Open Close

Σ. Αναγνωστοπούλου προς Α. Λοβέρδο: “Πολιτικάντηδες! Άντε από εκεί πέρα!”

Έντονο διάλογο είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όταν ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ομιλία του στις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των ποντίων.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε στο κοινοβούλιο “να αποδοκιμαστεί και με ψηφοφορία ο υπουργός Παιδείας για τις δηλώσεις του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:  Τα σκέρτσα ορισμένων επιστημόνων που ή χατίρια κάνουν ή λένε, εν πάση περιπτώσει, τις απόψεις τους από τα σαλόνια τους, αλλά δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα και ταπεινώσεις, δεν τα παρακολουθεί η πολιτική, κύριε Πρόεδρε. Όταν τα παρακολουθήσει –ειδικά σε τέτοιο θέμα- και έρθει σε αντίθεση με τη Βουλή των Ελλήνων, με την ομοφωνία της –αν όχι με τη συντριπτική της πλειοψηφία- η Βουλή πρέπει να πάρει θέση. Και η θέση που πρέπει να πάρει είναι να αποδοκιμαστεί και με ψηφοφορία ο Υπουργός Παιδείας. Είναι απαράδεκτος σε αυτά που έκανε! Αν έχει δικές του απόψεις, να τις λέει στους φίλους του και όχι σε μία εκπομπή που τον βλέπουν εκατοντάδες χιλιάδες και θεωρείται από κάποιους ότι εκφράζει την Κυβέρνηση.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Έλεος! Πού βρισκόμαστε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ, κυρία μου!

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Εγώ σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Μη διακόπτετε, σας παρακαλώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να κάτσετε εκεί πάνω και να πάρετε το λόγο. Σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κύριε Λοβέρδο.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Πολιτικάντηδες! Άντε από εκεί πέρα!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό που κάνετε είναι προπηλακισμός!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κυρία Αναγνωστοπούλου, μην παρεμβαίνετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ανεβείτε πάνω να μιλήσετε, κυρία Υπουργέ, για να σας ακούσουμε κι εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε, κύριε Λοβέρδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα σκέρτσα των σαλονιών της επιστήμης δεν αφορούν την πολιτική. Την πολιτική την αφορά η απόφαση της Βουλής και ως προς αυτήν πρέπει να επανέλθουμε, καταδικάζοντας ρητά τον Υπουργό.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Νωρίτερα για το θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε τα εξής:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε σχέση με το θέμα που ετέθη -θα το θέταμε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης- έχουμε στο χώρο της παιδείας μια σειρά από μεγάλα προβλήματα. Ήταν εξευτελιστική η χθεσινή μέρα, με τη συμπεριφορά τραμπούκων απέναντι στους διεθνείς αξιολογητές. Σημειώστε: Ήταν από ξένα πανεπιστήμια, ελληνικής καταγωγής όλοι. Αυτά που έγιναν χθες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξευτελίζουν τη χώρα. Είναι δουλειά, αρμοδιότητα, «καυτό» καθήκον, θα έλεγα, όλης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να πάρει πια τα δέοντα μέτρα, να πάρει τις δέουσες αποφάσεις, να μπει στον κόπο των αρμοδιοτήτων της.
Ενώ υπάρχει το θέμα αυτό, ενώ είναι ανοικτά χίλια δύο θέματα -είναι εδώ και η Αναπληρώτρια Υπουργός- είχαμε ψηφίσει εδώ το 2014, κύριε Κουράκη και το ξέρετε πολύ καλά, για τα ξενόγλωσσα τμήματα με διδασκαλία στην αγγλική. Σας είχα παραδώσει και τον σχετικό φάκελο. Η ολιγωρία Μπαλτά κόλλησε αυτή τη διαδικασία και έρχεται ο κ. Φίλης τη Δευτέρα να βρει ωραία την ιδέα αυτών των ξενόγλωσσων που απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πει «τι ωραία ιδέα, να το δούμε, να το νομοθετήσουμε»! Δεν έχει εικόνα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Επιτρέψτε μου, κύριε Λοβέρδο, να πω ότι δεν παρίσταται εδώ. Αυτό είναι με τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μπορείτε να το κάνετε με τη σωστή διαδικασία. Τώρα δεν μπορεί να απαντήσει ο κ. Φίλης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τα προηγούμενα θεμελιώνω τη σκέψη μου και καταλήγω ως εξής: Ενώ αυτά τρέχουν –όπως και άλλα πολλά- έχουμε την ανεκδιήγητη αναφορά του στα θέματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, για τα οποία η Βουλή έχει ψηφίσει. Κι έχουμε, επίσης, την εξευτελιστική για το δικό μας κόμμα αναφορά, ότι η εισήγησή μας τότε στη Βουλή των Ελλήνων από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου έγινε, λέει, για ψηφοθηρικούς λόγους.
Άραγε, τα κόμματα που ψήφισαν για ψηφοθηρικούς λόγους…

 

Πηγή:esos.gr

Comments are closed.