Open Close

Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων

Καλούμε Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ στις 16/02 και σε περίπτωση μη απαρτίας, την Τετάρτη 17/02, 19.00 στο 1ο ΕΠΑΛ (Κοραή 1) με δύο θέματα:

i.      Ασφαλιστικό, ενημέρωση – νέες κινητοποιήσεις

ii.      αναπληρωτές – ωρομίσθιοι και ελαστική εργασία.

Η μνημονιακή πολιτική που έχουν εφαρμόσει όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα την υπογραφή του 3ου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη συμφωνία με τους «θεσμούς» θυσιάζει τις ανάγκες του λαού μας και συνεχίζει την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας. Επεκτείνει όλες τις ελαστικές μορφές εργασίας σύμφωνα με τις «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ της Ε.Ε και του κεφαλαίου με στόχο την άρση της μονιμότητας και την κατάργηση κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος. Η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, αλλά και των πολιτικών απασχόλησης που συνολικά προωθεί εδώ και δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων και ειδικά για τη νέα γενιά.

Οι δήθεν λύσεις που προτείνουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί εκφραστές τους, μέσα από τα ολιγόμηνα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ, αναπληρωτών  ,όχι μόνο δεν μπορούν να αποτελέσουν ανάσα ζωής για την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά στην ουσία αποτελούν την καθιέρωση των χειρότερων όρων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ελεημοσύνη της φιλεύσπλαχνης ΕΕ. Είναι πλούτος των εργαζόμενων όλης της Ευρώπης που συσσωρεύεται μέσω των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών μελών στα ταμεία της ΕΕ και κατόπιν διοχετεύεται ξανά πίσω προκειμένου να προωθηθούν τα πάσης φύσεως αντεργατικά προγράμματα που ξεχαρβαλώνουν τα εργατικά δικαιώματα και ανακυκλώνουν την ανεργία.

Ειδικά στην εκπαίδευση οι πολιτικές αυτές  έχουν  δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη «κατηγορία» εργαζομένων τους «μόνιμους συμβασιούχους». Η τακτική των μηδενικών ουσιαστικά διορισμών τα τελευταία 5 χρόνια στην εκπαίδευση έχει εκτινάξει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας αποτελούν πλέον το σκελετό του δημόσιου σχολείου και είναι καταδικασμένοι να ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Μόνο στα Χανιά αυτή τη στιγμή εργάζονται 176 συνάδελφοι αναπληρωτές, ενώ πανελλαδικά αποτελούν χιλιάδες.

Σε αυτή τη συγκυρία  η αγωνία χιλιάδων άνεργων συναδέλφων μας αντιμετωπίζεται ως πρόσφορο έδαφος για κάλπικες υποσχέσεις μόνιμων διορισμών ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνεται αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο για όλο το 2016.  Το «Νέο Σχολείο»  ελλείψει κρατικών πόρων χρηματοδότησης καταργεί κάθε ψήγμα υποστηρικτής δομής, επαναφέρει την αξιολόγηση και την μαθητεία – απλήρωτη εργασία των μαθητών μας. Ταυτόχρονα, ανοίγει η συζήτηση για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών με τις 6μηνες-7μηνες συμβάσεις στις «αναπτυξιακές» μορφές εργασίας των κοινωφελών πεντάμηνων προγραμμάτων. Με ψηφισμένες  τις μειώσεις μισθών  με το νέο μισθολόγιο και με τις ανατροπές  στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που καταδικάζει τους εργαζόμενους σε δουλειά μέχρι το θάνατο και τους νέους σε μόνιμη ανεργία ή επισφαλή κακοπληρωμένη ελαστική εργασία.

Τώρα είναι ανάγκη  η  ΟΛΜΕ να καλέσει σε Γ.Σ. τον κλάδο για να οριστικοποιηθούν τα αιτήματα διεκδίκησης και να οργανώσει πανελλαδικές κινητοποιήσεις άμεσα με κεντρικό θέμα τα κενά και τους μόνιμους διορισμούς. Να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε τα προβλήματα των αδιόριστων εκπαιδευτικών και η επιτακτική ανάγκη μόνιμων διορισμών να είναι συνεχώς στο προσκήνιο.

Τα ζητήματα που αφορούν στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς πρέπει να ανοίξουν άμεσα, να συζητηθούν σε Γενικές Συνελεύσεις και τα αιτήματα να διεκδικηθούν αποφασιστικά μέσα από τα σωματεία. Επιβάλλεται να αντιπαρατεθούμε σε κάθε λογική διάσπασης σε ομάδες διαφορετικών συμφερόντων, που μόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την κατεύθυνση και την οργάνωση της πάλης .

Η ανάγκη να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ . Ανοίγουμε την συζήτηση πλατιά και ενωτικά, προκειμένου να δυναμώσουμε τις παρεμβάσεις μας, να συνομιλήσουμε με όρους ειλικρίνειας και όχι προσχηματικούς με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σωματεία, τους γονείς και τους μαθητές μας. Να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για το ασφαλιστικό, τον Εθνικό Διάλογο, με τους συναδέλφους στην πρωτοβάθμια, στα πεντάμηνα, σε επίπεδο Κρήτης  αλλά  και πανελλαδικά.

Καλούμε όλους τους  συναδέλφους, αναπληρωτές και μόνιμους στη ΓΣ για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα  μας.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων

Ο Πρόεδρος               Ο   Γ. Γραμματέας
Βασίλης. Λιόντος         Φώτης Μπιχάκης

 

Πηγή: alfavita

Comments are closed.