Open Close

Οδηγίες για την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Εγκύκλιο με οδηγίες για την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων υπέγραψε σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο

Οι υποψήφιοι με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου και βεβαίωσης πρόσβασης. Σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις θεωρείται άκυρη και δεν τους χορηγείται βεβαίωση πρόσβασης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Ν.3255/2004 (ΦΕΚ 138 – Α΄) τα μαθήματα της Γ΄ τάξης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων που εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο και σε κοινά θέματα ορίζονται σε έξι (6). Τα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ.63442/Γ2/27-6-05 (ΦΕΚ 921 -Β΄) Υπουργικής Απόφασης είναι κατεύθυνσης και   γενικής παιδείας, καθώς και το μάθημα επιλογής της Γ΄ τάξης «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας». Οι μαθητές και οι απόφοιτοι ΓΕΛ εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο στα τέσσερα (4) μαθήματα κατεύθυνσης και σε δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας, από τα οποία το ένα (1) είναι υποχρεωτικά η «Νεοελληνική Γλώσσα» και το άλλο είναι αυτό που επιλέγουν από τα μαθήματα: Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος ΓΕΛ δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλήνια στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλήνια να είναι υποχρεωτικά το μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
Αντίστοιχα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑΣ Β΄) εξετάζονται πανελλήνια σε έξι (6) μαθήματα ως ακολούθως:
− Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά ΙΙ (Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης) και Φυσική ΙΙ (Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης), τα οποία είναι μαθήματα υποχρεωτικά για όλους τους υποψηφίους.
− ένα μάθημα που επιλέγουν από τα: Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία Ι (Βιολογία γενικής παιδείας), Βιολογία ΙΙ (Βιολογία θετικής κατεύθυνσης) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε περίπτωση που προτίθενται να επιλέξουν το 5ο Επιστημονικό Πεδίο τότε υποχρεούνται να επιλέξουν και να εξεταστούν σε δύο μαθήματα από τα παραπάνω και συγκεκριμένα στα: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
− δυο μαθήματα ειδικότητας (τα οποία εξετάζονται πανελλήνια σε κοινά θέματα με τους υποψηφίους της ΟΜΑΔΑΣ Α΄ των ΕΠΑΛ).
Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) για εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν επιστημονικό πεδίο, αν δεν έχουν εξετασθεί σε πανελλήνιο επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 της αριθμ. Φ253/28934/Β6 (ΦΕΚ 391Β΄/30-3-2006) και στη Φ.253/27456/Β6(ΦΕΚ 493 Β΄ /18-3-09) Υπουργική Απόφαση.
Θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι αν προτίθενται να επιλέξουν το 5ο Επιστημονικό πεδίο, το μάθημα γενικής παιδείας στο οποίο εξετάζονται υποχρεωτικά σε πανελλήνιο επίπεδο είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο και στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».
Όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑΣ Β΄ που θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις των ΓΕΛ έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση – Δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις (σχετικά η με αριθ. Φ.251/12121/A5/23-1-2015/ΑΔΑ:ΨΨΛΧ9-03Ο εγκύκλιος) και αναλυτικότερα:
α)Οι υποψήφιοι ΓΕΛ το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και την κατεύθυνσή τους
β)Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑΣ Β΄ το μάθημα επιλογής Γενικής Παιδείας ή/και το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και την ειδικότητά τους.
Οι παραπάνω Αιτήσεις – Δηλώσεις των υποψηφίων είναι σημαντικές και δεσμευτικές, αφού το μάθημα γενικής παιδείας, όπως και παραπάνω αναφέραμε, επηρεάζει την επιλογή επιστημονικών πεδίων, το δε μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Επισημαίνεται ότι αν ο υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας, επιλογής ή ειδικότητας (προκειμένου για υποψηφίους ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑΣ Β΄) που επέλεξε να εξετασθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).
Διευκρινίζεται επίσης ότι εφόσον ο εξεταζόμενος έχει δηλώσει ότι στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» θα εξεταστεί σε πανελλήνιο επίπεδο, ο βαθμός του προσμετράται για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανεξάρτητα των επιστημονικών πεδίων που θα επιλέξει. Αντίθετα, δεν λαμβάνεται υπόψη αν δεν δήλωσε εξέταση σε πανελλήνιο επίπεδο. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει σχολές του πέμπτου (5ου) επιστημονικού πεδίου. Σε περίπτωση που, αν και δήλωσε, δεν προσέλθει στην εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» τότε βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).
Η σωστή οργάνωση, η διεξαγωγή και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εξετάσεων αυτών είναι ευθύνη όλων μας. Στα πλαίσια αυτά σας παρακαλούμε να προβείτε στις αναγκαίες και επείγουσες ενέργειές σας για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση των εξετάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις οδηγίες της παρούσας εγκυκλίου.

