Open Close

Απάντηση Κώστα Γαβρόγλου στη Βουλή για τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. Παρασκευής (Εύης) Χριστοφιλοπούλου είπε:

Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Χριστοφιλοπούλου που μου δίνει την ευκαιρία να ξαναβάλουμε στο τραπέζι το ρόλο των Εισαγωγικών Εξετάσεων. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι πρόκειται για αδιάβλητες μεν αλλά χωρίς παιδαγωγικό χαρακτήρα. Εξαντλούν τα νέα παιδιά και πάρα πολλές φορές, ειδικά στις θεωρητικές επιστήμες ο αποκλειστικός στόχος είναι το πώς μπορεί κανείς να απομνημονεύσει, λέξη προς λέξη μάλιστα, κείμενα.

Τώρα, στο κείμενο της κυρίας Χριστοφιλοπούλου, παρατηρείται και μία περίεργη αντίφαση γιατί κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι μειώνουμε στα κεντρικά Πανεπιστήμια τον αριθμό των ατόμων και ότι αυτό είναι ενάντια στην αξιοκρατία επειδή, υποστηρίζει το κείμενο, λόγω μεταγραφών θα φέρουν πολύ κόσμο στα κεντρικά Πανεπιστήμια. Από κει και πέρα από πότε η μείωση στα κεντρικά Πανεπιστήμια είναι ενάντια στην αξιοκρατία δεν το καταλαβαίνω, και βεβαίως με τις μεταγραφές υπάρχει ένα πρόβλημα – έχουμε πει δημόσια- ότι θα πρέπει να το επανεξετάσουμε και εδώ είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρόν και τα άλλα Κόμματα να μας φέρουν τις προτάσεις τους.

Ο στόχος μας είναι η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και να μπορούν τα παιδιά να μπαίνουν με το Απολυτήριο του Λυκείου και τη βαθμολογία που θα έχουν εκεί όπως γίνεται και σε πολλές χώρες αλλά και που θα επιφέρει μία κανονικότητα, θα ξανακάνει το Λύκειο Λύκειο και βεβαίως θα βγάλει το απίστευτο άγχος που έχουν οι οικογένειες και τα παιδιά.

Τώρα, ως προς τα τυπικά: να είναι σαφές ότι τηρήσαμε απαρέγκλιτα τις νόμιμες διαδικασίες, ο Νόμος λέει ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου πρέπει να βγάλουμε αυτήν την απόφαση, την είχαμε εκδώσει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Προσπαθήσαμε μια μερική συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Σχολών και των Πρυτανικών Αρχών. Δεν μπορεί οι Πρυτανικές Αρχές και τα Τμήματα να τους λέει κάτι και η Πολιτεία να τους βάζει διπλάσιο και πολλές φορές τριπλάσιο αριθμό. Υπάρχουν θέματα υποδομής αλλά πάνω απ΄ όλα υπάρχουν θέματα ποιότητας στην Εκπαίδευση. Δεν ακούσαμε τα Πανεπιστήμια – γιατί και τα Πανεπιστήμια είναι υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές- προσπαθήσαμε να μπούμε σε μία διαδικασία ορθολογικοποίησης γιατί το βασικό μας κριτήριο δεν είναι ότι θέλουμε πολλούς γιατρούς, είναι ότι θέλουμε καλούς γιατρούς, θέλουμε καλούς Ιστορικούς, θέλουμε καλούς Νομικούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνει λίγος κόσμος. Πρέπει να μπαίνει κόσμος καλά προετοιμασμένος και στη συνέχεια να εκπαιδεύεται ακόμα καλύτερα.

Τώρα, για να μπορέσει να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει μία γενναία απόφαση για την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ. Όσο η επαγγελματική εκπαίδευση δεν αποκτά ένα κύρος στην κοινωνία μας όσο δεν υπάρχει μία προοπτική επί της ουσίας, να πιστοποιούνται επαγγέλματα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές κτλ, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μειωθεί η πίεση που έχουν τα Πανεπιστήμια.

