Open Close

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν καταργούνται τα υπό λειτουργία τρία νέα πανεπιστημιακά τμήματα για αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα

Δεν καταργούνται. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ αυτό.  Το θέμα είναι να υλοποιηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα Πανεπιστήμια.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

Θυμίζουμε ότι η  κατάργηση των υπό ιδρυση-λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων  τμημάτων  στα οποία θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου, και θα φοιτούν με δίδακτρα, προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στάλθηκε στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κρήτη.

Δείτε εδώ το πολυνομοσχέδιο

Ειδικότερα,  οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 73 και το άρθρο 122 του ν.4316/2014 (Α’ 270),  που στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονταν η κατάργησή τους, ορίζουν τα εξής:

Α.  Ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με πρόγραμμα σπουδών, όπου η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται εν όλω σε ξένη γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών. Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωση τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Συνέχεια του άρθρου

[ Συνέχεια του άρθρου στο: esos.gr ]

Comments are closed.