Open Close

Ευρωπαϊκό έργο PE4Trans

Ευρωπαϊκό  έργο PE4Trans: Η Συμβουλευτική Επιτροπή Πολιτών για τις βιώσιμες μετακινήσεις, που συγκροτήθηκε από το ΑΠΘ, συνεχίζει τη δράση της

Την τρίτη συνάντησή της με τη συμμετοχή 24 μελών πραγματοποίησε τον Νοέμβριο η Συμβουλευτική Επιτροπή Πολιτών, η οποία συγκροτήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ (ΕΟΣΜ/ΑΠΘ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PE4Trans του Interreg Europe.

Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Αριστοτελείου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Αριστοτέλη Νανιόπουλο μετέχει ως εταίρος στο έργο PE4Trans. Στόχος του έργου είναι η εμπλοκή του κοινού (public engagement) για βιώσιμες συγκοινωνίες. Επιδίωξη είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος στο οποίο θα αναπτυχθούν βιώσιμες μετακινήσεις, καθώς και η μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Στην τρίτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν και σημαντικά εμπλεκόμενα μέρη του τομέα των μεταφορών, προχωρώντας ακόμη περισσότερο τον  συμμετοχικό σχεδιασμό του ευρωπαϊκού έργου PE4Trans. Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), ο Πρόεδρος της Ένωσης Πεζών, Ιωάννης  Αγγελίδης, και η Γραμματέας της Ένωσης Πεζών, Τατιάνα Αγγελίδου.

Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να καθοριστούν οι προτεραιότητες των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πολιτών ως προς τις πρακτικές και τις συμπεριφορές μετακίνησης που επιθυμούν να αλλάξουν στην πόλη. Τα μέλη κλήθηκαν να συν-αποφασίσουν για τις πρακτικές αυτές και, μέσω της ανάλυσης, να καθορίσουν από κοινού βασικά συμπεράσματα για την αλλαγή συμπεριφοράς μετακινουμένων προς πιο βιώσιμες μετακινήσεις. Μάλιστα, ο καθορισμός των βασικών συμπερασμάτων είναι απαραίτητος, πριν ξεκινήσει ο σχεδιασμός των δράσεων του έργου, που θα είναι το θέμα της επόμενης συνάντησης, την άνοιξη του 2020.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Πολιτών πραγματοποιεί προγραμματισμένες συναντήσεις ανά εξάμηνο.  Είχαν προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2018 η πρώτη συνάντηση, στην οποία  συνδιαμορφώθηκαν τα οράματα για τις μεταφορές της πόλης, και τον Μάιο του 2019 η δεύτερη, στην οποία  εντοπίστηκαν οι βασικές προκλήσεις και οι ανάγκες των μεταφορών της περιοχής, καθώς και οι αξίες που παρακινούν τις αποφάσεις μετακίνησης των πολιτών.

Λίγα λόγια για το έργο PE4Trans

Το έργο PE4Trans είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe. Ο χρονικός προγραμματισμός αφορά πέντε χρόνια, με έτος ολοκλήρωσης το 2023.

Εταίροι του έργου είναι το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο του Πόζναν του  Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz (Πολωνία), η Ένωση Δήμων Kalisz-Ostrow (Πολωνία), το Coventry University Enterprises Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), η Πόλη του Βαγιαδολίδ (Ισπανία) και η Επαρχία Grafschaft Bentheim (Γερμανία).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: https://www.interregeurope.eu/pe4trans/

Comments are closed.