Και χωρίς να θέλω να είναι προσωπική η αντιπαράθεση, μας κατηγορείτε ότι το κάναμε λίγο πριν τις εξετάσεις και αναστατώσαμε τους φοιτητές, που για να σας είμαι ειλικρινής, καταλαβαίνω το ψυχολογικό θέμα και το σέβομαι αλλά και η Πολιτεία πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε Νόμους. Λέει λοιπόν ότι υπουργός αποφασίζει μέχρι τις 15 Μαρτίου να πει ποια θα είναι τα νούμερα. Όταν ήσασταν εσείς υφυπουργός Παιδείας -και δεν είναι πάλι προσωπικό είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας εκείνης της εποχής το 2011- ανακοινώσατε τον αριθμό των εισακτέων δύο μέρες πριν την αρχή των εξετάσεων, δυο μέρες! Και όχι μόνο ανακοινώσατε αλλά από τους 84.000 τους πήγατε στους 74.000, 10.000 μείωση το ’11. Όχι στη μέση της χρονιάς, δύο μέρες πριν. Και ξέρετε από πού κόψατε; Τμήματα Τουρισμού, παραδείγματος χάρη, υποτίθεται η βαριά μας βιομηχανία, η απόφαση ήταν να μην μπει κανένας στα Τμήματα Τουρισμού. Αν αυτό το θεωρούμε ορθολογικοποίηση, δεν ξέρω τι μπορώ να πω.

Και τελευταίο, πράγματι υπάρχει μία απόφαση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής. Θέλω να την καταθέσετε στα πρακτικά γιατί θα καταθέσουμε και εμείς στα πρακτικά τις αποφάσεις των άλλων Ιατρικών Σχολών που διαφωνούν κάθετα με την απόφαση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής. Ως προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα έχουμε να κάνουμε πολύ σοβαρές ανακοινώσεις στο Υπουργείο μέχρι το τέλος της εβδομάδας γιατί υπάρχουν καταστάσεις που έχουν πια ξεφύγει τον έλεγχο της νομιμότητας.

Απάντηση στη Δευτερολογία της Ε. Χριστοφιλοπούλου

Πραγματικά δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω και δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω γιατί θίξατε όλα τα ζητήματα από τους αγανακτισμένους που αποκαλέσατε ότι δεν ήτανε δημοκρατικές δυνάμεις, πρωτοφανής ισχυρισμός κατά τη γνώμη μου, το 2011 μέχρι τις Σχολές μεγάλης ζήτησης. Ας σημειώσουμε όμως ορισμένα πράγματα κυρίως ψύχραιμα. Μην σπείρετε πανικό. Δεν υπάρχει ούτε ξεσηκωμός ούτε τίποτα. Υπάρχει μία ορθολογικοποίηση, η Πολιτεία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια πήρε ορισμένες αποφάσεις όπως υποψιάζομαι ότι τις πήρατε και σεις όταν μειώσατε κατά 10.000, από 84.000 σε 74.000 δύο μέρες πριν την αρχή των εξετάσεων, πήραμε και εμείς αυτές τις αποφάσεις.

Τώρα, για κάποια συνέντευξη που έδωσα και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι δεν τα είπα μόνο σ’ αυτή τη συνέντευξη τα είπα και λίγες μέρες αργότερα και συνεχίζω να πιστεύω το ίδιο πράγμα, ότι ο μικρός αριθμός φοιτητών δεν είναι κριτήριο ακαδημαϊκότητας, αυτό μπορεί να σας το πει οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός. Δεν είναι εκεί το θέμα. Προφανώς δεν είναι και κριτήριο ακαδημαϊκότητας να ξεχειλίζουν τα εργαστήρια και να ξεχειλίζουν τα αμφιθέατρα. Είναι εντελώς προφανές αυτό. Άρα, κανείς δεν θέλει να μειώσει τους φοιτητές. Δεν πρέπει η μάχη για την ποιότητα της εκπαίδευσης να εκφυλιστεί σε μάχη για τον αριθμό αυτών που εκπαιδεύονται. Ένα λοιπόν είναι αυτό.

