Open Close

Θεσσαλονίκη: Τα περιζήτητα επαγγέλματα στην Κεντρική Μακεδονία

Έρευνα του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της ΠΚΜ

Μηχανικοί, επαγγελματίες Τεχνολογιών Πληροφορικής, επαγγελματίες της Yγείας, χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, τεχνίτες, μονταδόροι, ανώτερα και μεσαία διευθυντικά στελέχη, είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα και ειδικότητες, αυτή την περίοδο στην Κεντρική Μακεδονία.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 8 Φεβρουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 424 επιχειρήσεων και από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για επιχειρήσεις με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλην του ιδιοκτήτη. Για τη στρωματοποίηση του δείγματος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση της εργασιακής εικόνας, όσον αφορά στους επτά οικονομικούς κλάδους που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Αγροδιατροφή, Κλωστοϋφαντουργία και Ένδυση, Δομικά Υλικά, Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια και Περιβάλλον και Τουρισμός.

Το 85% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσει σε απολύσεις τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 41% δήλωσε αισιόδοξο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα, λόγω επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η ακρίβεια πρώτων υλών και προϊόντων, δρα αποτρεπτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και επηρεάζει όλους τους κλάδους. Ο κλάδος της Αγροτοδιατροφής επηρεάζεται επιπλέον από το υψηλό μισθολογικό κόστος και από τη μείωση του περιθωρίου κερδοφορίας λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες. Παρόλα αυτά, το 77% των επιχειρήσεων θεωρούν αρκετά έως εξαιρετικά χρήσιμα τα προγράμματα κατάρτισης στα οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοί τους κατά την τελευταία τριετία, ποσοστό που συμπίπτει με το αντίστοιχο της περσινής έρευνας του Μηχανισμού (78%).

 Από το σύνολο των επιχειρήσεων (424) οι 111 δήλωσαν 390 κενές θέσεις εργασίας. Το 74% δήλωσε ότι δεν υπάρχει κενή θέση, έναντι 26% που δήλωσε τουλάχιστον μια κενή θέση στην επιχείρηση. Το ποσοστό των επιχειρήσεων με κενές θέσεις εργασίας εμφανίζεται αυξημένο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου του 2021. Κάνοντας την αναγωγή για περίπου 28.000 επιχειρήσεις των επτά κλάδων που ερευνήθηκαν προκύπτει ότι στην Κεντρική Μακεδονία το μέγεθος των κενών θέσεων εργασίας ανέρχεται στις περίπου 6.500 – 7.000 θέσεις (δεν διερευνήθηκε αν είναι μερικής ή πλήρους απασχόλησης). Το 25% των επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προσφέρουν τη δεδομένη στιγμή έως μία θέση εργασίας, ενώ το 75% προσφέρει από μία έως τρεις θέσεις εργασίας.

Η «έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα-δεξιότητες-εμπειρία» φαίνεται να είναι η κυριότερη αιτία για τη μη-πλήρωση των υπαρχουσών κενών θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια (35% των απαντήσεων), ενώ ως δεύτερη αιτία εμφανίζεται η «έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας» (29% των απαντήσεων). Ένα σημαντικό ποσοστό εργοδοτών (10% όσων διαθέτουν κενές θέσεις εργασίας) αδυνατεί να προσδιορίσει με ακρίβεια ή δεν επιθυμεί να συζητήσει τις αιτίες μη πλήρωσης των κενών θέσεων στις επιχειρήσεις τους.

Μιλώντας σε ημερίδα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι η πρωτοβουλία της διοίκησης της Περιφέρειας να δημιουργήσει τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι «έχουν μια σαφή εικόνα του κόσμου της εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία είναι λεπτομερής και μέσα από τα ποιοτικά στοιχεία της καταγράφει τις τάσεις, τις ανάγκες, αλλά και τις προοπτικές για τα επαγγέλματα ανά περιοχή»

«Με εργαλείο τις έρευνες που εκπονούνται, όλοι αποκτούν μια καλύτερη εικόνα των προοπτικών που διαγράφονται στην αγορά εργασίας, ενώ δίνουμε στον κόσμο των επιχειρήσεων την ευκαιρία να σχεδιάσουν την ανάπτυξή τους αξιοποιώντας έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία. Αποκτούμε όμως κι εμείς ως Περιφέρεια ένα εργαλείο, το οποίο μας βοηθά να χαράξουμε πολιτικές ανάπτυξης και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας και πολιτικές για τους νέους, για τις επόμενες γενιές και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους, καθώς ο Μηχανισμός της Περιφέρειας συνδέει άμεσα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και τις επιλογές σπουδών ή επαγγελματικής εξειδίκευσης των νέων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.