Open Close

Τράπεζα θεμάτων Λυκείου: Προτεινόμενα θέματα & σημαντικές πληροφορίες

Τράπεζα θεμάτων Λυκείου: Προτεινόμενα θέματα & σημαντικές πληροφορίες

Ένα σημαντικό δεδομένο που μετά από αρκετές αναβολές παίρνει σάρκα και οστά είναι η τράπεζα θεμάτων που αφορά όλους τους μαθητές Λυκείου. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει κάνει μια πολύ σημαντική προεργασία αλλά και παρουσίαση στο δικτυακό του τόπο όπου παραθέτει αναλυτικά κάθε πληροφορία που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος, μαθητής, γονέας και εκπαιδευτικός.

Αρχικά, σύμφωνα με τα όσα παρατίθενται στο δικτυακό τόπο του ΙΕΠ:

  1. Η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί μέσο υποστήριξης της μάθησης και της διδασκαλίας και ως τέτοιο πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζεται.
  2. Τα επιλεγόμενα σε κάθε γνωστικό αντικείμενο θέματα συνδέονται άμεσα με τις κατευθύνσεις του Προγράμματος Σπουδών, τις συνθήκες και την ποιότητα του διδακτικού έργου και τις δυνατότητες των μαθητών/τριών. Με αυτή την έννοια τα θέματα πρέπει να απηχούν την πραγματικότητα τη σχολικής εργασίας. Να είναι αποτελεσματικά σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους που ορίζεται να επιτευχθούν. Να διαθέτουν την αρετή της διακριτικότητας, δηλαδή να επιτρέπουν να διαπιστωθεί η ύπαρξη μαθητών με διαφορετικό επίπεδο ικανότητας-ανταπόκρισης.
  3. Σημαντικός δείκτης επιτυχίας της Τράπεζας Θεμάτων στην αποστολή της είναι να περιορίσει την έμφαση που δίνεται στην ανάκληση δεδομένων πληροφοριακού υλικού. Να δώσει δείγματα θεμάτων που αξιολογούν την κατανόηση της διδασκόμενης ύλης, την πρόσληψη του περιεχομένου εννοιών, την ικανότητα επέκτασης, τη δυνατότητα γενικεύσεων και τη συνδυαστική αξιοποίηση αρχών, κανόνων και νόμων.
  4. Θέματα-ερωτήσεις σύντομων απαντήσεων, αντικειμενικού τύπου και δοκιμιακού τύπου έχουν τη δική τους θέση στην ψηφιακή βάση θεμάτων ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο, τη διδακτική ενότητα και τους διδακτικούς στόχους που τίθενται. Κριτήριο βασικό είναι η ύπαρξη ποικιλίας γιατί η μονομέρεια οδηγεί σε παραπλανητικά αποτελέσματα.
  5. Ιδιαίτερη σημασία για την ποιότητα των θεμάτων-ερωτήσεων του παιδαγωγικού εργαλείου που συνιστά η «Τράπεζα των Θεμάτων», αποκτά η σαφήνεια της διατύπωσης δεδομένων και ζητουμένων, η πληρότητα του τιθέμενου προβληματισμού ή της προβληματικής κατάστασης, η ορθότητα, η πρωτοτυπία στη σύλληψη, η σχέση του θέματος με τα ενδιαφέροντα και τον παραστατικό κύκλο των μαθητών/τριών, η συντομία και η αποφυγή διασαφήσεων.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να διευκρινίσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο πως η τράπεζα θεμάτων δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και ούτε προσμετράται κάποιος βαθμός από τις σχετικές εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο όπως κατά περιόδους-εσφαλμένα- έχει ακουστεί!

Δείτε προτεινόμενα θέματα για όλα τα μαθήματα

Δείτε υποστηρικτικό υλικό σχετικά με την τράπεζα θεμάτων

Εάν θέλετε να δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την τράπεζα θεμάτων κατεβάστε από ΕΔΩ την αναλυτική παρουσίαση

Comments are closed.