Το δεύτερο: εμείς φέτος από 43.500 πήγαμε στις 42.500. Είναι μία μείωση 1000 σε όλες τις Σχολές. Όταν έχουμε δε και 11 Τμήματα που είχαν καταργηθεί επί ΑΘΗΝΑΣ και με απόφαση των Προέδρων των ΤΕΙ δεν ξαναπήραμε φοιτητές παρόλο που πήραμε σε 9 άλλα Τμήματα σεβόμενοι πάλι τις αποφάσεις των Προέδρων των ΤΕΙ. Και να πούμε κάτι άλλο, τι θέλετε; Πείτε μας. Να αυξήσουμε τον αριθμό των εισακτέων στις Σχολές της λεγόμενης μεγάλης ζήτησης; Δηλαδή, στα Πολυτεχνεία, στις Νομικές και τις Ιατρικές; Είναι σωστό η Ανώτατη Εκπαίδευση να είναι ανάμεσα στις Σχολές μεγάλης και μικρής ζήτησης; Δίνει αυτό μία ομοιογένεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Ας μην παίζουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή με την αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Λέω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο, σεβόμενοι κατά ένα μικρό ποσοστό τα Τμήματα. Να μπούμε κατά ένα μικρό ποσοστό – εγώ διαφωνώ με το ότι ο αριθμός των φοιτητών που θα μπαίνουν να είναι στην απόλυτη κυριαρχία των Πανεπιστημίων), θα πρέπει να είναι σε μία συνεννόηση των Πανεπιστημίων με την Πολιτεία και βεβαίως να βρούμε έναν αλγόριθμο. Αλλά αυτά, πρέπει να γίνουν όλα σε ένα πλαίσιο μελέτης και των επαγγελμάτων – θα απαντήσω και στον κύριο Κεγκέρογλου αργότερα για τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων), ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που δεν τα ξέρουμε καθόλου- επειδή όμως θίξατε δυο πράγματα που δεν είχατε κανένα λόγο να τα θίξετε, μην νομίζετε ότι δεν θέλω να τα απαντήσω.

Για το θέμα της διαγωγής κοσμίας και κοσμιοτάτης: ελπίζω όταν θα φέρουμε στη Βουλή τη διάταξη για την κατάργηση της διαγωγής, να την ψηφίσετε. Ένα εντελώς αναχρονιστικό μέτρο, ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους αριστερούς αλλά θέλω να σας πω και σε πάρα πολλούς δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας.

Και τελευταίο τα θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης, θα ήθελα και εδώ να είστε περισσότερο προσεχτικοί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο Τμήματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, το ένα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κι ένα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα οποία στον τίτλο τους έχουν και τις λέξεις «Ειδική Αγωγή», μάλιστα στο Βόλο είναι και αρκετά διαφοροποιημένος ο τίτλος από ότι στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Αυτά τα άτομα είχαν το δικαίωμα να προτάσσονται στους πίνακες. Οπότε είχε κανείς το εξής πολύ περίεργο φαινόμενο: κάποιος να έχει τελειώσει ένα παραπλήσιο κλάδο, να έχει κάνει Μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή –γιατί όπως ξέρετε, ένας τεράστιος αριθμός των Μεταπτυχιακών και των Διδακτορικών, δεν είναι στο αντικείμενο στο οποίο πήρες πτυχίο, μπορεί να είναι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα – είχες λοιπόν, άτομα τα οποία τέλειωσαν παραπλήσιο Τμήμα, έκαναν Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά στην Ειδική Αγωγή και είχαν επαγγελματική εμπειρία και αυτά τα άτομα στον κατάλογο ήταν κάτω από αυτά τα άτομα που είχαν πάρει πτυχίο από αυτά τα δυο Τμήματα. Εμείς δεν το θεωρούμε δίκαιο, παραβιάζεις τις αρχές της Ισονομίας, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είπαμε λοιπόν να ενισχύσουμε με μόρια τους συναδέλφους που έχουν πάρει πτυχίο από αυτά τα δυο Τμήματα ώστε να υπάρχει ένα κριτήριο ισονομίας. Και να σας πω και κάτι ακόμα, άδικα έχετε αυτή τη διαμάχη που δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση κι χτες εδώ στη Βουλή, όταν όλοι θα προσληφθούν ως αναπληρωτές, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Πέρυσι κάναμε 10.000 προσλήψεις, φέτος θα κάνουμε τον ίδιο αριθμό, όλοι θα προληφθούν. Ας προληφθούν όμως με κριτήριο ισονομίας, επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα.

Comments are closed.