Open Close

Η παιδεία στο debate των 7 αρχηγών των κομμάτων

Την παιδεία αφορούσε το δεύετρο κύκλο των ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τους 7 αρχηγούς των κομμάτων στο αποψινό debate στην ΕΡΤ.

Για τις αποφάσεις του απερχόμενου υπουργού παιδείας στο ζήτημα των Πρότυπων Σχολείων ο κ.Τσίπρας   σημείωσε  οτι όταν παίρνεις τους καλούς και αρίστους μαθητές απο ένα δημόσιο σχολείο τότε υποβαθμίζεις αυτό το σχολείο και πρόσθεσε: “πρέπει να συζητηθεί τι ακριβώς προβλέπει και πως οι αλλαγές στην παιδεία πρέπει να γίνουν με συναίνεση και διάλογο”.

Για  τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με Ερευνητικά Κέντρα και την επιχειρηματικότητα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως  δεν είναι αντίθετος, και υπογράμμισε ότι άλλο είναι η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά και άλλο η παράδοσή της σε αυτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέκρινε τον Α. Τσίπρα στο θέμα του χειρισμόυ των Πρότυπων Σχολείων από πλευράς του Αρ. Μπαλτά λέγοντας  ότι «εμείς θέλουμε τους άριστους, θέλουμε τα πρότυπα σχολεία, ο κ. Τσίπρας τα καταργεί. Επίσης τιμώρησε την ιδιωτική παιδεία με 23% στο ΦΠΑ. Οτιδήποτε ιδιωτικό το τιμωρεί και το φορολογεί”.

Ο κ.   Μεϊμαράκης τόνισε επίσης  ότι «αν δεν συνδέσουμε την Παιδεία με την αγορά, θα συνεχίσουμε να παράγουμε ανέργους. Εμείς θέλουμε μη κρατικά πανεπιστήμια, ώστε να μην πηγαίνουν τα παιδιά μας λόγω ιδεοληψιών της αριστεράς στο εξωτερικό και να δημιουργούν εκεί θέσεις εργασίας».

Ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι   πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από όσα έκανε ο κ.Μπαλτάς στην Παιδεία, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικά τα όσα έκανε στην παιδεία ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους.

Ο κ. Θεωδοράκης διοτυπωσε τη θέση ότι “H Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ. Αυτοί ήταν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε υπουργό έξω και μακριά από τα κόμματα. Έχω πει ότι στην Παιδεία ότι δεν χρειάζεται ένα άτομο του Ποταμιού, αλλά ένα υπουργό εξω και μακριά από τα κόμματα για να οδηγήσουμε την Παιδεία σε μία ευρωπαϊκή ρεαλιστική πολιτική, να κάνουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι των κομμάτων.

Ο αρχηγός του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ της κατάργησης  των κομματικών νεολαιών στα Πανεπιστήμια.

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας για το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση διατύπωσε την άποψη ότι  «η λαϊκή οικογένεια, με το χάλι που έχει η δημόσια παιδεία οι άνθρωποι αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση». Το ΚΚΕ  πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι ένα άδικο μέτρο, στα πλαίσια, όμως, να υπάρξει μία δημόσια, ενιαία δημόσια εκπαίδευση».  Για την Υγεία ρώτησε η Σία Κοσιώνη τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Έχετε κατακεραυνώσει τα μνημόνια ότι κατέρρευσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Με την δική σας πρόταση θα λειτουργήσουν ομαλά νοσοκομεία και σχολεία»;

Ο αρχηγός της ΛΑΕ κ. Λαφαζάνης είπε : «Απαιτείται επανάσταση στην υγεία και στην παιδεία. Η επανάσταση δεν είναι όμως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επανάσταση στην παιδεία σημαίνει χρήματα για την παιδεία και τα μνημόνια τα κόβουν. Απαιτείται αναβάθμιση συστήματος υγείας αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό και υλικό. Αν θέλουμε λοιπόν να τα χρηματοδοτήσουμε πρέπει να φύγουμε από τα μνημόνια. Να δημιουργήσουμε νέο προϋπολογισμό που θα προβλέπει μεγαλύτερες  δαπάνες για την υγεία και την παιδεία».

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ  Πάνος Καμμένος υποσχέθηκε την κατάργηση  του μέτρου επιβολής  ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση,   χαρακτηρίζοντάς του απαράδεκτο, ενώ υπενθύμισε    ότι ο ίδιος έχει πέντε παιδιά που σπουδάζουν. «Στο θέμα της παιδείας έχουμε πολλές φορές αρπάξει το τρενάκι του ΣΥΡΙΖΑ» είπε και πρόσθεσε ότι «διαφωνήσαμε και στο θέμα με τους αιώνιους φοιτητές».

Για  τα κενά στα σχολεία  ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε 25.000 κενά γιατί η κυβέρνηση υπέγραψε να προσληφθούν 19.000.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ τάχθηκε υπέρ των προτύπων σχολείων.

πηγή esos.gr

Comments are closed.