Open Close

Πανελλαδικές 2015: Πτώση στις βάσεις αλλά…

Η αισθητά χαμηλότερη επίδοση των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας και η οικονομική αβεβαιότητα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση των εφετινών βάσεων εισαγωγής στις σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία, δύο ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, προοιωνίζεται σαφώς μεγάλη βαθμολογική απόκλιση ανάμεσα στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε αυτές των περιφερειακών πόλεων.

Οι υποψήφιοι και οι οικογένειες τους βίωσαν τον δικό τους Γολγοθά μέχρι να ¨κλειδώσουν¨ τα μηχανογραφικά αφού οι καλύτερες πιθανότητες εισαγωγής σε μία καλή σχολή λόγω της πτώσης των βάσεων σχεδόν ακυρώνεται από την οικονομική αβεβαιότητα.

Παρά την αναμενόμενη βουτιά στις εφετινές βάσεις οι υποψήφιοι με μέτριους βαθμούς δεν δηλώσαν σχολές στην περιφέρεια επειδή οι οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών μακριά από την οικογενειακή εστία. Λόγω και του περιορισμού στις μετεγγραφέςπροτίμησαν σχολές που απαιτούν χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή που έχουν πετύχει αρκεί να μην χρειαστεί να απομακρυνθούν από την πόλη που ζουν.

Έτσι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η πτώση θα συγκρατηθεί στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλη στην περιφέρεια. Αναμένεται ιστορικό χαμηλό στις παραδοσιακά υψηλόβαθμές σχολές λόγω των σημαντικά χαμηλότερων επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Ενδεικτικά, οι Ιατρικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πέσουν 350 έως 400 μόρια. Η πτώση στην πιο χαμηλόβαθμη ιατρική, αυτή της Θεσσαλονίκης θα φθάσει τα 700 μόρια και θα κινηθεί οριακά στα 18.000 μόρια.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο 360pedia.gr

Comments are closed.