Open Close

Πού μπορείς να σπουδάσεις δωρεάν στην Ευρώπη;

Που μπορείς να σπουδάσεις δωρεάν στην Ευρώπη;

Αν είσαι ένας διεθνής φοιτητής, που σου αρέσουν τα ταξίδια και επιθυμείς να γνωρίσεις νέους πολιτισμούς υπάρχουν καλά νέα για σένα! Πως; Με σπουδές στο εξωτερικό φυσικά και  ίσως  σου δοθεί  η ευκαιρία  να δραστηριοποιηθείς και επαγγελματικά εκεί. Στη συνέχεια επιστρέφοντας στη χώρα σου, εφόσον το  επιθυμείς, έχεις γεμάτες τις «βαλίτσες» σου από γνώσεις αλλά και  με εργασιακή εμπειρία, σίγουρα δύο  δυνατά πλεονεκτήματα  για τους εργοδότες που θα θελήσεις να απευθυνθείς.

Παραθέτουμε παρακάτω τις 7 χώρες που προφέρουν δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε διεθνείς φοιτητές.

  1. Φινλανδία
  2. Νορβηγία
  3. Σουηδία
  4. Γερμανία
  5. Αυστρία
  6. Γαλλία
  7. Τσεχική Δημοκρατία

 Αναλυτικότερα:

Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι μία χώρα η οποία ξεχωρίζει για το καταπληκτικό εκπαιδευτικό της σύστημα, φροντίζοντας ταυτόχρονα την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στα κορυφαία πανεπιστήμια της. Όπως το  Πανεπιστήμιο  του Ελσίνκι, είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας όπου εκτός από δωρεάν φοίτηση προσφέρει και υποτροφίες σε διεθνείς φοιτητές καθώς  μπορούν να αιτηθούν για μόνο μία από αυτές.

Το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται ένα από τα καλύτερα και τα πιο απαιτητικά συστήματα στον κόσμο. Οι υψηλές επιδόσεις των μαθητών της οδηγούν και σε κατάταξη τους μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο σε διεθνείς εξετάσεις όπως το PISA.

Η δωρεάν φοίτηση περιλαμβάνει: δωρεάν δίδακτρα, δωρεάν βιβλία και υλικά, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη(καθώς και επιδοτούμενη στέγαση), δωρεάν μαθήματα γλώσσας και άλλα.

Νορβηγία

Η Νορβηγία αν και είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης, προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση επίσης σε διεθνείς φοιτητές. Οι  σπουδές σε μία ξένη χώρα παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο σπουδαστής και την κουλτούρα της, τον πολιτισμό της όπως και τα  πρότυπα προγράμματα σπουδών και μεθόδους διδασκαλίας.

Οι ευκαιρίες για τους φοιτητές πολλές τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν  σπουδάζοντας  στη χώρα αυτή όπως τα αρκετά προγράμματα σπουδών  που προσφέρει στο εξωτερικό, η πρακτική άσκηση και οι θέσεις  εργασίας μετά την αποφοίτηση τους. Επίσης υπάρχουν  πολλοί διαφορετικοί τύποι  οικονομικής βοήθειας, σε όσους έχουν επιλεγεί όπως και επιχορηγήσεις αλλά και υποτροφίες.

Σουηδία

Η Σουηδία είναι αλήθεια ότι δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αλλά αποτελεί μία χώρα με τα πιο ελεύθερα πανεπιστήμια. Οι κρατικές υποτροφίες που δίνονται σε όλους τους διεθνείς φοιτητές, μέσα από την κρατική χρηματοδότηση καλύπτουν τα  δίδακτρα αλλά και πρόσθετα δίδακτρα και έξοδα διαβίωσης τους(χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες ως φοιτητές ένα μεγάλο ποσό προκαταβολικά).

Η Σουηδία πέρα από την υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες της κατέχει την 4η θέση σε 190 χώρες, σύμφωνα με την  Έκθεση Ευκολίας Επιχειρηματικότητας 2018 της Παγκόσμιας Τράπεζας,  όσον αφορά την ευκολία κατά την έναρξη μιας νέας επιχείρησης ή την επέκταση μιας υπάρχουσας, διευκολύνοντας και τις ξένες επενδύσεις.

