Open Close

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής «Archaeolab»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Έχει βιωματικό χαρακτήρα και δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων και να κατανοήσουν πώς οι αρχαιολόγοι σταδιακά ανασυνθέτουν το παρελθόν βάση των ευρημάτων και των συναφειών τους.

Κάθε προσομοίωση ανασκαφής που πραγματοποιεί το archaeolab, αφορά έναν τεχνητό χώρο που περιλαμβάνει οργανωμένα σύνολα αρχαιοτήτων μιας ορισμένης αρχαιολογικής περιόδου, τα οποία έχουν καλυφθεί με χώμα.Τα κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού που περιέχονται σε κάθε ανασκαφή, παρέχουν σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες σχετικά με την κοινωνία που η ανασκαφή αναφέρεται. Για παράδειγμα η ανασκαφή στην Κίσαμο Χανίων αφορά το εσωτερικό μιας μινωικής οικίας με επιμέρους αποθηκευτικούς, οικιστικούς και εργαστηριακούς χώρους, όπου τα παιδιά καλούνται να αποκαλύψουν μεταξύ άλλων αρχιτεκτονικά στοιχεία (κατάλοιπα τοιχοποιίας/δάπεδο), αποθηκευτικούς πίθους και το περιεχόμενο τους, κατασκευές και σκεύη προετοιμασίας και παραγωγής της τροφής (εστία, μαγειρικά σκεύη κλπ), 1 πατητήρι για την παραγωγή κρασιού, κατάλοιπα αργαλειού, μινωικό αρχείο (πινακίδες γραμμικής Α΄) κλπ. Η ερμηνεία των ευρημάτων πραγματοποιείται με την βοήθεια της υπεύθυνου αρχαιολόγου, μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης αρχαιολογικής σκέψης.

Κατά την διαδικασία της ανασκαφής, τα παιδιά εξασκούν ποικίλες όψεις της σύγχρονης ανασκαφικής πρακτικής (τεχνικές αφαίρεσης επίχωσης, ξεροκόσκινο, διαλογή/ταξινόμηση ευρημάτων κλπ) και καθώς τα σύνολα των ευρημάτων αποκαλύπτονται, η διαδικασία της ανασκαφής μοιάζει με την σταδιακή επίλυση ενός μυστηρίου. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, αναμένεται να επιτευχθούν ποικίλοι μαθησιακοί στόχοι, μερικοί εκ των οποίων είναι:

Γνώση της διαδικασίας της ανασκαφής και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων

Διατύπωση ιδεών για την φύση των ευρημάτων που αποκαλύπτονται και την χρήση τους στην μινωική κοινωνία (αναστοχασμός). Γνώση των χαρακτηριστικών της μινωικής κοινωνίας και του τρόπου ζωής των Μινωιτών, βάση των καταλοίπων του υλικού πολιτισμού

Εξοικείωση με έννοιες της αρχαιολογικής πρακτικής, όπως «στρωματογραφία», «ανασκαφή», “εύρημα”, “τεχνούργημα” καθώς και με όρους, όπως «αρχαίος», «αρχαιολόγος», «συντηρητής».

Κατανόηση του τρόπου μέσα από τον οποίο οι αρχαιολόγοι συλλέγουν πληροφορίες και στην συνέχεια διατυπώνουν τις υποθέσεις τους

Το σχολικό έτος 2019-2020, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα προσομοίωσης ανασκαφής στην Κίσσαμο Χανίων, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σύντομα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.archaeolab.gr

Πηγή: http://edu-gate.minedu.gov.gr

Comments are closed.