Open Close

Online Σεμινάριο: Ειδική Διδακτική στην Εξελικτική Δυσαριθμησία

Online Σεμινάριο: Ειδική Διδακτική στην Εξελικτική Δυσαριθμησία

Περιληπτικά για το σεμινάριο

Η ενασχόληση με τους αριθμούς και τα Μαθηματικά εν γένει προϋποθέτει την ύπαρξη και αξιοποίηση πλήθους δεξιοτήτων. Απαιτούνται λεκτικές δεξιότητες, ισχυρή μνήμη,  χωροχρονική αντίληψη, μαθηματική λογική αφαιρετική και μεταγνωστική ικανότητα. Η Εξελικτική Δυσαριθμησία αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή των μαθηματικών δεξιοτήτων, που οφείλεται σε εγγενή αίτια. Εντάσσεται στο ευρύτερο πεδίο των Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών και εκφράζεται με σοβαρές δυσκολίες σε όλα τα πεδία των μαθηματικών ικανοτήτων.

Το παρόν πρόγραμμα αφορά στη διεξοδική μελέτη της Εξελικτικής Δυσαριθμησίας μέσω της εξέτασης των θεωρητικών μοντέλων, της αιτιολογίας, της συμπτωματολογίας και της ειδικής αντιμετώπισης. Η διαταραχή αυτή απαιτεί ειδική διάγνωση και διδακτική, που συνάδουν με το μαθησιακό και νευρο-ψυχολογικό προφίλ των μαθητών που έχουν διαγνωστεί με Εξελικτική Δυσαριθμησία.

Τα μαθησιακά αποτελέσματα αφορούν στην απόκτηση γνώσεων ως προς την έννοια της Δυσαριθμησίας, την ένταξη της διαταραχής στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και την απόκτηση δεξιοτήτων ως προς την αναγνώριση και την αντιμετώπισή της. Οι διδακτικές τεχνικές του σεμιναρίου αφορούν στα ακόλουθα: Εμπλουτισμένη εισήγηση, Ατομικές δραστηριότητες,, Προβολή εποπτικού υλικού.

Σκοπός

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η λεπτομερής μελέτη της Δυσαριθμησίας ως Ειδικής Μαθησιακής Διαταραχής. Ο εννοιολογικός καθορισμός της Δυσαριθμησίας πραγματοποιείται μέσω της παρουσίασης των θεωρητικών μοντέλων. Στόχος της εισήγησης είναι η μελέτη της Δυσαριθμησίας μέσω της παρουσίασης της αιτιολογίας και της συμπτωματολογίας της. Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων της Δυσαριθμησίας γίνεται μέσω των αντίστοιχων κριτηρίων και της παρουσίασης αξιολογητικού πλάνου. Τέλος, η διδακτική αντιμετώπιση αφορά στην παρουσίαση γενικών αρχών και τεχνικών παρέμβασης.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση της Εξελικτικής Δυσαριθμησίας και των επιπτώσεών της στη μαθησιακή διαδικασία. Επίσης, απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α. που συνεργάζονται με παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και αναζητούν πρακτικούς τρόπους για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους. Τέλος, απευθύνεται σε φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, που ενδιαφέρονται να λάβουν γνώσεις για το αντικείμενο και σε γονείς, που θέλουν να κατανοήσουν τις συνέπειες της Εξελικτικής Δυσαριθμησίας στη μαθησιακή πορεία των παιδιών και στην προσέγγιση της γνώσης.

Τι θα κερδίσω με τη συμμετοχή μου;

Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, αναμένεται οι συμμετέχοντες:

α. να παρουσιάζουν την έννοια της Εξελικτικής Δυσαριθμησίας
β. να περιγράφουν την Εξελικτική Δυσαριθμησία ως Ειδική Μαθησιακή Διαταραχή
γ. να αναγνωρίζουν τις μορφές Εξελικτικής Δυσαριθμησίας
δ. να αναγνωρίζουν τους αιτιογενείς παράγοντες της Εξελικτικής Δυσαριθμησίας
ε. να εφαρμόζουν αξιολογητικό πλάνο αναγνώρισης της Εξελικτικής Δυσαριθμησίας
στ. να εφαρμόζουν και να σχεδιάζουν δραστηριότητες παρέμβασης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ

Comments are closed.