Open Close

Πανελλαδικές 2015: Δυσκολίες και προοπτικές για τη Νομική

Γίνε παιδί μου γιατρός ή δικηγόρος. Αυτή είναι μια συνήθης γονεϊκή προτροπή προς τα παιδιά. Δυο επαγγέλματα με μεγάλη κοινωνική αναγνώριση που θέλγουν τους μαθητές. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στη νομική που αποτελεί τη “ναυαρχίδα” της θεωρητικής κατεύθυνσης. Άραγε η μεγάλη κοινωνική αναγνώριση συνοδεύεται και από υψηλές απολαβές και εξασφαλισμένη εργασία; Στα αγωνιώδη αυτά ερωτήματα θα δώσουμε ακολούθως απαντήσεις.

Βάσεις και προτιμήσεις

Εδώ και χρόνια λειτουργούν μόνο τρία τμήματα νομικής ανά την Ελλάδα, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κομοτηνή. Ο μικρός αριθμός των τμημάτων θα υποστήριζε κάποιος αποτελεί θετικό στοιχείο για την απορρόφηση των αποφοίτων. Θα συμφωνούσαμε μαζί του αν και ο αριθμός των εισαχθέντων ήταν μικρός.

Για το 2014 ο αριθμός των εισαχθέντων διαμορφώθηκε στους 1.200 ενώ για το 2015 έχουμε μια μικρή μείωση με τον αριθμό των θέσεων να ανέρχεται σε 1.190

Η ζήτηση των τμημάτων, όπως άλλωστε γίνεται αντιληπτό και από τις βάσεις εισαγωγής, είναι από τις υψηλότερες. 3.674 συνολικά μαθητές είχαν τα τμήματα της νομικής ως πρώτη τους επιλογή ενώ 13.632 τα δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους.

Τμήμα Βάση γεν.σειράς 2014 Πρώτες προτιμήσεις 90%
Νομική Αθήνας 18.714 2.144
Νομική Θεσσαλονίκης 18.615 1.266
Νομική Κομοτηνής 18.303 264

Εργασιακές διέξοδοι

Οι επιλογές που έχει ένας νέος δικηγόρος μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του, όπως αναφέρονται και σε σχετική παρουσίαση του γραφείου διασύνδεσης σπουδών και σταδιοδρομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι οι ακόλουθες.

Δικηγόρος: προϋποθέτει τη διενέργεια πρακτικής άσκησης στο πλευρό Δικηγόρου, για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Στο τέλος της άσκησης ακολουθούν γραπτές και προφορικές εξετάσεις ενώπιον πολυμελούς επιτροπής (δικαστών και δικηγόρων), για τη λήψη της άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και την εγγραφή στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

Συμβολαιογράφος: μετά από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις. Το επάγγελμα του συμβολαιογράφου παραμένει κλειστό: υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συμβολαιογράφων στην περιφέρεια κάθε Εφετείου, οπότε ο διαγωνισμός διενεργείται όταν κενωθούν υπάρχουσες θέσεις συμβολαιογράφων (λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου), για πολύ λίγες θέσεις κάθε φορά. Βέβαια η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα καθώς πλέον προκηρύσσει και νέες θέσεις αυξάνοντας τον αριθμό τους.

Δικαστής / Εισαγγελέας: μετά από επιτυχή συμμετοχή στον ιδιαίτερα δύσκολο διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστών (www.esdi.gr). Προϋποθέσεις:  προηγούμενη 2ετής άσκηση δικηγορίας, ηλικία (από 28 – 40 ετών). Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, της Διοικητικής και της Πολιτικής – Ποινικής Δικαιοσύνης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια, προκριματικό (γραπτός) και τελικό (προφορικός). Η φοίτηση διαρκεί 16 μήνες και είναι αμειβόμενη. Για την αποφοίτηση, ακολουθείται ένα σύνθετο σύστημα αξιολόγησης του σπουδαστή, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγησή του κατά τη φοίτηση, το βαθμό που έλαβε στις εξετάσεις αποφοίτησης (γραπτές και προφορικές)  και την αξιολόγησή του στο στάδιο της πρακτικής άσκησης.

Εξωνομικά Επαγγέλματα: Πέρα από τα τρία νομικά με τη στενή έννοια του όρου επαγγέλματα, ο πτυχιούχος Νομικής έχει και άλλες ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προοπτικές όπως, ενδεικτικά:

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (www.ekdd.gr): ύστερα από εισαγωγικό διαγωνισμό, πολλά από τα μαθήματα του οποίου είναι νομικού περιεχομένου. Η Ε.Σ.Δ.Δ. διαθέτει διάφορα Τμήματα (Δημόσιας Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εμπορικών Ακολούθων, Ακολούθων Τύπου), οι απόφοιτοι των οποίων καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, κάποιες από τις οποίες προϋποθέτουν θητεία στο εξωτερικό, με υψηλές αποδοχές.

Διοικητικός υπάλληλος, είτε στο δημόσιο (μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ) είτε στον ιδιωτικό τομέα. Εντάσσονται στην κατηγορία ΠΕ διοικητικών, ΠΕ νομικών, ΠΕ διοικητικού/οικονομικού

Διπλωματικό Σώμα: ύστερα από εξετάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών (www.mfa.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση η καλή γνώση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων γλωσσών. Οι υποψήφιοι έχουν κατά κανόνα προχωρήσει εκ των προτέρων σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο.

 Δικαστικοί επιμελητές:  Μετά από αλλαγές στη νομοθεσία πλέον θέση δικαστικών επιμελητών θα μπορούν να διεκδικούν μόνο απόφοιτοι της Νομικής. Η προκήρυξη για τον διαγωνισμό δικαστικών επιμελητών 2015

Ανεργία – επαγγελματικές δυσκολίες – Ευρωπαϊκές έρευνες

Για να βρούμε στοιχεία για τους δικηγόρους ανατρέξαμε σε Ευρωπαϊκές Έρευνες. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της CEPEJ (Report on «European judicial systems – Edition 2014 (2012 data): efficiency and quality of justice), η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες δικηγόρων ανά 100.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα έχει 380.7 δικηγόρους ανά 100.000 (χωρίς τους  νομικούς συμβούλους) και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά πίσω από το Λουξεμβούργο.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας οι δικηγόροι από το 2006 έως το 2012 παρουσίασαν αύξηση στη χώρα μας 11.5%.

Χώρα Αριθμός   Δικηγόρων

1.        Ιταλία

226.202
2. Αγγλία και Ουαλία (LAYWERS AND LEGAL ADVISORS) 174.279

3.        Γερμανία

160.880

4.        Ισπανία

131.337

5.        Ουκρανία (LAYWERS AND LEGAL ADVISORS)

111.026

6.        Τουρκία

74.496

7.        Ρωσία

68.292

8.        Γαλλία

56.176

9.        Ελλάδα

42.133

Χώρα Αριθμός δικηγόρων ανά 100.000   κατοίκους
1.Λουξεμβούρλο 384.8
2.Ελλάδα 380.7
3.Ιταλία 379.0
4.Μάλτα 332.3

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

Comments are closed.