Open Close

Τα κριτήρια ψήφου για διευθυντή δε θα είναι «κρυφά»

Η επιλογή των διευθυντών τις τελευταίες μέρες  είναι ένα θέμα που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη συζήτηση έχει αναπτυχθεί σχετικά με τα κριτήρια επιλογής τους από τους Συλλόγους Διδασκόντων. Διατυπώνονται επιφυλάξεις ότι ίσως αυτά τα κριτήρια είναι προσωπικά ή μπορεί και κομματικά. Τέτοιες όμως επιφυλάξεις λειτουργούν υποτιμητικά για το σώμα των εκπαιδευτικών που γνωρίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται για τη θέση του Διευθυντή. Όλα αυτά περιγράφονται στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο( καθηκοντολόγιο 2002) το οποίο καθορίζει και επηρεάζει τις επαγγελματικές συμπεριφορές των εκπαιδευτικών αλλά και ταυτόχρονα τους προσφέρει και επαγγελματική ασφάλεια, εφόσον γνωρίζουν και τι περιμένουν οι διευθυντές από τους ίδιους. Αυτή η περιγραφή λοιπόν, η οποία είναι κοινά αποδεκτή δε μπορεί παρά να είναι και η βάση άντλησης των κριτηρίων επιλογής διευθυντή.

Αν οποιοσδήποτε διευθυντής λειτούργησε κατά τη διάρκεια της θητείας του «έξω» από το θεσμικό πλαίσιο, δεν εκπλήρωνε κάποια από τα καθήκοντά του, τότε δε θα έχει και την έγκριση των συναδέλφων.

   Στην κανονιστική Υπουργική Απόφαση 105657/2002 (καθηκοντολόγιο) προβλέπονται(εκτός των άλλων) τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του διευθυντή σχολικής μονάδας τα οποία περιλαμβάνονται στα παρακάτω άρθρα:

Άρθρο 27    Έργο των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Άρθρο 28. Γενικά καθήκοντα και αρμοδιότητες των διευθυντών των σχολείων.

Άρθρο 29. Καθήκοντα και αρμοδιότητες των διευθυντών σε σχέση με το σύλλογο των διδασκόντων.

Άρθρο 30. Καθήκοντα και αρμοδιότητες των διευθυντών σε σχέση με τους Σχολικούς Συμβούλους, το Διευθυντή Εκπαίδευσης

Άρθρο 31. Καθήκοντα και αρμοδιότητες των διευθυντών σε σχέση με τους μαθητές.

Άρθρο 32. Καθήκοντα και αρμοδιότητες των διευθυντών σε σχέση με τα όργανα Λαϊκής συμμετοχής και τους άλλους συντελεστές της εκπαίδευσης.

Πηγή:xenesglosses.eu 

Comments are closed.