Open Close

Τι έφερε τα κενά στα σχολεία – Ευθύνες Κουράκη στο υπουργείο Παιδείας;

«Θάλασσα» τα έκανε ο κ. Κουράκης στο υπουργείο Παιδείας, ο οποίος ουσιαστικά αποδρά –ελέω εθνικών εκλογών– από το χάος που προκάλεσε ο ίδιος και το επιτελείο του στα ελληνικά σχολεία. Ενδεικτικά, δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη αναπληρωτή εκπαιδευτικού πριν από την έναρξη του σχολικού έτους την προσεχή Παρασκευή. Ετσι, με βάση τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, ο αριθμός των ελλείψεων εκπαιδευτικών θα προσεγγίσει τις 25.000.

Αντίθετα, ο κ. Κουράκης φρόντισε να προχωρήσει στις αποσπάσεις αναπληρωτών χωρίς κριτήρια, αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να επικρίνεται για ρουσφετολογικές αποσπάσεις. Φέτος αποσπάστηκαν έως 2.504 εκπαιδευτικοί σε μητροπόλεις, διοικητικές υπηρεσίες, ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ πέρυσι είχαν αποσπαστεί 2.067 εκπαιδευτικοί…

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθέσει στον Τάσο Κουράκη, ως αναπληρωτή υπουργό του Αριστείδη Μπαλτά, το χαρτοφυλάκιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το κορυφαίο στοίχημα για κάθε υπουργό που αναλαμβάνει αυτές τις αρμοδιότητες είναι η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και όμως φέτος όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έχουν καθυστερήσει. Ενδεικτικά, πέρυσι έως τα τέλη Αυγούστου είχαν ολοκληρωθεί οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια και είχαν καταρτισθεί οι πίνακες αναπληρωτών. Κατόπιν, τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου είχαν γίνει η καταμέτρηση των λειτουργικών κενών, οι αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο εντός των 13 περιφερειών και είχαν ξεκινήσει οι προσλήψεις αναπληρωτών.

Φέτος, όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές θα καθυστερήσουν τουλάχιστον 20 μέρες, ενώ οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν τον Οκτώβριο και εκτιμάται ότι κενά σε βασικά μαθήματα θα υπάρχουν έως και τον Δεκέμβριο. Κομβικό σημείο για τις καθυστερήσεις ήταν η λάθος (άλλοι μιλούν για σκοπιμότητα) εγκύκλιος που εξέδωσε στα μέσα Αυγούστου ο και ποιητής κ. Κουράκης, με την οποία προσκαλούσε τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν αίτηση για θέση αναπληρωτή.

Επειτα από προσφυγή επιτυχόντων διαγωνισμών ΑΣΕΠ από το 2002 έως το 2008, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε την εγκύκλιο Κουράκη, καθώς έκρινε ότι το υπουργείο Παιδείας έπρεπε να συμπεριλάβει μεταξύ εκείνων που μπορούν να διεκδικήσουν θέση αναπληρωτή και τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ έως το 2008. «Και όμως, ήταν γνωστό από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα διεκδικήσουν θέση στους πίνακες των αναπληρωτών, στην περίπτωση που δεν θα γίνονταν διορισμοί μονίμων, όπως και συνέβη» ανέφερε χθες στην «Κ» ο ταμίας ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου.

Ετσι, ο κ. Κουράκης αποχώρησε από το υπουργείο, αφήνοντας την εκκρεμότητα στην υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας Φρόσω Κιάου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του αγιασμού, και άρα θεωρείται βέβαιον ότι θα υπάρχουν τεράστια κενά τις πρώτες εβδομάδες της σχολικής χρονιάς. Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας ακολουθούν η μοριοδότηση και η κατάταξη των εκπαιδευτικών, η προθεσμία των ενστάσεων, ενώ οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά. Μάλιστα είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση, αφού με τις ενστάσεις θα αποτυπωθεί η μόνιμη κόντρα ανάμεσα στην ομάδα των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και στην ομάδα των εκπαιδευτικών που μοριοδοτούνται, βάσει της προϋπηρεσίας τους για το ποιος θα προηγηθεί στους πίνακες. Συνολικά 90.000 εκπαιδευτικοί θα διεκδικήσουν θέση αναπληρωτή, χωρίς ο τελικός αριθμός των προσλήψεων να έχει οριστικοποιηθεί. Η κ. Κιάου ανέφερε ότι θα προσληφθούν 12.000 αναπληρωτές από το ΕΣΠΑ και ότι θα ζητηθούν άλλες 8.000 προσλήψεις από εθνικούς πόρους.

Επίσης, ο κ. Κουράκης αφήνει σε εκκρεμότητα τις αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο ρυθμίζονται και θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016. Εκκρεμότητες κρίσιμες για την εκπαιδευτική ζωή, όμως η εκλογική επιβίωση του κ. Κουράκη προηγείται.

Πηγή:dictyo.gr

Comments are closed.