Open Close

Σοβαρά προβλήματα με τις μετεγγραφές φοιτητών – Κραυγές απόγνωσης

Αδύνατη η συντήρηση αδελφών  φοιτητών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις

Οι τρεις στους τέσσερις υποψηφίους για τα ΑΕΙ έχουν ξοδέψει από 5.000 έως και 20.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη εισαγωγή τους.

Ωστόσο, η οικονομική αιμορραγία δεν σταματά εκεί, καθώς για τρεις στους δέκα νέους η είσοδος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας συνοδεύεται από σημαντικές οικογενειακές δαπάνες.

Το γεγονός αυτό συνδέεται αποκλειστικά με το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την ενίσχυση του φοιτητικού πληθυσμού, που στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 0,4%, όταν ο μέσος όρος των αντίστοιχων δαπανών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται στο 5,7%.

Η δημόσια υποχρηματοδότηση έχει συνέπειες στη φοιτητική μέριμνα, σε όλα εκείνα τα στοιχεία της φοιτητικής ζωής (στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, βιβλία, υποτροφίες κ.λπ.) που σχετίζονται με την ουσία της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου, το 2014, οι δύο υπουργοί Παιδείας (Κ. Αρβανιτόπουλος – Α. Λοβέρδος), στο πλαίσιο της εξαγοράς της συναίνεσης της κοινής γνώμης, «μοίρασαν» απλόχερα μετεγγραφές, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για την τύχη των περιφερειακών ΑΕΙ ούτε βεβαίως για τις συνθήκες σπουδών των φοιτητών που ασφυκτιούσαν στα ετοιμόρροπα και υποχρηματοδοτούμενα κεντρικά ΑΕΙ.

Από την άλλη, με την πρώτη κυβερνητική αλλαγή του 2015, η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Αρ. Μπαλτάς) ούτε λίγο-ούτε πολύ συμβούλεψε τους υποψήφιους να επιλέξουν σχολές της περιοχής τους αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν οι ίδιοι τις σπουδές τους.

Παράλληλα, με έναν νέο νόμο (άρθρο 21 του νόμου 4332/2015) καθόρισε τι θα ισχύσει στις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από καθορισμένα κριτήρια, όπως το εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών, το εάν υπάρχει αδελφός που σπουδάζει σε άλλη πόλη, άλλα κοινωνικά κριτήρια (ορφανός, αναπηρία, ανάπηροι γονείς κ.λπ.).

Η εγκύκλιος για τις αιτήσεις των μετεγγραφών θα ανακοινωθεί από το υπουργείο το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι και ο νέος αυτός νόμος δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε πραγματικά προβλήματα που δημιουργούν αφενός η ανυπαρξία φοιτητικής μέριμνας και αφετέρου η οικονομική δυσπραγία των οικογενειών φοιτητών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

 

 

Πηγή:alfavita

Comments are closed.