Open Close

Τι είναι το εργόσημο; Παρουσίαση για καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα

Βάσει των άρθρων 20 και 21 του Ν.3863/2010 και 76 παρ. Α’ του Ν.3996/2011 και της 14913/343/Φ10034/27.6.2011 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή  από την 01/01/2012, η ασφάλιση απασχολούμενου προσωπικού με «εργόσημο», το οποίο καλύπτεται από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και αφορά το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό.

Κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό θεωρείται ο εργαζόμενος εκείνος που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες φροντίδας αμειβόμενος με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες για την ίδια μισθολογική περίοδο.

Μεταξύ των εργασιών ή υπηρεσιών που αναφέρονται σε αυτό, παρακάτω γίνεται λόγος για την κατηγορία των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα.

Για την καλύτερη επεξήγηση του, κρίνεται χρήσιμη η αναφορά παραδείγματος:

Έστω καθηγητής αναλαμβάνει να διδάξει κατ’ οίκον 10 ώρες το μήνα με χρέωση διδακτικής ώρας 10 €. Η συνολική αμοιβή του ανέρχεται στα 100 € ανά μήνα.

Λόγω της φύσης της εργασίας του, ασφαλίζεται σε ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μέσω του εργοσήμου, το οποίο θα φέρει ονομαστική αξία 100 €, το χρηματικό, δηλαδή εκείνο ποσό, που πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη ή το εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο αυτού στους φορείς έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου (ΕΛΤΑ και Τράπεζες), συμπεριλαμβανομένου καθαρή αμοιβή και ασφαλιστικές εισφορές.

Στην έκδοση του, θα παρακρατηθεί ποσό, ύψους 25 € (100*25%), το οποίο καταβάλλεται υπέρ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αφήνοντας έτσι ως καθαρή αμοιβή τα 75€ (100-25).

Εάν, όμως, ο καθηγητής (αυτός, δηλαδή, που εξαργυρώνει το εργόσημο) θέλει τα 100€ να θεωρηθούν καθαρή αμοιβή, τότε θα πρέπει να ζητήσει την έκδοση εργοσήμου, ύψους 133,30€ (100*1,333), από όπου, κατά την εξαργύρωση, τα 33,33 θα καταβληθούν υπέρ ΙΚΑ –ΕΤΑΜ.

Με βάση το παραπάνω παράδειγμα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου ανέρχονται σε ποσοστό 25% [1]() επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου και φυσικά, εμπεριέχονται σε αυτή.

Η παρακράτηση αυτού  διασφαλίζει, αρχικά, την ασφάλιση του εκάστοτε εργαζόμενου όχι μόνο σε ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (κύριο ταμείο) για  τους Κλάδους της Σύνταξης, Ασθένειας και Μητρότητας και ΕΤΕΑ (επικουρικό ταμείο) αλλά και σε ΟΕΚ (εισφορά εργαζόμενου).  Έπειτα συμβάλλει στο να τύχουν, οι εργαζόμενοι, των παροχών ασθενείας και να δικαιωθούν επιδόματα ασθενείας και μητρότητας (ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!! ΟΧΙ του επιδόματος ανεργίας) και τέλος, στο να προσδιορισθούν οι ημέρες ασφάλισης των.

Ο υπολογισμός των ημερών ασφάλισης, σε αυτό το σημείο, κρίνεται άξιο αναφοράς καθώς τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το εργόσημο, δικαιώνονται τόσες ημέρες ασφάλισης, όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί μέσω της εξαργύρωσης του με το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου 2011 σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Πρακτικά, με βάση πάντα το παραπάνω παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι, στα 25€ που παρακρατήθηκαν υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δίνονται 2,15 (25/11,63[2]) ημέρες ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κανόνα στρογγυλοποίησης :

Για τη συνέχεια του άρθρου: εδώ


Comments are closed.