Open Close

To Σχέδιο διάταξης για τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών

Τα βασικά κριτήρια για την πρόσληψη αναπληρωτών θα είναι : -Η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ -Η προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού -Τα ακαδημαϊκά προσόντα και -Τα κοινωνικά κριτήρια

Τη διάταξη νόμου για προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2016-2017, παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ,κατά τη σημερινή συνάντησή του με τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Τα βασικά κριτήρια για την πρόσληψη  αναπληρωτών  θα είναι :

-Η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

-Η προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού

-Τα ακαδημαϊκά προσόντα και

-Τα κοινωνικά κριτήρια

Μετά από διάλογο συμφωνήθηκε, το ταχύτερο δυνατό να κατατεθούν οι προτάσεις των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.

Σε ό,τι αφορά στους μόνιμους διορισμούς 20.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι παραμένει σταθερός στόχος του Υπουργείου και ότι σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή την τεκμηριωμένη μελέτη επί του θέματος που έχει ήδη παρουσιάσει στους θεσμούς.

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι η διάταξη λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δίνεται  προτεραιότητα στα αξιοκρατικά κριτήρια και ιδιαίτερα στην επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Άρθρο…..
Κάλυψη λειτουργικών αναγκών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και  ρύθμιση θεμάτων μόνιμων εκπαιδευτικών

1.    Μετά το άρθρο 9 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), όπως ισχύει, προστίθεται άρθρο 9Α ως ακολούθως:

«Άρθρο 9Α
Πρόσληψη αναπληρωτών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1. Για το σχολικό έτος 2016-2017 οι λειτουργικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από σχολικές μονάδες εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους,  καλύπτονται  με πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου από τον αξιολογικό Πίνακα Α΄ (Αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης) και τον αξιολογικό Πίνακα Β΄ (Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ΕΑΕ), κατά τον τρόπο που ορίζεται στις επόμενες παραγράφους.

2. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) εκδίδει Προκήρυξη για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κατά κλάδο και ειδικότητα, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εκπαίδευσης, ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στη διαδικασία γίνονται δεκτοί οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 και της παραγράφου 6 του άρθρου 9, με την επιφύλαξη της περίπτωσης Γ΄ της παραγράφου 4 του παρόντος για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ.

Οι υποψήφιοι για πρόσληψη εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση , με τον τρόπο που θα ορισθεί στη σχετική προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. Οι ανωτέρω αιτήσεις υποβάλλονται άπαξ και είναι αμετάκλητες.

3. Ο Πίνακας Α΄ (Αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης) καταρτίζεται με βάση τα ακόλουθα προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, όπως αυτή προκύπτει από την αθροιστική βαθμολόγηση των ακόλουθων κριτηρίων:

α) Ακαδημαϊκά κριτήρια .

Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μία (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.

β) Επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π.      

Η επιτυχία κατά τον τελευταίο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. μοριοδοτείται με ένα (1) μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα που συγκέντρωσε ο υποψήφιος πάνω από τη βαθμολογική βάση. Η επιτυχία κατά τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. μοριοδοτείται με μισό (0.5) μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα που συγκέντρωσε ο υποψήφιος πάνω από τη βαθμολογική βάση.

Όσοι υπάγονται σε περισσότερες των ανωτέρω περιπτώσεων λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.

γ) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία

- Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα

Το ανώτατο όριο μονάδων από προϋπηρεσία κατά τα ανωτέρω είναι 16,80 μονάδες

Για τον υπολογισμό των ανωτέρω μονάδων λαμβάνεται υπ’ όψιν η πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή. Συγκεκριμένα, λαμβάνεται υπ’όψιν η προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως ισχύει, της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν.3194/2003 (Α΄ 138) όπως ισχύει, καθώς και της παρ.4 του άρθρου 41 του ν.3762/2009 όπως ισχύει.

δ) Κοινωνικά κριτήρια

Τα κοινωνικά κριτήρια καθώς και η μοριοδότησή τους είναι τα προβλεπόμενα στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3, σε συνδυασμό με το άρθρο 52 του ν.4115/2013 (Α΄24). Σε περίπτωση ύπαρξης μόνιμης αναπηρίας του υποψήφιου εκπαιδευτικού κατά ποσοστό 67% και άνω, θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να είναι ικανός για την άσκηση εκπαιδευτικού έργου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και η αναπηρία του δεν πρέπει να οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας.

4. Ο Πίνακας Β΄ (Αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) περιλαμβάνει τρεις υποπίνακες (Β1, Β2 και Β3), οι οποίοι καταρτίζονται ως ακολούθως:

Α. Υποπίνακας Β1 (Νηπιαγωγών ΕΑΕ και Δασκάλων ΕΑΕ).  Στον υποπίνακα Β1 εντάσσονται οι  εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους Νηπιαγωγών ΕΑΕ και Δασκάλων ΕΑΕ. Η κατάταξη των εκπαιδευτικών ΕΑΕ στον υποπίνακα Β1 γίνεται ως ακολούθως:

Στον πίνακα προτάσσονται οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 61 και ΠΕ 71, αντίστοιχα . Η κατάταξη των εκπαιδευτικών του προηγούμενου εδαφίου (ΠΕ 61 και ΠΕ 71) γίνεται με βάση τα ακόλουθα προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, όπως αυτή προκύπτει από την αθροιστική βαθμολόγηση των ακόλουθων κριτηρίων, ως εξής:

αα) Ακαδημαϊκά κριτήρια

Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μία (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.

Συνέχεια άρθρου

http://www.esos.gr/

Comments are closed.