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Οι εξετάσεις διενεργούνται:
Α) για τα Γενικά Λύκεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ 60/2006 (Φ.Ε.Κ. 65 τ. Α΄), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Π.Δ 105/2006 (ΦΕΚ 102 Α΄), του Π.Δ 36/2008 (ΦΕΚ 61 Α΄), του Π.Δ 12/2009 (ΦΕΚ 22 Α΄), του Π.Δ. 21/2011 (ΦΕΚ 72 Α΄), του ΠΔ 41/2011 (ΦΕΚ 107 Α΄), του ΠΔ 48/2012 (ΦΕΚ 97 Α΄) και της Φ.253/155439/Β6 (ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης.
Β) για τα ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄ ) σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3748/09(ΦΕΚ 29Α΄) και τις αριθ. Φ253/27456/Β6/2009 (ΦΕΚ 493Β΄) και Φ253/13844/Β6/2009(ΦΕΚ 265Β΄) Υπουργικές Αποφάσεις.

Β. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
1. Οι πανελλήνιες εξετάσεις των ΓΕΛ θα διεξαχθούν σε εξεταστικά κέντρα (Ε.Κ.) ανά Δ/νση Δ.Ε., τα οποία θα οριστούν με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του Π.Δ. 60/2006, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ.21/2011.
Εξεταστικά Κέντρα θα χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση:
α) Για τις εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων: συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα στα οποία στεγάζονται ημερήσια Γενικά Λύκεια δημόσια, ιδιωτικά, εκκλησιαστικά και διαπολιτισμικά που έχουν μαθητές στη Γ΄ τάξη και ημερήσιες Λυκειακές Τάξεις που έχουν μαθητές στην τελευταία τάξη.
β) Για τις πανελλήνιες εξετάσεις των υποψηφίων ημερήσιων ή εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) τα ημερήσια ΓΕΛ που θα οριστούν με την ανωτέρω απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης (η οποία κοινοποιείται στο Διευθυντή του ΓΕΛ που έχει οριστεί ως Ε.Κ. και στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ), για τα μαθήματα που θα εξεταστούν σε κοινά θέματα με τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Κατά τον ορισμό αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι υποψήφιοι ΟΜΑΔΑΣ Β΄ του ίδιου ΕΠΑΛ πρέπει να εξετάζονται στο ίδιο εξεταστικό κέντρο ΓΕΛ. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο εξεταστικό κέντρο ΓΕΛ μπορεί να εξετάζονται οι υποψήφιοι ΟΜΑΔΑΣ Β΄ περισσοτέρων του ενός ΕΠΑΛ. Σε κάθε περίπτωση ο Διευθυντής κάθε ΕΠΑΛ ενημερώνει με ονομαστική κατάσταση τον Διευθυντή του ΓΕΛ που έχει οριστεί ως Ε.Κ. για τους υποψηφίους της ΟΜΑΔΑΣ Β΄ που εξετάζονται πανελλήνια καθώς και για τα εξεταζόμενα μαθήματα. (Τα μαθήματα ειδικότητας θα εξεταστούν σε άλλα εξεταστικά κέντρα κοινά με τους υποψηφίους της ΟΜΑΔΑΣ Α΄ των ΕΠΑΛ).
2. Δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εξεταστικά κέντρα:
α) Τα Γενικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
β) Τα μειονοτικά σχολεία.
Στα σχολεία αυτά δεν θα λειτουργήσουν Εξεταστικά Κέντρα, αφού οι μαθητές τους θα εξετασθούν στο σχολείο στο οποίο φοιτούν για όλα τα μαθήματα σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων. Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν καταθέσει Αίτηση – Δήλωση προκειμένου να εξεταστούν σε πανελλήνιο επίπεδο στα αντίστοιχα μαθήματα, θα εξεταστούν από τις επιτροπές εξέτασης του Κεφαλαίου Ζ΄, αν πρόκειται για εξεταζόμενους προφορικά ή στο Γενικό Λύκειο στο οποίο έχουν καταθέσει την Αίτηση – Δήλωση, αν εξετάζονται γραπτά.
