Open Close

Θα τολμούσατε να αλλάξετε καριέρα;

Πόσο «μεγάλοι» είστε για να κάνετε το όνειρο σας πραγματικότητα;

Οι αλλαγές είναι ένα «αγκάθι» στη ζωή πολλών ανθρώπων, καθώς βρίσκονται έξω από τη «ζώνη άνεσης», την «περιοχή» δηλαδή όπου αισθανόμαστε άνετα και μπορούμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις και την καθημερινότητα.

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που θέλει να αλλάξει κάποιος την καθημερινότητα αυτή; Όταν αποφασίσει πως θέλει να αλλάξει την εργασία του;

«Στη σύγχρονη εποχή, ο εργαζόμενος θα αναγκαστεί να αλλάξει μέχρι και 16 φορές επάγγελμα» Bureau of Labor Statistics.

Είτε πρόκειται για προσωπικούς λόγους, είτε λόγω συνθηκών, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αλλάξει καριέρα – όποτε αισθανθεί πως το χει ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική ιδιαίτερα αν ήσασταν σε μια θέση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί ενδεχομένως να σας φέρει αντιμέτωπους με αρκετές φοβίες, όπως το να πάρετε ένα μεγάλο ρίσκο και να αφήσετε κάτι «σίγουρο».

Η «στροφή» καριέρας είναι πιο συχνό φαινόμενο στην ηλικία 30, 35, 40 και 50 ετών. Ξεκινώντας από λόγους φιλοδοξίας, υψηλότερων στόχων, ανάγκης για νέες αρμοδιότητες, οικονομικά κίνητρα μέχρι και περιορισμένα κίνητρα ή έλλειψη προαγωγής μετά από χρόνια προϋπηρεσίας – πολλοί είναι οι παράγοντες που πιθανόν οδηγούν έναν εργαζόμενο να αφήσει την δουλειά του.

Το να αποφασίσει να αλλάξει κανείς πεδίο εργασίας, ιδιαίτερα όταν έχει εκπαιδευτεί χρόνια, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης. Οι λεγόμενοι «baby boomers», όσοι έχουν γεννηθεί δηλαδή μεταξύ του 1946 και του 1964, αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του εργατικού δυναμικού και η αλλαγή αυτή μπορεί να φαίνεται σαν μεγάλη πρόκληση και συχνά να είναι συνυφασμένη με το κοινωνικό status και όχι τόσο με τα οικονομικά κριτήρια. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως οι επαγγελματίες στα 45-50 ψάχνουν ακόμα την δουλειά των “ονείρων” τους, καθώς όσο μεγαλώνουμε οι ικανότητες μας, τα ενδιαφέροντα μας και οι ανάγκες μας γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρες.

«Όταν σταματήσεις να αλλάζεις, τελείωσες» Benjamin Franklin

Καταρρίψτε έναν – έναν τους μύθους:

«Είμαι πολύ μεγάλος για να αλλάξω καριέρα»
Αν δεν αλλάξετε αντίληψη και δεν πιστέψετε πραγματικά στις ικανότητες σας, η αλλαγή δε θα είναι ποτέ επιτυχής. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι νέο ακόμη κι αν είναι κάτι που τους ενδιαφέρει πραγματικά, εν αντιθέσει με τους νεώτερους που είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της αλλαγής. Επίσης, συχνά το συγγενικό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό σε αυτή την απόφαση σας. Μιλήστε ανοιχτά και εξηγείστε τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Και κυρίως μη ξεχνάτε πως πρόκειται για τη δική σας καριέρα και το δικά σας μέλλον, οπότε μην αφήσετε τους άλλους να επηρεάσουν τη σκέψη σας.

«Αν αλλάξω καριέρα θα πρέπει να αρχίσω ξανά από την αρχή»
Αυτό είναι λάθος. Η επαγγελματική σας πορεία σας έχει γεμίσει με δεξιότητες, γνώσεις και σοφία που πρέπει να δείξετε πως έχετε στη συνέντευξη. Οι ικανότητες αυτές «μεταφέρονται» στη νέα σας δουλειά και γρήγορα θα σας «προάγουν» σε υψηλότερες θέσεις.

«Δεν μπορώ να μάθω καινούργια πράγματα»
Και μόνο που σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα δείχνει πως είστε πρόθυμοι για νέες εμπειρίες. Στόχος της δουλειάς και της καριέρας είναι να συνάδει με τις έμφυτες δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά σας, Όσο κι αν σας φοβίζει η διαδικασία του να μάθετε καινούργιες δεξιότητες, είναι μέρος της προσωπικής σας ολοκλήρωσης.

Αλλαγή τώρα..

Συνέχεια του άρθρου: εδώ

 

Πηγή: http://www.fortunegreece.com/

Comments are closed.