Open Close

Αλγόριθμος της Google βαθμολογεί τα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Έναν αλγόριθμο την Google, έθεσαν ως παράμετρο ερευνητές, για να καταλήξουν στη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ο αλγόριθμος ονομάζεται PageRank και ταξινομεί τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, προκειμένου να μετρήσει πόσες φορές ένα πανεπιστήμιο εμφανίζεται στις σελίδες-λήμματα της Wikipedia.

Οι πρώτοι των πρώτων!

Η κατάταξη, η οποία παρουσιάστηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Jose Lages του Πανεπιστημίου της Φρανς-Κοντέ στη Μπεζανσόν, φέρνει στις δύο πρώτες θέσεις τα βρετανικά πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια: Χάρβαρντ, Κολούμπια, Πρίνστον, ΜΙΤ, Σικάγο, Στάνφορντ, Γιέηλ και Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια

Όσον αφορά την ελληνική παρουσία, την καλύτερη θέση (175) έχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο, μάλιστα, βρίσκεται στην 141η θέση, σε μία ειδικότερη παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των ιστορικότερων πανεπιστημίων που ιδρύθηκαν πριν τον 20ό αιώνα. Ακολουθούν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (191), το Πάντειο (236), της Πάτρας (251), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (257), το Χαροκόπειο (280), του Αιγαίου (300), το Δημοκρίτειο Θράκης (310), των Ιωαννίνων (317), της Κρήτης (369), της Μακεδονίας (469), της Θεσσαλίας (509), του Πειραιά (561), της Πελοποννήσου (587), το Ιόνιο (596) και της Δυτικής Μακεδονίας (660). Εντύπωση προκαλεί η απουσία του ΕΜΠ από αυτήν τη λίστα!

Πηγή

Comments are closed.