3. Οι υποψήφιοι εσπερινών ΓΕΛ εξετάζονται σε Ε.Κ. ημερήσιων ΓΕΛ σε κοινή ώρα εξέτασης αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν είναι δυνατόν. Κατά τον ορισμό των Ε.Κ. πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι υποψήφιοι του ίδιου εσπερινού ΓΕΛ πρέπει να εξετάζονται στο ίδιο Ε.Κ. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο Ε.Κ. μπορεί να εξετάζονται υποψήφιοι από περισσότερα του ενός εσπερινού ΓΕΛ.
4. Για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους είναι χρήσιμο όπως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δ.Ε., διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων (Ε.Κ.), όπου αυτό είναι εφικτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψήφιους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Όπου τυχόν συμπτυχθούν Ε.Κ., ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους.
Εφόσον ο αριθμός των μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά είναι σχετικά μικρός, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης, συνεκτιμώντας τις συγκοινωνιακές και λοιπές συνθήκες καθώς και όσα είχαν ληφθεί υπόψη το προηγούμενο έτος για το ίδιο θέμα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, μπορεί με ευθύνη του να ορίζει το πλησιέστερο Γενικό Λύκειο ως εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές των Λυκείων ή των Λυκειακών αυτών τάξεων. Η επιλογή αυτή ενδείκνυται κυρίως για να διαφυλαχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το αδιάβλητο των εξετάσεων.
5. Οι αποφάσεις ορισμού των εξεταστικών κέντρων των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 1, θα εκδοθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Π.Δ. 60/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και θα κοινοποιηθούν άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν τις 8 Απριλίου στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων – Τμήμα Α΄ (αποστέλλοντας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση t01ode2@minedu.gov.gr συμπληρωμένο το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ 1 μαζί με τις αποφάσεις) προκειμένου τα σχολεία των οποίων οι μαθητές θα εξεταστούν σε άλλο Λύκειο να εξαιρεθούν από την κατάσταση των Εξεταστικών Κέντρων που θα παραλαμβάνουν θέματα. Στην απόφαση ορισμού των Ε.Κ. θα αναφέρονται τα οριζόμενα Ε.Κ. και τα ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι των οποίων θα εξεταστούν στα οριζόμενα Ε.Κ. Τονίζεται ότι για τους μαθητές που θα εξεταστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω σε άλλο Λύκειο εφαρμόζονται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν 2909/2001 (ΦΕΚ 90 Α΄) και της με αριθμ. 2/355272/0022/2007 Κοινής Υπουργικής απόφασης «περί κάλυψης δαπανών μετακίνησης» (ΦΕΚ 1163 Β΄/11-7-2007).

Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Συνεχίστε το άρθρο.

[ Συνέχεια του άρθρου στο: esos.gr ]

Comments are closed.