Open Close

Αφήστε τις δικαιολογίες – Δείτε τι θέλει να ακούσει το αφεντικό σας

Μήπως το αφεντικό σας έχει υπερβολικές απαιτήσεις; Να τι μπορείτε να κάνετε, χωρίς να στραφείτε σε δικαιολογίες.

Σήμερα, όλοι μας νοιώθουμε την πίεση να φέρουμε σε πέρας ολοένα και περισσότερα καθήκοντα στη δουλειά. Συχνά, το αφεντικό απαιτεί το αδύνατο. Ποια πρέπει να είναι εκείνη τη στιγμή η αντίδρασή σας; Η απάντηση «Όχι, δεν μπορώ» δεν είναι η κατάλληλη.Ούτε όμως πρέπει να αναλάβετε βάρη που δεν μπορείτε να επωμισθείτε. Υπάρχουν τρόπο αντίδρασης που είναι εποικοδομητικοί, δημιουργούν θετική εντύπωση, και συμβάλλουν στην επιτυχή επιτέλεση των καθηκόντων σας χωρίς να «καείτε» στη δουλειά.

Θέστε προτεραιότητες
«Ένας τρόπος ορθής αντίδρασης είναι να πείτε ‘Αυτή τη στιγμή εργάζομαι πάνω σ’ ένα άλλο πρότζεκτ που μου δώσατε χθες’», λέει ο Μπραντ Καρατσιόλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GroundForce Logistics. «Ποιο πρέπει να ολοκληρώσω πρώτο;». Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε αν υπάρχει άλλος συνάδελφος διαθέσιμος να σας βοηθήσει ώστε να τελειώσετε τα πάντα στην ώρα τους.

Αναγνωρίστε την πρόκληση
«Θέλω οι εργαζόμενοί μου να είναι ειλικρινείς μαζί μου ότι το συγκεκριμένο καθήκον που τους ανατέθηκε είναι δύσκολο» λέει ο Έβαν Μπλουμ, ιδιοκτήτης της εταιρείας μάρκετινγκ Sir Speedy. «Έχοντας αυτή την παραδοχή ως αφετηρία, μπορούμε στη συνέχεια από κοινού να καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί ο στόχος μας».

Ζητήστε βοήθεια
Ο εργαζόμενος πρέπει να μιλήσει «αν νοιώθει ότι κάτι δεν υπάγεται στα καθήκοντά του, ή αν δεν ξέρει πώς να φέρει σε πέρας ένα καθήκον», λέει η Σίλκε Φλάισερ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού ATIV Software. Μπορείτε π.χ. να ρωτήσετε: «Μήπως θα ήταν καλύτερα να αναλάβει το έργο ένα άλλο τμήμα (ή ένα άλλο πρόσωπο;)». Ή ζητήστε από το αφεντικό σας αν αυτό ή κάποιος συνάδελφος θα μπορούσε να σας βοηθήσει δείχνοντας κάποια πράγματα, ώστε να μπορέσετε την επόμενη φορά να ολοκληρώσετε μόνος σας το έργο.

Εξηγήστε τις δυσκολίες
«Δεν με πειράζει ένα αρχικό ‘όχι’ εφόσον μου ζητηθούν πληροφορίες που συμβάλλουν στην υλοποίηση του στόχου», λέει ο Κλιφ Μαρκ, πρόεδρος της εταιρείας Mid-Atlantic. «Οι αρχικές ενστάσεις κάποιου μέλους της ομάδας μπορεί να είναι θετικές για την πρόοδο του πρότζεκτ», επισημαίνει. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι τα ζητήματα που θίγετε είναι τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα, και όχι επί του προσωπικού.

«Αγοράστε» χρόνο
«Δώστε μου μια-δυο μέρες για να σκεφτώ πώς μπορώ να το κάνω σωστά και, αν χρειαστώ τη βοήθειά σας, θα σας το πω», λέει ο Γιαν Λεβίν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής Purity Products.

Μπείτε στα βαθιά
«Το να πείτε στο αφεντικό σας ‘αφήστε με να προσπαθήσω’ είναι μια από τις κρισιμότερες προτάσεις που μπορείτε να πείτε στην καριέρα σας», λέει ο Μπράιαν Γουόνγκ, διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Kiip. «Ανοίγει τις πόρτες σε νέες ευκαιρίες και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για μια προαγωγή».

Αναδημοσίευση από: www.fortunegreece.com

Comments are closed.