Open Close

Επαγγελματικές Προοπτικές των Φιλολογικών Τμημάτων

Επαγγελματικές Προοπτικές των Φιλολογικών Τμημάτων

Στον καιρό της πανδημίας γίναμε μάρτυρες αλλά και πολλοί από εμάς κοινωνοί μιας νέας μορφής εκπαίδευσης, της τηλεκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα την ανάγκη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας των εργαζομένων στην κάθε φορά μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα.

Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί και εν προκειμένω οι φιλόλογοι έχουν τη δυνατότητα πια να μεταπηδήσουν σε διαφορετικό κλάδο μέσω ενός μεταπτυχιακού.  Συγκεκριμένα ο υποψήφιος του πρώτου επιστημονικού πεδίου που ενδιαφέρεται να εισαχθεί σε μία φιλολογική σχολή αλλά ταυτόχρονα να ακολουθήσει μία εναλλακτική διαδρομή πέρα από την εκπαίδευση μπορεί μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στην ειδική αγωγή να εργαστεί με μαθητές και άτομα με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, μέσω ενός Μ.Π.Σ. στη λεξικογραφία, σε εκδοτικούς οίκους, μέσω ενός Μ.Π.Σ. στη συμβουλευτική και στον επαγγελματικό προσανατολισμό, ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και μέσω ενός Μ.Π.Σ. στην υπολογιστική γλωσσολογία, σε εταιρείες πληροφορικής.

Ποια είναι όμως τα τμήματα από τα οποία μπορεί κάποιος να εργαστεί ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εντασσόμενος στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων;

ΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΛΙΣΕΙΣ ΣΟΥ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

  1. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  2. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ- ΚΡΗΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ
  3. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ- Ε.Κ.Π.Α. ΑΘΗΝΑ
  4. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ- Α.Π.Θ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  5. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ- ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΤΡΑ
  6. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  7. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

  1. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ- ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΤΡΑ
  2. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  3. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ- Ε.Κ.Π.Α. ΑΘΗΝΑ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

  1. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ- Α.Π.Θ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  2. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  3. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ- Ε.Κ.Π.Α. ΑΘΗΝΑ
  4. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ- ΚΡΗΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ
  5. ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΙΟΝΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑ
  6. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ- Δ.Π.Θ. ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  7. ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  8. ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ- ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΟΛΟΣ
  9. ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ- ΠΑΤΡΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ- Α.Π.Θ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- Ε.Κ.Π.Α. ΑΘΗΝΑ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων Φιλολογίας διαρκεί τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα, οργανώνεται σε 8 εξάμηνα διδασκαλίας και εργαστηρίων. Στο δεύτερο ή στο τρίτο έτος των σπουδών τους οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν υποχρεωτικά την κατεύθυνση  την οποία θα ακολουθήσουν.

  1. Κλασική Φιλολογία
  2. Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία ή Βυζαντινή Φιλολογία
  3. Γλωσσολογία (εκτός από το τμήμα Φιλολογίας Πελοποννήσου)
  4. Θεατρολογία – Μουσικολογία (Φιλολογία Κρήτης)

Το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων Ιστορίας – Αρχαιολογίας διαρκεί τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα, οργανώνεται σε 8 εξάμηνα διδασκαλίας. Οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν υποχρεωτικά ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν. Οι βασικές κατευθύνσεις είναι οι εξής:

  1. Ιστορία και
  2. Αρχαιολογία

Ωστόσο στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωαννίνων λειτουργεί και ο τομέας της Λαογραφίας. Στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην Κρήτη λειτουργεί και ο τομέας ανατολικών και αφρικανικών σπουδών. Στο τμήμα Ιστορίας – αρχαιολογίας Πατρών παρέχεται και η κατεύθυνση του ψηφιακού πολιτισμού.  Στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης υπάρχουν οι κατευθύνσεις της Ιστορίας και της Εθνολογίας. Στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Θεσσαλίας υπάρχει η δυνατότητα επιλέγοντας την κατεύθυνση Ιστορίας ή Αρχαιολογίας να ενταχθεί κανείς στον επαγγελματικό κλάδο των φιλολόγων (ΠΕ02), ενώ επιλέγοντας την κατεύθυνση της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εντάσσεται στον κλάδο των κοινωνικών επιστημών (ΠΕ 78).  Στο τμήμα ιστορίας Ιονίου δεν λειτουργούν επιμέρους κατευθύνσεις.

Φιλοσοφία Παιδαγωγική ΑΠΘ

Εκτός από το δικαίωμα διορισμού ως φιλόλογοι (ΠΕ02) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εφόσον κατέχουν αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ21 Θεραπευτών λόγου, στον κλάδο ΠΕ31 (εξειδικευμένου προσωπικού) και στον κλάδο ΠΕ22 Επαγγελματικών συμβούλων.

Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Κρήτης

Ακόμα κι αν επιλέξουν την κατεύθυνση Κοινωνικών Επιστημών δεν εντάσσονται στο ΠΕ78 αλλά στον κλάδο ΠΕ02 Φιλόλογων. Επίσης, εφόσον έχουν σχετική εξειδίκευση, μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ31 και στον ΠΕ22.

Επιμέλεια: Μπαλλά Παναγιώτα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Comments are closed.