Open Close

Οι αλλαγές που θα φέρει το Νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Οι οκτώ αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στα εργασιακά

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας προβλέπει το νομοσχέδιο – μαμούθ για τα εργασιακά, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός. Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις που επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την επεκτασιμότητα των συμβάσεων και για επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στα εργοδοτικά συλλογικά όργανα, την επαναλειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ενώ θα θέτει εκ νέου σε ισχύ τις τριετίες.
Επίσης, θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς, εντός διετίας, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον, διορθώνεται το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και αποζημιώσεων ώστε να γίνονται πιο δύσκολα και επανέρχονται οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (ΟΕΚ και ΟΕΕ).

Αναλυτικά τα οκτώ μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

1. Θα  προωθηθεί σταδιακά – σε συνδυασμό με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις – η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

2. Επανέρχεται ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα στα προ Μνημονίου επίπεδα τα οποία σήμερα είναι – ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας – έως έξι μήνες.

3. Εφαρμογή δέσμης μέτρων στην κατεύθυνση της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας.

4. Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

5. Εφεξής η ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και οι όροι που τη διέπουν θα μπορούν να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

6. Εφεξής το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης, μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης, αυξάνεται από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα στους έξι μήνες, όπως ήταν δηλαδή πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών.

7. Μια συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο.

8. Αφαιρούνται όλοι εκείνοι οι όροι που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίοι ουσιαστικά εμπόδιζαν τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Πηγή: proson.gr

[ Συνέχεια του άρθρου στο: ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ]

Comments are closed.