Το γεγονός ότι η Σουηδία είναι μία χώρα με υψηλή παραγωγικότητα που οφείλεται και στο  υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της δημιουργεί έναν επιπλέον λόγο για επιλογή σπουδών.

Γερμανία

Η Γερμανία είναι μία χώρα με ισχυρή οικονομία και τα πανεπιστήμια της είναι γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο γι’ αυτό αποτελεί και έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για διεθνείς φοιτητές.

Σίγουρα ως φοιτητής θα αποκτήσετε τη δυνατότητα να μιλάτε πολύ καλά τα γερμανικά, όπως αντίστοιχα τη γλώσσα της  κάθε χώρας που θα επιλέξετε να πάτε για σπουδές. Είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που έχετε ως ένας διεθνής φοιτητής.

Στη Γερμανία, η φοίτηση είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται  οι  ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Πρέπει να εγγραφείτε σε πρόγραμμα πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου σε δημόσιο πανεπιστήμιο.
  • Πρέπει να εγγραφείτε με πλήρη απασχόληση.
  • Ο κύκλος σπουδών σας πρέπει να είναι σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (όχι εκπαιδευτικό πρόγραμμα).

Αυστρία

Η Αυστρία μία χώρα επίσης με ισχυρή οικονομία έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Το χαμηλό κόστος ζωής έτσι όπως καταγράφεται από το Economist Intelligence Unit, μαζί με το υψηλής ποιότητας εκπαίδευση αποτελεί πόλο έλξης  και για τους διεθνείς φοιτητές.

Αρχικά η πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης είναι δωρεάν  είτε πρόκειται για δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια, σχολές επαγγελματικές και άλλα.

Οι διεθνείς φοιτητές μπορούν να λάβουν οικονομική βοήθεια από τη χώρα καταγωγής τους(εφόσον πληρούν τις  προϋποθέσεις), ή εξωτερικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή την  UNESCO.

 Εάν σας ενδιαφέρουν οι σπουδές στη μηχανική, διοίκηση επιχειρήσεων, υπολογιστές ομολογουμένως αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή. Επιπλέον  και το φυσικό τοπίο θα σας κερδίσει βιώνοντας έναν άλλο τρόπο ζωής όπως βόλτες σε πάρκα ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων πέρα από τις ηλιόλουστες μέρες.

Γαλλία

Ένας ακόμη δημοφιλής προορισμός για διεθνείς φοιτητές αποτελεί και η Γαλλία. Οι λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι η πολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει τον μεγάλο αριθμό των ξένων φοιτητών της αν σκεφτεί κανείς ότι προέρχονται από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ένας επιπλέον λόγος που την κάνει να ξεχωρίζει ως προορισμός είναι ο αριθμός των πανεπιστημίων που έχει όπου αναμεσά τους συγκαταλέγονται και τα πιο γνωστά της Ευρώπης όπως το  Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σορβόννης. Αυτό οδηγεί σε πολλές δυνατότητες επιλογών από τους φοιτητές ανάλογα με τις επιθυμίες τους και τα ενδιαφέροντα τους μέσα και από ένα  μεγάλο πλήθος μαθημάτων τα οποία προσφέρονται

Τσεχική Δημοκρατία

Εάν ανήκετε στα άτομα επιθυμούν να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο παγκόσμιας αναγνώρισης, ενώ θα μπορείτε να ζήσετε σαν ντόπιος, αξιοποιώντας τα ελεύθερα Σαββατοκύριακα σας στα αξιοθέατα της χώρας, τότε η επιλογή αυτή είναι η καλύτερη για εσάς.

Η  Τσέχικη Δημοκρατία ανήκει στις πρώτες χώρες που πρόσφεραν δωρεάν σπουδές σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας που ως παράδοση συνεχίζεται πάνω από 50 χρόνια.

Με διάφορα νομοθετήματα διευκολύνει τους πτυχιούχους ξένους φοιτητές στην εύρεση εργασίας και μάλιστα στον τομέα των σπουδών τους. Τα χαμηλά δίδακτρα και τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης δίνουν πολλές ευκαιρίες για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν  σε αυτή τη χώρα.

Επιμέλεια: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Πηγή

Comments are closed.