Open Close

Πέμπτη 10/9 στις 12.00 κινητοποίηση στο ΥΠΟΠΑΙΘ για την κατάσταση στην εκπαίδευση

Λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων και η κατάσταση στην εκπαίδευση διαγράφεται τραγική. Όλα όσα βιώνει η εκπαίδευση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν τελειωμό. Η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου παιδείας έβαλε το λιθαράκι της στις διαλυτικές πολιτικές των τελευταίων ετών, δεν έλυσε κανένα πρόβλημα και η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει μια υπηρεσιακή να λύσει προβλήματα που η ίδια δεν έλυσε 7 ολόκληρους μήνες.

 Όχι μόνο αθετήθηκαν οι δεσμεύσεις της συνολικά και στην εκπαίδευση αλλά κατακαλόκαιρο ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο (από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ) -που προβλέπει πιο σκληρά μέτρα σε σχέση και με τα προηγούμενα- που υποθηκεύει τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας και τη δημόσια εκπαίδευση.

Πέρα από τα γενικότερα μέτρα σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων(, το 3ο Μνημόνιο που θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν μετά τις εκλογές, για την Παιδεία, επαναφέρει τα μέτρα που ζητάνε εδώ και χρόνια η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ σε πολλά από τα οποία με αποφασιτικότητα έχει τοποθετηθεί απέναντι η εκπαιδευτική κοινότητα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν

  •     την μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία
    •     την αύξηση του ωραρίου
    •     την αύξηση του αριθμού μαθητών
    •     τη μόνιμη κινητικότητα των υπαλλήλων με αύξηση των ελαστικά εργαζόμενων
    •     την αξιολόγηση στα πρότυπα του ΟΟΣΑ
    •     τη μαθητεία – απλήρωτη εργασία από τα 15 χρόνια, και πολλά άλλα.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο το Υπ. Παιδείας δεν προχώρησε τις υποσχέσεις του, καθυστέρησε οποιαδήποτε μέτρα (ακόμα και τις στοιχειώδεις υπηρεσιακές μεταβολές) και οδήγησε σε μια πρωτοφανή κατάσταση στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς όπου πολλά σχολεία αδυνατούν ακόμα και να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός (για 5ο συνεχόμενο χρόνο) – εκεί κατέληξαν οι αρχικές υποσχέσεις για 5-6 χιλιάδες και μετά 2-3 χιλιάδες διορισμούς.
Για τα κενά που ξεπερνάν τις 25000 και τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις το Υπ. Παιδείας έχει εξασφαλίσει περίπου τις μισές πιστώσεις αναπληρωτών (συνολικά για α/βάθμια και β/βάθμια 12.000 πιστώσεις ΕΣΠΑ και 2.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν ζητηθεί (αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί) άλλες 6.000 πιστώσεις από το Π.Δ.Ε.). Επισημαίνουμε ότι δάσκαλοι τάξεων δεν μπορούν να προσληφθούν από τα ΕΣΠΑ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι σύρονται σε νέες αιτήσεις και δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας αναπληρωτής πριν το τέλος του Σεπτέμβρη. Επιπλέον,όχι μόνο κανένα αίτημα τους (αναγνώριση προϋπηρεσίας κ.λ.π.) δεν ικανοποιήθηκε αλλά κατέληξαν να ξαναγίνουν οι προσλήψεις τους με το νόμο Λοβέρδου!, ενώ είναι πιθανό να μην προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές, ελλείψει πιστώσεων …
Το Υπ. Παιδείας ίδρυσε οργανικές μόνο στις παλιές ειδικότητες και όχι όσες ζήτησαν οι δ/νσεις συνεχίζοντας την ομηρία των μεταταγμένων συναδέλφων ενώ κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ιδρυθούν τώρα άλλες.
Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, και της πρόσληψης των καθαριστριών.
Εκτός των άλλων με καθυστέρηση, χωρίς προηγούμενο, γίνονται οι υπηρεσιακές μεταβολές στα ΠΥΣΠΕ και αυτό θα σημάνει περαιτέρω αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων, στον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων καθώς και στη ζωή των συναδέλφων ενώ απειλούνται αυτονόητα δικαιώματα τους στο όνομα της καθυστέρησης και του επείγοντος.

Η ΔΟΕ και Σύλλογοι ΠΕ του λεκανοπεδίου καλούν τηνΠέμπτη 10/9, σε κινητοποίηση στο ΥΠΟΠΑΙΘ στις 12.00

Πηγή:AlfaVita

Comments are closed.