Open Close

Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή για τις αλλαγές στην παιδεία

Απόλυτη στήριξη στις αλλαγές που προωθεί το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ  στην εκπαίδευση παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέροντας μετά από 2,5 χρόνια αδράνειας τον κοινοβουλευτικό θεσμό της ώρας του πρωθυπουργού. Την πρόταξη των θεμάτων της εκπαίδευσης έκανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταυρός Θεοδωράκης με την επίκαιρη ερώτησή του στο Πρωθυπουργό.

Τόσο στην πρωτολογία (ακολουθεί ολόκληρη) του όσο και στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί επείγουσες ρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση για το αμέσως επόμενο διάστημα και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει εξαντλητικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για ένα νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και ένα νέο σύστημα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 Ο διάλογος και ειδικά για τα θέματα της παιδείας είναι αξία για την Αριστερά. Τα θέματα αυτά όμως δεν είναι ουδέτερα. Υπάρχει σαφές ιδεολογικό πρόσημο στις συγκρούσεις για την παιδεία. Υπό αυτήν την έννοια δεν ερχόμαστε λοιπόν tabula rasa, χωρίς προτάσεις. Υπάρχει ένα παρελθόν αγώνων διεκδικήσεων και κατακτήσεων καθώς και μια προσπάθεια αντιμεταρρύθμισης τα προηγούμενα χρόνια με αποκλειστικό στόχο τη δυσφήμιση του δημόσιου πανεπιστημίου με ένα ρεβανσιστικό, συμπλεγματικό τρόπο απέναντι σε κάτι που έχει μείνει όρθιο σε αυτή τη χώρα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο παρά τα προβλήματα είναι ένας χώρος που παράγει γνώση, αξίες και έρευνα υψηλού επιπέδου.

 Συνέχεια του άρθρου

[ Συνέχεια του άρθρου στο: 360pedia ]

Comments are closed.