Open Close

ΙΕΠ:Εκκρεμότητες από Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΕΠΕΚ, ΚΕΕ και ΙΠΟΔΕ

Οι  εκκρεμότητες και τα προβλήματα που παραλήφθηκαν  και τα οποία κλήθηκαν οι υπηρεσίες  να αντιμετωπίσουν , αναφέρει ο απολογισμός του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το έτος 2014, μετά τη συγχώνευση  των   φορέων:

-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.),

-Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.),

-Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε),

-Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.).

Ειδικότερα ο απολογισμός αναφέρει τα εξής:

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.)

Στις αρχές του 2014 συντάχθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του Π.Ι., από εξωτερικό συνεργάτη με τη συνδρομή της οικονομικής υπηρεσίας του ΙΕΠ για τις χρήσεις:

-01/01/2010 – 31/12/2010

-01/01/2011 – 31/12/2011

-01/01/2012 – 23/02/2012

Τα παραδοτέα βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης καλής εκτέλεσης, παραλαβής από τη σχετική Επιτροπή, και έγκρισης του πρακτικού της Επιτροπής από το Δ.Σ.

Ο διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για τις παραπάνω χρήσεις δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.)

Οι οικονομικές καταστάσεις, παρόλο που έχουν συνταχθεί με ημερομηνία 23/02/2012, δεν έχουν παραδοθεί επίσημα από τη διοίκηση του Κ.Ε.Ε. και επομένως δεν έχουν παραληφθεί από τη διοίκηση του Ι.Ε.Π.

Δεν έχει γίνει έλεγχος από Ορκωτούς Ελεγκτές των οικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση από 01/01/2011 – 31/12/2011 και από 01/01/2012 – 23/02/2012όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.)

Έχουν συνταχθεί από τον λογιστή οι οικονομικές καταστάσεις αλλά δεν έχουν παραληφθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης του Ο.ΕΠ.ΕΚ. Επομένως δεν έχουν παραληφθεί επίσημα από τη διοίκηση του Ι.Ε.Π.

Σημειώνουμε ότι δεν έχει διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος από Ορκωτούς Ελεγκτές για τις χρήσεις 2011 και 2012.

Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.)

Αφού προηγήθηκε προσωπική επαφή με τον λογιστή του φορέα, μας ενημέρωσε ότι παρότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων δεν μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τα αρμόδια όργανα του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. έτσι ώστε να παραδοθούν. Επομένως δεν έχουμε οικονομικά δεδομένα από τον εν λόγω φορέα.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σύμφωνα με την Πράξη 14/21-05-2012 από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Ε.Π. παραλήφθηκαν τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που απογράφησαν από τον Ο.ΕΠ.ΕΚ. και το Κ.Ε.Ε. και παραδόθηκαν στο Ι.Ε.Π. Δεν υπάρχει παραλαβή για τα πάγια που απογράφησαν και παραδόθηκαν στο Ι.Ε.Π. από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Όμως οι οικονομικές καταστάσεις των φορέων, που ανεπίσημα έχουμε υπόψη μας, απεικονίζουν πάγια περισσότερα (σε αριθμό και αξία) από τα πάγια που απογράφησαν και παραδόθηκαν στο Ι.Ε.Π. Θα έπρεπε, κατά την άποψή μας, οι φορείς κατά τη διαδικασία κλεισίματος των λογιστικών τους βιβλίων με ημερομηνία 23/02/2012, να προσαρμόσουν και επομένως να εμφανίσουν στα βιβλία τους μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που (βάσει απογραφής) ήταν σε λειτουργία και μεταφέρθηκαν στο Ι.Ε.Π.

Το Ι.Ε.Π. πρέπει να κάνει έναρξη των λογιστικών του βιβλίων με ημερομηνία 24/02/2012 (Απογραφή και Ισολογισμός μετασχηματισμού) με βάση τις οικονομικές καταστάσεις των παλαιών φορέων. Ο Ισολογισμός αυτός, όμως, δεν θα απεικονίζει την πραγματικότητα σε σχέση με την περιουσία του Ι.Ε.Π. διότι οι οικονομικές καταστάσεις των φορέων δεν προσαρμόστηκαν ώστε να περιλαμβάνουν μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που ήταν σε λειτουργία και μεταφέρθηκαν στο Ι.Ε.Π.

