Open Close

Μαθήματα χωρίς βιβλία για τους φοιτητές και στο βάθος … «τρέχουν» οι λαγοί των διδάκτρων!

«Θεωρητική» γνώση η Ιατρική στην Πάτρα

Χρήστος Κάτσικας

Το Τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε από φέτος να μην παίρνουν οι φοιτητές δωρεάν συγγράμματα σε 10 μαθήματα!

Η απόφαση πάρθηκε σε συνεδρίαση των καθηγητών του Τμήματος μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς την ενημέρωση του Φοιτητικού Συλλόγου, και αφορούσε την κατάργηση, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων σε 10 μαθήματα (Ουροποιητικό, Καρδιολογία, Αναπνευστικό, Ρευματολογία, Αιμοποιητικό, Ενδοκρινολογία, Λοιμωξιολογία, Ογκολογία, Φαρμακολογία ΙΙ, Γαστρεντερικό).

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν δημοσιοποιήθηκε στους φοιτητές, οι οποίοι το αντιλήφθηκαν πριν από λίγες μέρες, όταν άνοιξε ο «Εύδοξος» (ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω της οποίας οι φοιτητές δηλώνουν και παίρνουν τα συγγράμματα).

Ετσι, πέρα από την περικοπή-σε εργαστήρια, στηθοσκόπια και ιατρικές ρόμπες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές τα τελευταία χρόνια, φέτος ήρθε να προστεθεί και η περικοπή βασικών συγγραμμάτων.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών κινητοποιήθηκε άμεσα μέσω γενικών συνελεύσεων με μαζικές παραστάσεις στον πρόεδρο της Σχολής, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε, αφού -όπως γράφει σε ανακοίνωσή του- «σύμφωνα με τους καθηγητές, τα βιβλία είναι περιττά σε περίοδο που πρέπει να κάνουμε οικονομία»!

Στην ανακοίνωσή του, ο σύλλογος των φοιτητών επισημαίνει το αυτονόητο:

«Για εμάς τα βιβλία αυτά είναι απαραίτητα, τόσο για τις σπουδές μας όσο και για τη μετέπειτα πορεία μας ως γιατροί. Θεωρούμε πως τα βιβλία αυτά δεν είναι απλά ένα εργαλείο, για να περάσουμε το μάθημα, αλλά ένα μέσο για να προσεγγίσουμε καλύτερα το αντικείμενο των σπουδών μας.

»Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε πως οι ηλεκτρονικές σημειώσεις και το e-class δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα. Εκτός αν είναι λογικό, να βγαίνεις γιατρός χωρίς βιβλίο καρδιολογίας! Δυστυχώς η σχολή μας πρωτοτυπεί, όντας η πρώτη Ιατρική στην Ελλάδα που κόβει τέτοια βασικά συγγράμματα».

Βλέποντας κανείς το οικονομικό… ρημαδιό και το τέλμα που επικρατεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μπορεί να θεωρήσει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν δουλεύει.

Ωστόσο, άμα κοιτάει κάποιος το τυρί, χάνει τη φάκα. Γιατί μια προσεκτική παρατήρηση μπορεί να τον πείσει ότι το σύστημα στην πραγματικότητα δουλεύει!

Η υποχρηματοδότηση, ο οικονομικός στραγγαλισμός είναι κι αυτό, αλήθεια, μια πολιτική. Και μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και μια αποτελεσματική πολιτική.

Τι πετυχαίνει μια κυβέρνηση με το να μην καλύπτει ούτε τα αναλώσιμα υλικά των τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

 

Πηγή:alfavita

Comments are closed.