Open Close

Elevator Pitch – Για να φτάσεις στην κορυφή πάρε το σωστό ασανσέρ

Για να φτάσεις στην κορυφή πάρε το σωστό ασανσέρ – Create and Master your Elevator Pitch

Και εκεί που βρίσκεσαι τυχαία ή όχι τόσο τυχαία, μπροστά σε έναν άνθρωπο που μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να πετύχεις ένα σημαντικό επαγγελματικό στόχο, όπως για παράδειγμα μία συνέντευξη για εργασία, μία θέση πρακτικής άσκησης, μία σύσταση για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει πολύ, το στόμα σου δένεται κόμπος ή αρχίζεις να μιλάς ακατάπαυστα και να λες τόσες πολλές πληροφορίες που ο ακροατής σου δύσκολα θα καταφέρει να σε παρακολουθήσει.

Η σύντομη και περιεκτική αυτοπαρουσίαση σε 30’’ -60’’ δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή διαρκεί για να ανέβει το ασανσέρ στον τελευταίο όροφο ενός πολυώροφου κτιρίου, ονομάζεται διεθνώς elevator pitch ή speech, και όπως καταλαβαίνεις η ονομασία συνδέεται απόλυτα, με το διαθέσιμο χρόνο που έχεις, για να πεις σωστά και με σαφήνεια αυτά που θέλεις.

Είναι μία περίληψη των προσόντων και των εμπειριών σου, διατυπωμένη έτσι ώστε να κινήσεις το ενδιαφέρον των ατόμων που δεν γνωρίζεις και θέλεις να σε γνωρίσουν ώστε να σε βοηθήσουν  να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα του στόχου σου.

Είναι η απάντηση στην ερώτηση:  «πες μου για σένα», όταν συναντάς ένα σημαντικό πρόσωπο στον κλάδο σου ή έναν υπεύθυνο επιλογής προσωπικού στον οργανισμό που πάντα ήθελες να εργαστείς ή έναν καταξιωμένο επιστήμονα στο πεδίο που σε ενδιαφέρει.

Ένα αποτελεσματικό σύντομο Elevator Pitch διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ξεκίνησε με το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά σου.
  • Ανέδειξε το P.V.P (Personal Value Proposition) σου δηλαδή την προσωπική σου «αξία» που σε διαφοροποιεί από τους άλλους! Μίλησε για τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις  δεξιότητές σου που σχετίζονται με τον στόχο σου και δώσε επιγραμματικά παραδείγματα.
  • Συνδέσου με τον ακροατή: πες μόνο ότι χρειάζεται να γνωρίζει για να μπορεί να σε βοηθήσει.
  • Πες του πώς: πρότεινε τουλάχιστον δύο τρόπους με τους οποίους ο συνομιλητής σου θα μπορέσει ΕΥΚΟΛΑ να σε εξυπηρετήσει.
  • Δώσε την κάρτα με τα στοιχεία σου (αν δεν έχεις πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις)
  • Πάρε τα δικά του στοιχεία: μην επιμένεις να σου δώσει το κινητό του τηλέφωνο. Αρκέσου σε ότι θέλει να σου δώσει όπως για παράδειγμα το προφίλ του στο Linkedin ή το επαγγελματικό του email.

Προετοιμάσου εντατικά για τις ευχάριστα απρόβλεπτες συναντήσεις που συνήθως συμβαίνουν σε συνέδρια και σεμινάρια, σε εκδηλώσεις επαγγελματικής δικτύωσης, στις Ημέρες Καριέρας, την 1η σου ημέρα στη δουλειά και φυσικά στο ασανσέρ!

Σύνταξη: Σοφία Παναγιωτίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

 

Comments are closed.