Σημειώνουμε ότι στα βιβλία και των τριών φορέων εμφανίζονται πάγια συνολικής αξίας περίπου 20.500.000,00 € εκ των οποίων το σύνολο δεν έχει μεταφερθεί στο Ι.Ε.Π.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα της απογραφής είναι γενικότερο διότι, εκτός των παγίων περιουσιακών στοιχείων, θα έπρεπε να απογραφούν και τα υπόλοιπα στοιχεία της περιουσίας των φορέων, όπως για παράδειγμα οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις την τακτοποίηση των οποίων αναλαμβάνει το Ι.Ε.Π. σαν διάδοχος φορέας.

Τελειώνοντας, σημειώνουμε ότι κατά το Β’ εξάμηνο του 2014, και με την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους προϊσταμένους, διενεργήθηκε πραγματική απογραφή των παγίων περιουσιακών στοιχείων, καταγράφοντας τα πάγια που βρίσκονται στο φορέα και τα οποία καταχωρήθηκαν στο λογιστικό μητρώο παγίων.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Δεν είχαν συνταχθεί ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας και ο Κανονισμός Προμηθειών, η σύνταξη των οποίων προβλέπεται στον Ιδρυτικό νόμο του Ι.Ε.Π.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ

Παρόλο που καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια (μεταφέρθηκαν κάποια αρχεία που βρίσκονταν στον εξωτερικό περιβάλλον χώρο του 8ου ορόφου, σε κούτες αριθμημένες, σε φυλασσόμενο χώρο για αρχείο στον 6ο όροφο) και δημιουργήθηκε χώρος για την αρχειοθέτηση των ενταλμάτων παραμένει η αναζήτηση χώρου για φύλαξη μελλοντικών. Το πρόβλημα του χώρου για την αρχειοθέτηση των τρέχοντων και μελλοντικών ενταλμάτων παραμένει.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ ΤΟΥ ΙΕΠ

Δεν παραδόθηκε αρχείο που να καταγράφει ή να αποτυπώνει τους αριθμούς για τις παροχές ρεύματος, τηλεφώνου και νερού που αντιστοιχούν το ΙΕΠ.

Αρκετοί λογαριασμοί δεν παραδίνονταν στην σημερινή ταχυδρομική διεύθυνση του ΙΕΠ με αποτέλεσμα να έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ανεξόφλητοι.

Αναζητήθηκαν και ζητήθηκε από τους αρμόδιους κοινωφελείς οργανισμούς να αντιστοιχηθεί η σωστή διεύθυνση.

Εξοφλήθηκαν κατά το μέρος που ήταν νόμιμο και επιλέξιμο.

Παρόλο αυτά εκκρεμεί η αποπληρωμή λογαριασμών που δημιουργήθηκαν προηγούμενα έτη γιατί δεν προλάβαμε να αποπληρώσουμε μέσω τακτικού προϋπολογισμού (μικρή επιχορήγηση που δεν αρκεί ούτε για την αποπληρωμή του μισθοδοτούμενου προσωπικού του ΙΕΠ) ή έμμεσων δαπανών.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ 2012 ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Παραλάβαμε εκκρεμότητα που αφορούσε μέρος οφειλής ενοικίων για τα κτίρια που στεγαζόταν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επί της οδού Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή.

Αρχικά έγινε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες αυτών, αναζητήθηκε Πράξη του ΔΣ για την έγκριση της δαπάνης, όμως δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την πληρωμή μέσα στο 2014 καθότι δεν έχει καταγραφεί στα βιβλία μας και διατηρούμε λογιστικό σύστημα σε δεδουλευμένη βάση και ισοσκελισμένο ισοζύγιο, χωρίς τη δυνατότητα χρήσης ταμειακών υπολοίπων (όπως αναφέραμε και παραπάνω η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού είναι μικρή και δεν επαρκή ούτε για τα ανελαστικά έξοδα του ΙΕΠ).

Επιπλέον κατά το Β’ εξάμηνο του 2014 λάβαμε εξώδικη αγωγή για οφειλές προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επί της οδού Μεσογείων λόγω μη καταβολής ΕΕΤΗΔΕ στη ΔΕΗ.

Μετά από αναζήτηση, επειδή όλα τα χρηματικά εντάλματα για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ αποστέλλονταν μέσω της ΥΔΕ, ο καθυστερημένος έλεγχος επέφερε την έκδοση επόμενου λογαριασμού και η ΔΕΗ πρώτα συμψήφιζε απλήρωτους λογαριασμούς τρίτων προς αυτή και μετά απέδιδε τα υπόλοιπα.

‘Έχουν ζητηθεί αντίγραφα λογαριασμών για το δικαστήριο στις 6-3-2015.

Πηγή:www.esos.gr

Comments are closed.