Open Close

Πρακτικό Σεμινάριο «Δημιουργική Γραφή & Ανάγνωση»

Διήμερο Πρακτικό Σεμινάριο

6 – 7 Φεβρουαρίου 2016 | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο τομέας Δια Βίου Εκπαίδευσης και το ΚΔΒΜ της Employ, ως πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και αδειοδοτημένος πάροχος Δια Βίου Μάθησης από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) του Υπουργείου Παιδείας (Α.Π.7459/2014), υλοποιεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ & ΑΝΑΓΝΩΣΗ«. Στόχος είναι να ενημερώσει και να καταρτίσει τους συμμετέχοντες δημιουργικά σε ένα γνωστικό πεδίο αλλά και μια οριζόντια δεξιότητα που θα τους βοηθήσει πρακτικά να διαφοροποιηθούν τόσο ως αναγνώστες όσο και ως δημιουργοί και διδάσκοντες.  

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν εκείνο το αισθητήριο μέσω του οποίου θα δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον μυθοπλαστικό, λογοτεχνικό, θεατρικό η κινηματογραφικό κείμενο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της λογοτεχνικής, θεατρικής και κινηματογραφικής γραφής και ανάλυσης με κύρια σκοποθεσία την συγγραφή κειμένου στα αντίστοιχα πεδία και όχι μόνο. Σε ένα πρώτο επίπεδο οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκείνη την θεωρητική εκπαίδευση που θα παρέχει τα γνωσιακά εχέγγυα για την διάνοιξή τους στο καθαρά δημιουργικό μέρος της γραφής, τουτέστιν θα λάβουν τα προαπαιτούμενα του επαρκούς αναγνώστη. Στο δεύτερο επίπεδο θα ασκηθούν στην συγγραφή και την κριτική του κειμένου υπό το πρίσμα του δημιουργού. Θα αποπειραθούν δηλαδή στην πράξη να γράψουν ποιοτικό αλλά και ευπώλητο κείμενο σε όλα τα προαναφερθέντα πεδία της «Μυθοπλασίας», δηλαδή της δημιουργίας μύθων και της ευέλικτης κυκλοφορίας τους στον σύγχρονο κόσμο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσοι ξεπερνούν την ηλικία των 17 ετών ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής κατάρτισης. Παράλληλα απευθύνεται και σε εξειδικευμένους επιστήμονες, συγγραφείς και λογοτέχνες, κινηματογραφιστές και ειδικότερα σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε θεατροπαιδαγωγούς και παιδαγωγούς οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά στην πράξη τη δημιουργική γραφή και ανάγνωση. Η πρώτη κατηγορία θα έχει την δυνατότητα να εισαχθεί στο πεδίο της δημιουργίας μέσω της γραφής και της ανάγνωσης όλων εκείνων των  μυθοπλαστικών ειδών  (fiction), μέσω των οποίων ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να μεταπλάσει το φαντασιακό δυναμικό του και να το μετατρέψει σε προσωπική δημιουργία και καλλιέργεια, αλλά και σε δημιουργία που να αποπειραθεί την επαφή με  πλατύ κοινό. Η δεύτερη κατηγορία δύναται μέσω του σεμιναρίου να εμβαθύνει και να εμπλουτίσει κεκτημένες γνώσεις αλλά και να εξασκηθεί στην περαιτέρω επικοινωνία και καλλιέργεια της γνωσιακής και γνωσιολογικής δεξαμενής  του.

Comments are closed.