Open Close

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ: Αξιολόγηση, Επικοινωνία, Παρέμβαση στην Κώφωση

Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ: Αξιολόγηση, Επικοινωνία, Παρέμβαση στην Κώφωση

  • 19 – 20 Μαρτίου | ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • 9 – 10 Απριλίου | ΠΑΤΡΑ

Ο τρόπος προσέγγισης των κωφών παιδιών ως ακούοντα «μη φυσιολογικά» άτομα ή ως άτομα με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα καθορίζει τη φιλοσοφία και τη δομή των προγραμμάτων παρέμβασης για τα κωφά παιδιά και τις οικογένειές τους. Η κώφωση συγκρινόμενη με τις άλλες αναπηρίες μοιάζει να είναι «αόρατη» αναπηρία, οι συνέπειες της οποίας μπορεί να είναι εξαιρετικά περιοριστικές για την ανάπτυξη του ατόμου και μπορούν να αποβούν μοιραίες αν δεν υπάρξει έγκαιρη και κατάλληλη παρέμβαση.

Στο σεμινάριο πρόκειται να παρουσιαστούν τα διαφορετικά μοντέλα προσέγγισης της κώφωσης, οι παράμετροι αξιολόγησης των κωφών παιδιών, η σημασία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ως προϋπόθεση για την απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της γραπτής γλώσσας, καθώς και οι τρόποι παρέμβασης από τη διάγνωση έως την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των κωφών παιδιών.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες την ιδιαιτερότητα της κώφωσης – βαρηκοΐας ως συνθήκη ζωής, τη διαφορά ανάμεσα στην κοινωνιο-γλωσσολογική, εκπαιδευτική, και ιατρική προσέγγιση, τη σημασία της επικοινωνίας στην ανάπτυξη –γλωσσική, γνωστική, ψυχοσυναισθηματική- του κωφού παιδιού.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές της ειδικής αγωγής, των παιδαγωγικών και συγγενών τμημάτων, σε εκπαιδευτικούς, σε επαγγελματίες του χώρου, ειδικούς στις κοινωνικές επιστήμες, σε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές καθώς και σε γονείς κωφών και βαρήκοων παιδιών ή παιδιών με άλλες αναπηρίες αλλά και σε όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν σε αυτό τον διαφορετικό και ιδιαίτερο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

  • Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την αναλυτική ανακοίνωση: ΗράκλειοΠάτρα
  • Δείτε όλα τα προγράμματα της EMPLOY εδώ

Comments are closed.