϊκή λειτουργία, την κοινωνική προσφορά του Τμήματος, αλλά και τη σημαντική του συνεισφορά στην ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Πρόκειται για ένα Τμήμα το οποίο πληρούσε –αλλά και συνεχίζει να πληροί- όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που θέσπισε η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εδράζεται, δε, στο ακαδημαϊκό campus της πόλης της Καρδίτσας μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα με τα οποία υπάρχει μεγάλη συνέργεια. Διαθέτει ιδιόκτητη έκταση τριάντα στρεμμάτων με εξαιρετικές κτηριακές υποδομές, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκες, άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, πλήρεις εγκαταστάσεις φοιτητικής μέριμνας, χώρους ψυχαγωγίας, θερμοκήπια και μετεωρολογικό σταθμό. Μάλιστα, ο εξοπλισμός του χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση και σε τουλάχιστον είκοσι εκπαιδευτικά προγράμματα ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία πενταετία.

Το Τμήμα έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια της πόλης της Καρδίτσας με τις ερευνητικές του δράσεις, αλλά και στη διεθνοποίηση με τους δεκάδες φοιτητές Erasmus που φιλοξένησε.

Με την προδιαγραφόμενη μεταφορά του Τμήματος μετά τις 31 Οκτωβρίου 2018 στο Καρπενήσι θα εκλείψει από τη Θεσσαλία το μοναδικό τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, οι επενδύσεις της ελληνικής πολιτείας στις υποδομές και στον εξοπλισμό του Τμήματος θα απαξιωθούν εντελώς.

Τέλος, οι ακαδημαϊκές συνέργειες που σχετίζονται με τη διαχείριση στου φυσικού περιβάλλοντος, συνέργειες μεταξύ των Τμημάτων της περιφέρειας θα αποδυναμωθούν.

Η απρόσκοπτη ακαδημαϊκή συνέχεια του Τμήματος θα παύσει, καθώς οι υποδομές και το ακαδημαϊκό περιβάλλον συνεργειών του Τμήματος υποδοχής είναι καταφανώς κατώτερες όσων ήδη υπάρχουν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Με βάση τα παραπάνω, σας έχουμε υποβάλει σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν, πρώτον, το λόγο για τον οποίο τελικά το Τμήμα συγχωνεύτηκε στο ομότιτλο του Καρπενησίου μετά από τριάντα χρόνια θετικής πορείας και προσφοράς και δεύτερον, την αποκατάσταση άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας μίας μεγάλης αδικίας, ενός ακαδημαϊκού εγκλήματος με τη διατήρηση του Τμήματος στην Καρδίτσα και τη συμπερίληψή του στο Μηχανογραφικό Δελτίο των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

 

Πηγή: esos.gr

Comments are closed.