Open Close

Τι γίνεται με την πληρωμή των συγγραμμάτων των φοιτητών

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων καθώς όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ο Κλάδος τους έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς δεν έχουν πληρωθεί για τα επιστημονικά συγγράμματα που χρησιμοποιούν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων από το έτος 2014 μέχρι και σήμερα.

 

Το θέμα το έφερε στη βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρει στο κείμενό του πως οι εκδότες έχουν επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα του ανύπαρκτου ελέγχου από την πλευρά της Πολιτείας και την ανεξέλεγκτη χρήση φωτοτυπημένων συγγραμμάτων αντί των αυθεντικών με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστια έσοδα για τους εκδότες.

 

Επίσης με κοινή Υπουργική Απόφαση επιβλήθηκε οριζόντια μείωση 15% επί της τιμής κοστολόγησης των επιστημονικών συγγραμμάτων και με απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου, οι υπηρεσίες Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανώτατης Εκπαιδεύσεως ενσωματώθηκαν στη Γενική Δ/νση Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως, με αποτέλεσμα να μην κοστολογούνται τα νέα συγγράμματα. Αυτό, όπως σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης, έχει ως συνέπεια τη διανομή 1.700 συγγραμμάτων αξίας 5.500.000 ευρώ, τα οποία δεν έχουν προϋπολογιστεί, δεν έχουν τιμολογηθεί και φυσικά δεν έχουν εξοφληθεί. Τέλος αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταφθάνουν στους εκδότες κατασχετήρια για οφειλές και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές και το Κράτος δεν προχωρά σε καμία μορφή συμψηφισμού σχετικά με τις οφειλές.

 

Ο κ. Γεωργιάδης ζητούσε να μάθει από τους αρμόδιους υπουργούς το πώς σκοπεύει το Ελληνικό Δημόσιο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μη έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεών του – στάση πληρωμών επί της ουσίας -  και τι μέτρα θα πάρει για τη διευκόλυνση των εκδοτών των επιστημονικών συγγραμμάτων καθώς και το ποια θα είναι η πολιτική ως προς την έγκαιρη παραγωγή και διανομή των επιστημονικών συγγραμμάτων ώστε να έχουν οι φοιτητές επαρκή εφόδια για την εύρυθμη συνέχεια των σπουδών τους, αλλά να είναι και οι εκδότες ικανοποιημένοι οικονομικά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας τους με το ελληνικό δημόσιο.

 

Απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.  Μάρδας ο οποίος ανέφερε σε έγγραφό του, που διαβίβασε στη Βουλή,  ότι κατά το μέρος που αφορά το Υπουργείο Οικονομικών για το τρέχον έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας προβλέφθηκε ποσό ύψους 41.959.000 ευρώ για προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων. Οι σχετικές πιστώσεις προβλέφθηκαν με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ο οποίος κατανέμει και διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό του ανάλογα με τις ανάγκες που έχει να καλύψει.

 

Επιπροσθέτως, ο κ. Μάρδας γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο των ιδιαίτερα πιεστικών χρηματοδοτικών συνθηκών, ο χρηματοδοτικός προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας προσαρμόζεται με βάση το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού.

 

news.gr

Comments are closed.