Open Close

«Στον αέρα» το πρόγραμμα Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

«Στον αέρα» το πρόγραμμα Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» φέρνει στη Βουλή η Αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.
Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως επισημαίνει πως δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία σχετική κίνηση για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος.
Αν και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μέχρι το 2023 και υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει αποστείλει οδηγίες προς τα ΕΠΑΛ σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος και την ενεργοποίηση των συλλόγων διδασκόντων.
Επίσης, δεν έχουν προσληφθεί οι ψυχολόγοι ώστε να τοποθετηθούν στα σχολεία και δεν έχουν επικαιροποιηθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούν επανέκδοση ανά έτος. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την έναρξη της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας και την πρόσληψη των αναπληρωτών (φιλολόγων και μαθηματικών) και δεν έχει σταλεί οδηγία από το ΥΠΑΙΘ για τα σχέδια δράσης.
Σημειώνεται πως το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» εφαρμόστηκε πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2017-2018 και το 2018-2019 επεκτάθηκε στο σύνολο των ΕΠΑΛ της χώρας. Στοχεύει στη στήριξη των μαθητών/τριών κατά τη μετάβασή τους στην επαγγελματική εκπαίδευση, την ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων, την ενδυνάμωση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου και την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής.
Τέλος, περιλαμβάνει εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία, στελέχωση με ψυχολόγους, ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβούλου Καθηγητή, δημιουργία χρηματοδοτούμενων Σχεδίων Δράσης, εξοπλισμό των ΕΠΑΛ με υποδομές τηλεδιάσκεψης και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των ψυχολόγων.

Comments are closed.